Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват релефната карта на Морската градина

| обновено на 27.07.19 в 07:06

Релефна карта с всички забележителности от историческото ядро на Морската градина ще бъде поставена на входа на парка срещу Слънчевия часовник. Монтажът започна на 11 юли, а официалното откриване ще бъде в Деня на Освобождението на Варна от турско робство - 27 юли, от 11 часа. Дейностите по поставянето й са съгласувани с Националния институт за паметници на културата. Проектът е на Кристиян Иванов, студент по архитектура във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. А финансирането е със средства от университета, от фонд "Култура" към община Варна и лично от автора.

Релефната карта включва 3D макетни изображения на 28 обекта, разположени в и около Морската градина – сред които Алеята на възрожденците, Фестивалният и конгресен център, Природонаучният музей, Военноморският музей, Летният театър, Дворецът на културата и спорта, Обсерваторията, Делфинариумът, Зоопарка.

Важен акцент в композицията ще бъдат личността на създателя на Морската градина на Варна Антон Новак и на тогавашния кмет на Варна Михаил Колони, който поставя идеята за направата на Морска градина и по чиято покана австрийският възпитаник идва във Варна.

Постаментът на скулптурата ще бъде от ново поколение бетон, който е рециклируем на 99 %, а 3D макетните изображения са от месинг, разказа авторът. Скулптурата е уникална за България с това, че освен информация на български и на английски език, ще има и на брайл, в помощ на хората със зрителни увреждания, обясни младият архитект. 

Идеята е скулптурата да остане дълготрайно част от парковата среда.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Главчев: Моряците от "Галакси Лийдър" не са пострадали при последната атака на Израел

Плененият от хутите кораб с български моряци "Галакси Лийдър" не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ .  От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци, съобщават от Българската национална телевизия...

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Правителственият самолет излита за втори полет до Ливан

Очаква се втори полет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан около 12:16 часа от София. Самолетът ще кацне в Бейрут в 13:00 ч. Засега е известно за 160 българи, заявили желание да се евакуират от Ливан, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев, след като първият полет кацна на Летище София с 89 български граждани на борда...

публикувано на 01.10.24 в 12:12
Снимката е илюстративна

Заповед увеличава гаранциите, които дават фирмите за ремонтите във Варна

От днес, 1 октомври 2024 г., е в сила заповед на кмета на Варна, според която се увеличават до четири пъти гаранциите, които строителните фирми плащат на общината при ремонтни дейности и прокопавания в урбанизираната територия. Съгласно измененията  фирмите вече ще депозират до четири пъти по-големи суми като гаранции за качествено възстановяване..

публикувано на 01.10.24 в 12:09

Без медицински екипи и спасители по плажовете от днес, каква е равносметката от сезона?

От днес, 1 октомври, по плажовете вече няма медицински екипи и спасители.  Само два са тежките случаи, на които са се отзовали медицинските екипи във Варна и областта през лято 2024-та, обобщи за Радио Варна д-р Иван Иванов, управител на Диагностично-консултативния център I "Св. Клементина". Горещините са били предпоставка за случаи на колабирали..

публикувано на 01.10.24 в 10:30

Началото на ремонта край Двете кули - най-рано от 10 октомври

Големият ремонт на ВиК в района на Двете кули на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от магистрала "Хемус“ ще започне не по-рано от 10 октомври или минимум една седмица след срещата на ВиК Варна с ръководството на общината.  Това съобщи в официалния си профил в социалните мрежи кметът Благомир Коцев...

публикувано на 01.10.24 в 10:18

От днес спират № 209-бърз

Спира обслужването на автобусна линия 209-бърз, съобщиха от общинското дружество "Градски транспорт".  Промяната влиза в сила от днес, 1 октомври. 

публикувано на 01.10.24 в 09:44

Отменят тестването на BG-Alert и системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от Министерството на вътрешните работи.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Очакваше се тестът да се проведе в..

публикувано на 01.10.24 в 09:41