Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Димитрова: С подкрепата към нас се чувствам приета като майка на различно дете

Във Варна липсва подкрепящо обучение за деца с увреден слух, което да им помага да се справят в училище, няма и къде те и семействата им да научат жестомимичен език. Чуващи родители на глухи деца, които се сблъскват с проблема инициираха създаването на Център за подкрепящо обучение в града. Първото им събитие е големият Благотворителен концерт “ЧУВАМ ТЕ...” на 1-ви юни в Културно-развлекателен комплекс „Морско казино“. В концерта ще пее Виктория Георгиева – момичето от Варна, чиито глас впечатли журито на X Factor през 2015 г. Сред изпълнителите в "Чувам те..." са и танцьорите от Клуб за народни танци „Моряците“, Dance Club Amor, клуба по акробатични танци КАРР „ТИМ“ и хип хоп формацията RiO Crew.

Във Варна има 34 деца и младежи до 16 г. с увреден слух, сподели за Радио Варна Боряна Димитрова, майка на 5-годишно глухо дете. В резултат на работата със сурдопедагог синът й проговаря, но тепърва му предстои справяне с предизвикателствата в общообразователното училище.

Затова Боряна Димитрова поема инициативата за създаване на Центъра и ръководството на сформираното за целта Сдружение за деца с увреден слух във Варна, което ще работи за набиране на средства.

Входът за събитието ще е свободен, като на място ще има дарителска кутия.

Бъдещият Център за подкрепящо обучение за деца със слухов дефицит ще ще играе роля и на социално място, където родителите на тези деца ще споделят информация, ще търсят решения и ще създават възможности.

СнимкаБлаготворителният концерт “Чувам те” е за създаване на Център за подкрепящо обучение за деца с увреден слух във Варна. Как третия по-големина град в България се оказва без подкрепяща грижа за тези деца?

Боряна Димитрова (Б.Д.):Това е нещо, което и ние самите родители се питаме, тъй като всеки от нас, сблъскал се с този проблем – раждането на дете с увреден слух и трябва да се намери някъде специализирано образование, е принуден да го намери в София. Действително във Варна не се предлага специализирано образование. В доучилищна възраст в някаква степен се справяме с помощта на логопед и сурдопедагог, оттам нататък в училищна възраст нещата стават все по-сложни, тъй като на децата им е трудно да се справят с учебния материал и имат нужда от допълнителна помощ. Опитах да потърся информация кога за последно във Варна е имало училище за деца с увреден слух, но не можах да открия и кога точно е било закрито. В момента във Варна няма никакво учебно заведение, което да предлага клас, паралелка, която да подпомага децата с увреден слух.

А къде остава ролята на Организацията на глухонемите хора в България, която си има регионална структура? 

Това, което аз разбирам, след разговори с такива организации е, че такъв проект е трудно да се реализира. От една страна темата е специфична, защото става дума за важен процес като образованието на децата, от друга страна, обаче изисква и средства, с които организациите вероятно не разполагат. защото е голям проект и изисква големи средства. Но ние, които се организирахме тук на местно ниво решихме, че ще направим всичко по силите си. Това, което зависи от нас, а и с надеждата да  ни помогне обществото на Варна да реализираме този проект. Защото за нас той не е просто препоръчителен, а задължителен! Така го виждаме ние.

Как Центърът ще подпомага децата с увреден слух и техните родители?

За децата в училищна възраст е необходим специализиран подход, за да могат те да разберат материала, който им се поднася. Ние, които сме чуващи родители на деца с увреден слух, не сме носители на жестов език, но няма къде да го учим. И няма как да помагаме на децата си чрез жестов език, а смятаме че това ще е от полза за тях.

Тоест в Центъра предвиждате да има учители по жестомимичен език, а също и да бъде нещо като специализирана занималня след училище?

Да, точно така.

Учебниците, обаче имат ли версия за глухонеми деца?

