Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есетрите, пуснати по Дунав, достигнаха Черно море

За един месец малките рибки изминаха над 500 километра по течението на реката

Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна в река Дунав миналия месец, вече достигнаха Черно море. Тримесечните рибки от критично застрашения вид руска есетра поеха своя път от Белене в средата на юни. За един месец те изминаха разстояние от 570 километра и увеличиха пет пъти теглото си. Това е знак, че макар и да са отгледани в аквакултури, те се адаптират добре в естествената си среда, а зарибяването може да бъде определено като успешно, коментират от WWF. Природозащитната организация призова рибарите от три държави по течението на Дунав да пазят малките рибки, тъй като те могат лесно да се заплетат в техните мрежи.

„Колегите от WWF в Румъния и Украйна предварително подготвиха местните рибари. Те им обясниха, че провеждаме зарибяване и е възможно да засекат малки екземпляри от вида руска есетра. Ако това се случи, рибарите са получили инструкции, да ги върнат обратно във водата и да ни сигнализират. До този момент сме получили три сигнала – два от България и един от Украйна, в непосредствена близост до Черно море. Ние също следим миграцията на малките рибки от нашата точка за мониторинг край село Ветрен, близо до Силистра“, коментира Стоян Михов, ръководител на практика „Води и Биоразнообразие“ към WWF България.

Част от рибките са уловени от учени и пуснати обратно в реката в украинския участък от делтата на река Дунав преди няколко дни. Рибките са вече с дължина над 20 см и тежат почти 50 грама, което е пет пъти повече от теглото при пускането им.

Другата добра новина е, че в момента в сила е пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море, което дава надежда, че и останалите есетри могат да избегнат опасните мрежи и да достигнат безпрепятствено Черно море.

Руската есетра е сред последните четири есетрови вида, които все още се срещат в Дунав. Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света.  През 2014 и 2015 г. бяха първите зарибявания на Дунав, като в басейна на реката бяха пуснати 50 000 есетрови риби.

Руските есетри, които някога са били най-разпространеният вид есетрови риби по Дунав, днес са критично застрашени. През последното десетилетие има само няколко установени диви екземпляра в река Дунав. Новото пускане на рибки обаче носи и нова надежда за укрепване на популациите.

Жизненият цикъл на есетровите риби наподобява този на човека – те живеят дълго, но се размножават само няколко пъти в живота си. Ще отминат десетина години преди нашите руски есетри да се завърнат обратно в Дунав и да създадат своето първо поколение. По тази причина те са много уязвими от бракониерство. Затова трябва да пазим тях и техните местообитания и да им дадем шанс да изградят стабилна популация. В противен случай рискуваме да загубим безценен вид, оцелял в продължение на 200 милиона години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 2 юли

В периода 02.07.2024 - 04.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – клиентите, електрозахранени от ТП Птицеферма Неофит Рилски. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от..

публикувано на 02.07.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчево време във вторник, следобед се заоблачава

Утрото във вторник ни посреща с приятна сутрешна прохлада и лек полъх на вятъра. Днес денят ще започне с предимно слънчево време, но постепенно облачността ще се увеличи. След обяд и привечер, главно във вътрешността, ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Максимални..

публикувано на 02.07.24 в 05:55

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. „Цар Освободител“ (в района на автоборсите) и в централната част на район „Владислав..

публикувано на 01.07.24 в 16:47

Спасители това лято ще има и на Камчия и Фичоза

На 7 от неохраняемите плажове във Варна и областта вече ще има спасители. Във община Варна плажовете, на които вече ще има спасителни постове, са:  "Буните 2 - изток", "Буните 2- запад" и "Фичоза", съобщават от Областна управа - Варна. На територията на община Аврен попадат няколко плажа, повечето, от които в курорта Камчия. Сигурността на къпещите..

публикувано на 01.07.24 в 16:27

В Балчик не стигат работниците, няма кой да чисти тревата по тротоарите

Сериозен недостиг на работна ръка изпитва общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ в Балчик, няма кой да чисти пътни артерии. Нямаме работници, има кола, но няма сметосъбирачи. Нужни са ни минимум трима чистачи, ръководител звено чистота, счетоводител, обобщи нуждата от работна ръка в разгара на лятото управителят на БКС инж...

публикувано на 01.07.24 в 16:16