Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15-и август ще е почивен ден във Варна!

| обновено на 27.06.19 в 16:56

На този въпрос отговор днес ще даде Общинският съвет във Варна, който трябва да обсъди и приеме отчетите на дружествата общинска собственост за 2018-а година.

41-то пленарно заседание на местния парламент започва в 9 часа. То ще е едно от последните в мандата на този Общински съвет тъй като почти веднага след лятната ваканция ще бъдат насрочени местните избори. Така варненските избраници имат още максимум два месеца - юли и септември, за последни решения.

Сред по-интересните решения, които се очакват днес, е това за закриването на дома за деца, лишени от родителска грижа "Княгиня Надежда". 

Ще отпуснат ли съветниците нова финансова инжекция за футболния клуб "Спартак 1918"? Това също предстои да стане ясно по-късно днес.

В дневния ред е и подпомагането на две варненски болници от общинския бюджет - ще бъдат отпуснати пари за ремонт в МБАЛ "Св. Анна" и за нов рентген в ДКЦ „Св. Иван Рилски –Аспарухово".

Има предложение и част от печалбата си общинските дружества-отличници да дарят за основен ремонт на параклиса в централния Варненски гробищен парк и за обновяване фасадите на Арменското училище и Арменската църква „Свети Саркис".

Сред приетите на предварително разглеждане в комисии проекторешения е и това за годишните такси на корабно място на новите пристанища в Аспарухово. Днес те трябва да бъдат приети окончателно на сесия.

41-то пленарно заседание  е предвидено да приключи едва утре.

9.30 Общинският съвет започна своята работа с приемане на дневния ред от 14 точки. В залата са 40 общински съветници от общо 51, 7 отсъстват по обективни причини.

10.00 Питанията към кметската администрация днес започнаха с поредния сигнал за строително сметище по пътя за село Константиново. Общинските съветници поискаха точни цифри за приходите и разходите на синята зона.

Кметският екип ще трябва да отговори и за дейността на "Лафките" по спирките, както и за новостроящата се висока сграда пред Паметника на сп. "Почивка".

10.30 Започна обсъждането на отчетите на общинските фирми за 2018-а година. Общинските съветници отказаха да освободят от отговорност управителя на тубдиспансера. Дружеството е във финансов колапс от години.

Общинският съвет да изготви дългосрочна стратегия за развитието на общинското здравеопазване  поиска общинският съветник от ДСБ Любомир Роев. В нея трябва да бъде включен и стипендиантски фонд за лекари и медицински сестри, за да бъдат обезпечени с кадри здравните заведения във Варна. Особено остър, според Роев, ще е този проблем след 5-6 години.

10.45 Печалба в размер на 309 хиляди лева за 2018 година отчита Общинското предприятие „Пазари“ във Варна.

Печалбата, според съветника от БСП  Борислав Гуцанов е паднала 3 пъти през последните години. Намалели са площадките с търговски площи, а са увеличени разходите за почистване и охрана.
Има обективни причини печалбата е намалена, контрира колегата му от ГЕРБ Станислав Иванов. И тя е в дивидентите, които е изплащало дружеството към основния си акционер - Община Варна.  В подкрепа на добрите резултати на "Пазари" се изказа и независимият съветник Григор Григоров. Всяка година се отписват между 100 и 150 хил. лева несъбрани вземания, каза той. Става дума за задължения с давност над 5 години.

11.00 Още по-остра полемика предизвика отчетът на "Градски транспорт". През 2018 година дружеството е реализирало загуба в размер на над 3 милиона лева. Превозените пътници са над 32,5 милиона, или с над 2 милиона и половина повече спрямо 2017 година.  „Реалната себестойност на билета за градски транспорт е 1,50 лв. И това се отнася не само за Варна, а и за всички по-големи градове в страната“, акцентира директорът инж. Злати Златев.

"Спрете с тази мантра, че билетчето е 1 лев, а себестойността на пътуването е по-голяма", каза Борислав Гуцанов. Според него загубата на дружеството е нарастнала в сравнение с 2017-а, а пасивите надвишават активите вече с 12 млн. Крайно време е за оставка на Злати Златев и цялото ръководство на "Градски транспорт".

Пътниците са повече, изминатите километри са повече, изпълнихме ангажимента си към варненци да не увеличаваме цената на билетчето над 1 лев, контрира Марица Гърдева от ГЕРБ.

Защо, когато половината от линиите бяха на частна фирма, тя беше на печалба, а общинската все е на загуба, попита Гуцанов.