Не. Доколкото аз съм коментирала със сурдопедагози, помагалата които се предлагат от Министерството са не достатъчно добри, за да помагат на децата. Общо взето, ние родителите предпочитаме материали, които са на точно тези Центрове в София, предлагащи такова подкрепящо образование на децата с увреден слух. Те са извън образователната система, но я допълват. На базата на своя дългогодишен опит с деца с увреден слух произвеждат собствени учебни материали. Ние предпочитаме тях, защото са плод на практиката.

СнимкаИма ли във Варна специалисти по слухово-речева рехабилитация, които да привлечете като първи обучители в центъра?

Има, да. Ние вече сме разговаряли с някои от учителите в Детска градина „Мечо Пух“. Понастоящем са пенсионирани, но имат много опит с деца с увреден слух. Това в момента е единствената детска градина, където все още има паралелка пригодена за деца с увреден слух. Преди е била цяла група, докато в момента са само четири места. С жестомимичния език е една идея по-сложно. Ние разчитаме на майките в нашето Сдружение, които са носители на езика. Защото се оказва, че изучаването му е възможно единствено и само в София.

Благотворителния концерт „Чувам те“ е на 1 юни. Кои артисти ще ви подкрепят?

Тази съпричастност, която аз срещам в хората, интересът към събитието, моралната подкрепа на хората – всичко това ме кара да вярвам, че нашият проект ще успее! Кара ме да се чувствам приета като майка на различно дете! Виктория Георгиева – момичето от Варна с глас, завладял журито на X Factor през 2015 г. се съгласи да даде гласност на нашия проект чрез своя глас, Клуб за народни танци „Моряците“, Dance Club Amor, КАРР „ТИМ“ – Варна, които са клуб по акробатични танци и RiO Crew, които танцуват хип хоп към The Center.

Много танцови състави ви подкрепят. Разбирам, че и децата с увреден слух много обичат да следват ритъма и да танцуват.

Абсолютно. Поначало децата децата с увреден слух умеят да се ориентират чрез ритъма, чрез вибрациите, чрез наблюдаване и танцуват много добре!

Лично вас какво ви мотивира да не се справяте сами за себе си, а да създадете Център, който ще бъде за обща полза?

Когато се запознах с проблема на сина ми , до този момент въобще не се бях сблъсквала с такъв случай въобще в живота си. Съветите към мен бяха, че е по-удачно да се преместим в София, тъй като там всичко е налично, а тук няма нищо за сметка на това. Във Варна, за съжаление, няма къде да се обучава допълнително детето. Аз не приех идеята, че трябва да се отстраня от родния си град! Особено на коледното тържество за децата и младежите с увреден слух от Варна и областта м.г., тъй като видях техния потенциал и възможности! И в мен някак си изгря идеята, че всъщност правилния подход е да опитаме тук, а не да си тръгнем. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на местността Добрева чешма няколко дни са без вода

Жителите на местността Добрева чешма край Варна съобщиха, че от миналия петък нямат вода и ситуацията е критична. Те казаха, че имат проблеми с водоснабдяването всяко лято, но такъв случай да нямат нито капка вода за толкова дълъг период досега не помнят. Опитите им да се свържат с оператор на дежурните телефони са били безуспешни, а никъде не е..

публикувано на 01.07.24 в 14:04
Плаж

Плаж „Черноморец“ – устроен за хора с двигателни затруднения

22 български плажа са отличени с престижния Син флаг за 2024 година. Един от тях е плаж Черноморец, който се намира близо до местността Ракитника. Международното отличие за чист и поддържан плаж получава за втора поредна година, каза за Радио Варна неговият управител Станко Стоянов. Наемат плажа преди около 4 години и с всяка година го..

публикувано на 01.07.24 в 07:30
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47
Русе, река Дунав

29 юни е Денят на Дунав

На днешната дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката, която е втората по големина в Европа. По повод празничния за река Дунав ден в Русе ще се проведе регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста". Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при 516-ти километър на Дунава и ще..

публикувано на 29.06.24 в 11:47

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03