Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстор на късия разказ гостува във Варна

| обновено на 20.06.19 в 16:03

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ e дебютна книга на Ангел Иванов, донесла му наградата за дебют "Южна пролет" 2019. Книгата съдържа текстове, писани през последните 12 години.

В представянето на 20 юни от 18 ч. във Варна ще участват актрисата ИНА ДОБРЕВА и писателят ЛЮДМИЛ СТАНЕВ.

Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Възпитаник е на Националната Априловска гимназия – първото новобългарско светско училище от 1835 г., чието Източно крило е построено от неговия пра-пра-прадядо Уста Продан Колев. Преминава през всички детско-юношески формации на местния футболен отбор „Янтра“. Завършва „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио „Реакция“. Работил е като надничар в завод за метали, гардеробиер в НДК, рецепционист в хижа, пазач в склад за топло- и хидроизолации в ЖК „Люлин“ 3 и копирайтър на свободна практика. Бил е телевизионен сценарист в „Ку-Ку Презареждане“, „Господари на Ефира“ и други предавания. Пише в различни печатни и онлайн медии, сред които списание „Джамборе“, сп. „Мениджър“, Webcafe, Actualno, КлинКлин, портал Православие.бг, Кинематограф.бг и др. През лятото на 2013 г. сам извървява пеша цялото родно черноморско крайбрежие – от Дуранкулак до Резово – или близо 400 км за 12 дни. Пътувал е на автостоп из България, Балканите, Европа и Азия. Бил е пилигрим из Светите земи и Света гора Атон.

Чуйте интервюто на Доротея Николова с автора:

Книгата е проверка за мен като автор и на публиката като рецепция.

Някаква машинна метафора на това как през уж техническата проверка на нещо, което се случва на 1 април и 1 октомври в цялата страна. Тогава чуваме едни пробни сирени, които при нужда предупреждават населението за тревога от бедствия, аварии, въздушни атаки и т.н.  Най-общо казано един човек се завръща на старато си работно място чрез измама,  разбираме, че той години наред е провеждал тези технически проверки и е бил този глас, който казва „Внимание! Внимание! Внимание!”. Но решава вместо проверка на машинната изправност да изкрещи най-човешкото, последната спасителна истина за човечеството, която е: „Щом любов няма, значи нищо не съм”

Снимка

И какво става ?

Разбира се, „Щом любов няма, значи нищо не съм” е взето от апостол Павел от неговото послание до коринтяни. То намира своя реминисценция в още няколко текста в книгата и е като една спояваща нишка.

Пишете разкази. От колко време?

Няма по-голям режисьор от живота и от един анонимен режисьор, който всички ние наричаме по различен начин. Също и в литературата като друга форма на изкуство, харесвам документалната проза, документалните сюжети, които стъпват в реалността, но просто допълнително ги охудожествявам и стилизирам, за да добавя тази принадена стойност, която дава изкуството.

Част от разказите ви свършват неочаквано, оставяйки доста въпроси – това ли е обичайният ви начин на изказ?

За мен изкуството и литературата трябва по-скоро да отварят едни пролуки във важни пространства, психологически, духовни, а и физически защо не. Читателят, аудиторията да постига по собствен път и начин, да си изковава посланието и разбирането . Няма по-ценно за автора, ако той получи различна рефлексия и разбиране от колкото се може повече читатели. Някой път авторът дори си дава сметка, че е писал нещо, което е излязло не по начина, по който той е планирал, и това не е непременно лошо. Напротив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25