Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Ципрас правят първа копка на газовия интерконектор

Премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас подписват междуправителствен документ на една от срещите им.
Снимка: БГНЕС, архив

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат днес началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция край пътя преди граничния пункт Маказа.

Проектът е приоритетен за Европейския съюз и дава възможност за разнообразяване на доставките на газ не само за страната ни, но и за региона на Югоизточна Европа.

Газ през интерконектора трябва да започне да се пренася и търгува през втората половина на следващата година, каза в интервю за „Хоризонт“ енергийният министър Теменужка Петкова.

„Този проект трябва да бъде и финансово стабилен, тъй като той се реализира на територията на две държави, трябва да бъдат договорени и финансовите параметри, така че да бъде устойчив във времето. Оттук-нататък първото, което трябва да бъде направено, за да се пристъпи към подписване на окончателните договори с компаниите, които са резервирали капацитет, е, българският и гръцкият регулатор да одобрят тръжния кодекс. В момента сме отправили молба към двата регулатора за максимално скъсяване на тези срокове, така, че до края на месец юли ние да сме приключили с този процес по подписването на окончателните споразумения“, каза министър Петкова.

Газопроводът между Гърция и България е с дължина 182 км, като той ще свързва националните газопреносни системи на двете страни. Входната точка е в района на Комотини, а изходната край Стара Загора.

Тръбата ще преминава в близост до граничния пункт Маказа-Нимфея и ще следва трасето на международния път.

Газопроводът Гърция-България е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в ЕС. Той е изключително важен и за това, че осигурява разнообразие на източниците и доставките на газ за България и региона на югоизточна Европа.

На газопровода се надяват и жителите на община Кирково, където ще бъде направена първата копка. Но според кмета Шинаси Сюлейман за тях надали ще има преки ползи. „Аз се съмнявам, че ще се даде възможност на обикновен наш жител да се намеси при изграждането. Вероятно ще има и участъци, където много тесни специалисти ще бъдат наети, било то заваряване или пък наемане на по-малка, не едрогабаритна техника“, каза той..

Интерконекторът е с капацитет от 3 до 5 млрд. куб. м газ годишно. Очаква се реалното строителство на газопровода да започне през юни и да завърши през 2020 година, когато България планира да започне преноса на първите количества синьо гориво. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на финансовата система. Основната причина за нарасналото търсене на подобни заеми е, че заплатите се увеличават повече отколкото нарастват цените на недвижимите имоти,..

публикувано на 20.05.24 в 19:47

Започва спешно кърпене на улици във Варна, по списък и след сигнали

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна, съобщават от общинската пресслужба. Междувременно представители на Община Варна, районните кметства и фирмите ще направят обход, за да обозначат местата, където ще се извърши рехабилитацията.  Възстановяването на пътната настилка трябва да започне от най-критичните..

публикувано на 20.05.24 в 17:42

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара край бившия дом "Младост"

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара на бившия дом "Младост". Предстои наблюдаващият случая прокурор да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж..

публикувано на 20.05.24 в 16:38
Задръстване по улица

Голямо задръстване по ул. "Девня" във Варна

Огромно задръстване се е образувало по улица "Девня" до Аспаруховия мост, научи Радио Варна.  Причината - от близо час в в дясната лента до кръговото кръстовище с бул. "Левски" е закъсал украински автобус  При възможност избягвайте района. 

публикувано на 20.05.24 в 15:55

Внезапни проверки за нелоялни практики при туристическите пътувания

Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания, съобщиха от Министерството на туризма.   Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителнаta агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Националната агенция по приходите (НАП) и Икономическа полиция извършиха..

публикувано на 20.05.24 в 15:21

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май във Варна

121 групи с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институции ще се включат в шествието за 24 май тази година. Наградите "Варна" ще бъдат връчени ден по-рано - на 23 май от 11 часа в зала "Пленарна" на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Празничната програма за 24 май започва в 10 часа на..

публикувано на 20.05.24 в 14:21

МОН: Няма да има ощетени на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, предаде БНР.  " Това е..

публикувано на 20.05.24 в 11:50