Дебатът продължи с отговора на управляващите: Защото частната фирма държеше само печеливши линии, а губещите винаги са били обслужвани от общинската фирма.

В обсъждането се включи и Григор Григоров, който посочи, че дружеството безспорно е фалирало. Факт е, че разходите са намалени, но 12-те процента поскъпване на горивата са "изяли" резултатите от оптимизацията. Григоров разкритикува и синдикатите в дружеството, които спъват оптимизирането на личния състав. Така всеки автобус се обслужва ежедневно от над 7 човека.

Билетчето във Варна не трябва да е 1 лев, а да се возим безплатно, заяви варненка, присъстваща на заседанието. Основание за това, според нея, са табелите по автобусите на обществения транспорт, че те са закупени с безвъзмездната помощ на ЕС.

12.30 Общинският съвет прие отчетите на останалите общински дружества. 

Положителен финансов резултат в размер на 297 000 лева е реализирало през миналата година ОП „Обреди“. Регистрираните юридически бракове в областта са се увеличили с 5 броя, или с 0,4 % повече спрямо предходната година. Приходите на дружеството са се увеличили с 14,1 %.

Добро развитие показва и „Дворецът на културата и спорта“. Дружеството има натрупани загуби от минали години в размер на 2,5 млн. лева, но през 2018 г. отчита печалба в размер на 53 хил. лева и положителни парични потоци от оперативна дейност в размер на 83 хил. лева.

Ликвидация ще бъде направена на „Жилфонд“. Дружеството трупа загуби, а отдавна е изчерпало своето съдържание.

При здравните заведения има такива с отрицателни финансови резултати, но благодарение на предприетите оздравителни мерки, оптимизирането на разходите и смяната на управлението задлъжнялостта е намаляла значително в сравнение с предходни години. Изтъкнато бе, че общинските болници и ДКЦ-та изпълняват социални функции. Налага се да поемат неосигурени пациенти, както и да поддържат 24-часови спешни екипи, от което генерират загуби.

Съветниците освободиха от отговорност управителите на всички търговски дружества и здравни заведения с изключение на доц. Христо Ганчев, който ръководи болницата за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. На днешното заседание стана ясно, че съвсем скоро ще бъдат предложени варианти за бъдещето на бившия Тубдиспансер.

14.25 След обедната почивка Общинският съвет продължи работата си с проекторешенията на комисията "Финанси и бюджет". Дебат предизвика предложението  250 хил. лева от местната хазна ще получи ФК „Спартак-Варна“.

„Приходите, които в момента реализираме, са недостатъчни за участие и завършване на сезон 2019/2020 г. във Втора лига. Заради ремонта на стадиона сме принудени да гостуваме на други терени, което е свързано с допълнително финансиране. На този етап е трудно намирането на спонсори, защото не можем да им предоставим площ за рекламиране“, изтъкна пред съветниците Марин Маринов, член на Управителния съвет на „Спартак – Варна“.

Ще бъде ли тази сума достатъчна и за какво ще бъде похарчена?  Няма ли след месец-два да се наложи нова финансова инжекция? Защо не се търсят други форми за финансиране? Какво се случва на стадион "Локомотив"? Това питаха съветниците преди да гласуват.

15.00 Изненадващо в дебата се включи главният архитект на Община Варна Виктор Бузев: "Уважавам усилията на "Спартак". Аз също мечтая варненското дерби да го има винаги. Но много ви моля: чисто нови подлези са целите надраскани. Искате пари от общината, а всичко е унищожено от надписи. Минете по пътя за Златни пясъци и вижте за какво става дума... Това не са графити, не е стрийтарт, това са драсканици. Вашите фенове драскат, след тях минават тези на "Черно море" и става..."

15.10 Параклисът във Варненските централни гробища ще бъде ремонтиран с пари от печалбата на две от общинските дружества.  Храмът е в лошо състояние – с рушащи се корнизи, повреден покрив и непригодно за погребален обред вътрешно разпределение.  Затова „Пазари“ и „Обреди“ ще дарят по 55 хил. лева за ремонта.

15.15 450 хил. лева от общинския бюджет ще бъдат предоставени МБАЛ „Св. Анна – Варна“.  С 350 хил. лева от тях ще се извърши ремонт на фасадите на Хирургичния блок към лечебното заведение, а с останалата част ще бъде купена медицинска апаратура.

Ремонтните дейности са наложителни заради все по-интензивно рушащата се външна мазилка и реалната опасност от нараняване на хора вследствие падащи части от фасадата. Със собствени средства на болницата е направен ремонт на източната част, но настоящето финансово положение не позволява довършване на ремонта.

