Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да стигнем звездите от Варна

4
Снимка: БТА

Поредица от безплатни наблюдения организират за поредно лято двама варненци. Запалили се от детската си мечта да  си сглобят сами телескоп, години след като за първи път поглеждат нагоре към звездите, преди 12 години те се захващат сериозно и сглобяват първият си телескоп. Следва втори, трети... и както казват вече всичко е история, а някогашното хоби се превръща в професия.

Днес техните телескопи буквално "събират" погледите на любителите астрономи по света, а показателите им изумяват водещите специалисти. За това какво можем да видим през лятото в Морската градина на Варна, както и повече за сглобяваните от двамата варненци телескопи, може да чуете в звуковия файл от единият от тях - Йордан Трифонов.



Иначе, до края на лятото астрономите любители сравнително лесно могат да наблюдават Юпитер и луните му, познати като Галилеевите спътници, открити именно от великия италиански учен. За да видим гигантът от Слънчевата система обаче, ни трябва освен ясно небе и място, което е далеч от градските светлини, обикновено след залез Слънце, най-добре след 22-23 ч., разказва Трифонов.

Обикновено през летните месеци, в най-близката си точка до Земята планетата е на около 600 млн. километра от нас.

Юпитер се появява на югоизточния хоризонт, малко по-късно излиза и Сатурн. По-доброто време за наблюдение на Сатурн и неговите пръстени ще е след около месец. .

Планетите от Слънчевата система и съзвездията далеч не са единственото, което може да се види в нощното небе. Скрити за обикновения взор и понякога далеч по-красиви остават звездните купове, галактики и мъглявини в дълбокия космос. Те могат да се наблюдават само през телескоп.
Във Варна безплатните наблюдения се организират периодично при подходящо метеорологично време и подходящи позиции на Луната и планетите от Слънчевата система. Мястото е Морската градина, районът на Светещия фонтан под Пантеона в посока към морето.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна домакинства екофестивал на 2 ноември (програма)

Забавни детски работилници, филмови прожекции и томбола са част от събитията на Екофестивал във Варна Инициативата ще се проведе на 2 ноември (събота) от 11:00 ч., на площада пред Археологическия музей Забавни детски работилници, интерактивни демонстрации, филмови прожекции, игри с аниматори и томбола с награди, са част от програмата на екофестивал,..

публикувано на 28.10.24 в 15:10

При вход свободен днес във Варна представят филм, посветен на проф. Стоимен Стоилов

Най-новия документален филм на Георги Тошев, посветен на художника проф. Стоимен Стоилов, ще бъде представен от 16 часа днес в зала "Европа" не Фестивалния и конгресен център във Варна. Лентата "Щастие на върха на молива" е посветена на 80-годишния юбилей на художника, а входът за събитието е свободен. Във филма са включени творби на художника,..

публикувано на 28.10.24 в 12:58

За зелето и изборите

Много българи не отидоха до урните в неделя. По лични причини. Свои такива има и Вълчо Жеков. Той е родом е от Ветрино, но има къща в село Габърница. Работи на три места, за да изхранва семейството си – в частна фирма като монтьор, държи малко крайпътно заведение и произвежда зеле, което продава пред заведението на пътя. Срещнах го в изборния..

публикувано на 28.10.24 в 11:10

Транспортът е най-големият проблем в суворовското село Дръндар

"Алианс за права и свободи" - АПС е първа политическа сила в суворовското село Дръндар. За "ДПС - Ново начало" в населеното място с изцяло турски жители са гласували 18 души. По един глас получават ИТН, МЕЧ и ДОСТ. За ГЕРБ-СДС в с. Дръндар са гласували петима от общо 79 души, отишли до урните в неделя.  Кмет на село Дръндар от октомври месец миналата..

публикувано на 28.10.24 в 10:37

28 октомври - Световен ден на анимацията

Днес е Световният ден на анимацията. На този ден през 1892 г. в Париж художникът изобретател Емил Рейно показал пред зрители невижданото дотогава зрелище - оптически театър. За първи път той демонстрирал публично своя апарат праксиноскоп, който показвал движещи се картинки. Анимацията е оптическа илюзия за движение, създадено чрез..

публикувано на 28.10.24 в 10:22

Мъгливо сутринта, през деня ще е слънчево

Мъгла има във Варна в момента с намалена видимост до 100 метра, мъгливо е още в Баргас – до 400 метра е намалена видимостта там, димка има в района на Добрич. В Добрич е и най-студено тази сутрин – термометрите отчитат 2 градуса, 3 градуса е в Шумен, 5 в Карнобат, 6 градуса ев Русе, 7 в Ахтопол, по 8 градуса е в Разград, Шабла и Бургас,..

публикувано на 28.10.24 в 06:10

В ромската махала във "Владиславово" се надяват да се краде по-малко

В ромската махала в кв. "Владислав Варненчик" цари настроение в изборния ден, някои дори отидоха да гласуват за ..... царя, разказа репортер на Радио Варна. Музика от различни места оглася улиците. Отишлите да дадат своя глас отиват с надеждата да не са вече по улиците и да ровят в контейнерите, а да има работа и за тях. Гласувам за по-добро бъдеще за..

публикувано на 27.10.24 в 15:33