Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фоторазказ за Чернобил представя във Варна Милен Цветанов

| обновено на 15.06.19 в 17:10

Фоторазказ „33 години по-късно“ представя във Варна Милен Цветанов. Фотографът предлага своя поглед към живота в зоната около АЕЦ Чернобил. Посетил град Припят и слабо познати за туристите места в района, той споделя за впечатленията си от първо лице във фотоклуб на бул. „Княз Борис I“ 64 във Варна. Срещата започва от 19 часа в понеделник, 17 юни.

Единствено в понеделник вечер ще бъдат подредени фотосите, заснети от Милен Цветанов, във Варна. Част от тях са направени с дрон. „По-специални бяха рестрикциите за летенето на дрона при тези снимки“, обясни фотографът.

„Чернобил го посетихме в началото на месеца – наехме фирма с гид-фотограф, който да ни покаже по-добре зоната около атомната електроцентрала. Останахме три дни, а през първия посетихме детски градини и училища в Припят. Там сякаш времето беше замръзнало, спряло. Успяхме да обиколим почти целия Припят – град с над 40 хиляди жители. Разгледахме IV реактор от разстояние, стигнахме до V и VI реактор, както и до водните кули. Посетихме и самия Чернобил“, допълни Милен Цветанов.

Като едно от най-тихите и спокойни места на земята описва Припят Милен Цветанов. „Ако ги нямаше туристите там, може би това щеше да е едно от най-тихите и спокойни места на земята. Зеленина, дървета, градски стадион, почти обрасъл с дървета – това видяхме за тези три дни“, каза още Цветанов.

От няколко години той е планирал пътуването си до Чернобил. „Отново бих се върнал там съвсем спокойно – стига да се спазват инструкциите, които ни бяха дадени. Според данните на дозиметрите, за три дни сме събрали радиоактивност, не по-голяма от пътуване с презокеански самолет. В зоната не може да се влезе без гид, който знае къде може и къде не може да се ходи. Ако спазваш това, което той ти казва, не мисля, че е толкова опасно“, допълни фотографът.

Мястото на катастрофата е отворено за туристически посещения от края на 90-те години, а популярността му нараства с 40 % след излъчването на минисериала „Чернобил“ през месец май тази година.

Преди няколко дни създателят му Крейг Мазин коментира популяризираните неприлични селфи снимки на туристи, които посещават ограничената зона около атомната централа в Украйна.

Какво мисли за сериала Милен Цветанов и какво разказа за впечатленията си пред Олга Карова  - чуйте в прикачения звуков файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#769 ТОП 20 (28.06-05.07.2024)

публикувано на 28.06.24 в 18:47

По първи петли на 1 юли с Ваня Славова

На 1-ви юли ще посрещнем изгрева от второ студио на Радио Варна!  Надяваме се да се чувстваме добре и този понеделник... както повелява отколешната ни традиция. Ефирния повей ще споделим приятно с вас в екип Ваня Славова и Петър Венков-музикален редактор и звукорежисьор. В предаването ще ви срещнем с д-р..

публикувано на 28.06.24 в 16:03

В „Гравитация нула“ на 28 юни

„Гравитация нула“ – 28 юни 2024 година с Мартин Николов -   ММФ „Варнеско лято“ – концерт на камерен оркестър на Симфоничния оркестър на Баварското радио - гост пианистът Адриан Йотикер; -   Изложба „Модернистите на ХХ век“ в Градската художествена галерия във Варна – представя я Деница Гергова - артдиректор на "Виваком Арт Хол..

публикувано на 28.06.24 в 12:48

НОВИЯТ ДЕН на 28 юни с Иван Барбов

„Ако не ти се спи като си легнеш, със сигурност ще ти се спи като станеш“, гласят едни мъдри прозрения с неизвестен автор в социалните мрежи тази сутрин. Ако и на вас ви е още сънено, ударната доза ефирен кофеин, която гарантирано ще ви събуди, ви очаква на честотите на Радио Варна. Проследете събуждането на новия ден с водещия Иван..

публикувано на 28.06.24 в 06:44

НОВИЯТ ДЕН на 27 юни с Мариела Димитрова 

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета  (на снимката в черно)  през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина . Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински..

публикувано на 27.06.24 в 06:21

НА СВЕТЛО на 26 юни с Валерия Василева

Бдение ще има тази вечер от 19 часа на мястото, където при пътен инцидент загина мотоциклетистът Аспарух Димитров, а детето му беше пирето в болница в тежко състояние. Репортаж от среща във Варна между работодатели и бежанци от войната в Украйна, които търсят работа, организирана от „Каритас“. Представиха във Варна резултати от..

публикувано на 26.06.24 в 13:55
Лято в Природен парк

НА СВЕТЛО на 25 юни с Валерия Василева

Акцентите от днешното заседание на ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към ОбС-Варна. Днес е Международният ден на моряка, обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. - мотото тази година е "Аз съм на борда" с послание за равенство между половете в мореплаването. Доцент Десислава Серафимова ще..

публикувано на 25.06.24 в 13:19