100 хил. лева ще бъдат инвестирани в апаратура за Клиниката по урология. Предстои да бъде купен „Холмиум“ лазер за извършване на литотрипсия на камъни, с какъвто лечебното заведение не разполага.

15.20 35 500 лв. ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за обновяване на фасадите на Арменското училище и Арменската църква „Свети Саркис“. Двете сгради се намират в един и същи имот и са част от архитектурните паметници с културно и историческо значение във Варна.
15.35 124 години след създаването си Дом „Княгиня Надежда“, в който се отглеждат деца, лижени от родителска грижа,  ще бъде закрит. Общинските съветници дадоха съгласието си това да се случи в изпълнение на националната политика за поетапно закриване на специализираните институции за деца.
Домът за деца, лишени от родителска грижа, който към момента е с капацитет 10 места, ще затвори окончателно врати на 1 септември 2019 г. Част от обитателите му тази година навършват пълнолетие, а останалите ще бъдат насочени към други социални услуги или ще започне работа с биологичните им родители, които да поемат грижа за детето.
Оказа се, че Общинският съвет днес закрива само социалната услуга, извършвана в 124-годишното сиропиталище. Иначе децата от доста време са преместени от сградата на ул. "Кракра", строена някога с дарения на варненци за децата без родители. Каква ще е съдбата на имота днес не стана ясно. "Нямам информация чия е сградата", каза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.
15.55 Предложение за Подробен устройствен план на имот в курорта "Св. Св. Константин и Елена", според който тук, трябва да бъде построена 15-метрова жилищна сграда, доведе до дискусия за строителството в курорта. "Наскоро бях там. Варненец съм, но дори не можах да се ориентирам - толкова е застроено вече", възкликна д-р Ивайло Митковски от ДСБ. "Не съм съгласен. Израстнал съм в курорта, зеленината е в същите параметри, както някога", контрира Димитър Карбов от НФСБ.

16.45  Празникът на Варна - 15-и август, ще бъде празничен и неприсъствен ден за варненци. Това реши Общинският съвет по предложение на кмета Иван Портних. В него се казва, че с годините 15 август се е утвърдил като ден, наситен с множество общоградски тържества и културни прояви, свързани с историята и настоящето на града. Наред с това празникът е добил голяма популярност сред всички граждани и гости на Варна 
Съветниците подкрепиха предложението с 39 гласа „за“. Само един съветник гласува „против“.   Така четвъртъкът в средата на август ще е още един ден за плаж и градски забавления за жителите на града, така, както е било през последните 12 години.
Християнският празник Свето Успение Богородично е определен за ден на Варна с решение на Общинския съвет във Варна от 1993 г., а за първи път е почивен ден през 2007 г. Вече 13 години традицията се спазва без прекъсване. Първоначално това се случваше с решение на Министерски съвет, но според последните промени в Закона за местното самоуправление това е във властта на Общинския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. „Цар Освободител“ (в района на автоборсите) и в централната част на район „Владислав..

публикувано на 01.07.24 в 16:47

Спасители това лято ще има и на Камчия и Фичоза

На 7 от неохраняемите плажове във Варна и областта вече ще има спасители. Във община Варна плажовете, на които вече ще има спасителни постове, са:  "Буните 2 - изток", "Буните 2- запад" и "Фичоза", съобщават от Областна управа - Варна. На територията на община Аврен попадат няколко плажа, повечето, от които в курорта Камчия. Сигурността на къпещите..

публикувано на 01.07.24 в 16:27

В Балчик не стигат работниците, няма кой да чисти тревата по тротоарите

Сериозен недостиг на работна ръка изпитва общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ в Балчик, няма кой да чисти пътни артерии. Нямаме работници, има кола, но няма сметосъбирачи. Нужни са ни минимум трима чистачи, ръководител звено чистота, счетоводител, обобщи нуждата от работна ръка в разгара на лятото управителят на БКС инж...

публикувано на 01.07.24 в 16:16

Публикуваха резултатите от външното оценяване след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7. клас. Проверката става в системата на МОН с входящ номер и идентификационен код. На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415 ученици. Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени..

публикувано на 01.07.24 в 14:19

Експерт: Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи

Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи. Много от бизнес посещенията в морската столица прерастват и във ваканционен туризъм. Това каза Павлин Косев, председател на УС на Варненската асоциация на хотелиери и ресторантьори. Има туристи от цял свят, дори от държави като Южна Корея и Виетнам. Специалисти от корабната индустрия от..

публикувано на 01.07.24 в 11:45