Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства вече са 16

Снимка: Уикипедия

16 са вече огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства след откритите вчера 2 нови случая. Доказаните случаи на болестта по диви свине са 15.

Министър Десислава Танева съобщи, че се увеличава тройно финансовият стимул за острел на диви свине в 20-километровата зона на огнищата, сумата за възнаграждение ще бъде 150 лева. Засилва се и контролът на придвижване на хора и превозни средства в тези зони, като се включва и армията.

Мерките са набелязани от щаба за ограничаване на болестта. Още от утре полицаите и военните ще извършват стриктен контрол на всяко превозно средство в 20-клометровите зони на установено заболяване. Забранен ще е превоза на месо, месни продукти, живи животни. Като потенциално опасни точки, по гарите и летищата, стриктно ще се събират и обработват отпадъци, за да се ограничи разпространението. Горските служители ще предприемат мерки за ограничаване популацията на дивите свине. Утре ще има срещи с Ловно-рибарския съюз.

Министър Десислава Танева посочи, че заради болестта секторът е под заплаха и компромиси с мерките за ограничаването й няма да се правят: "Под риск и заплаха е един конкурентноспособен, развит сектор - свиневъдство, индустриализиран…“.

В Пазарджик се проведе извънредно заседание на Епизоотичната комисия, на която се набелязаха конкретни мерки срещу африканската чума. В региона няма регистрирани случаи на заболяването, но има нерегламентирано отглеждане и търговия на прасета с неясен произход. Това потвърдиха и собственици на свинеферми, които също присъстваха на заседанието. Владимир Владимиров, собственик на свинеферма в Братаница каза: "Всяка събота от село Черногорово излизат пловдивски камиони с живи прасета без всякаква документация. Имало е случаи по 10 камиона на пазара с всякакви видове прасета".

От Асоциацията на свиневъдите в България настояват за спешни законодателни промени в тази посока. Хюсеин Хюсеинов - свиневъд и член на Асоциацията коментира:

"В тази връзка сега имаме среща с министър Танева в 2.30 в Земеделската комисия в парламента, защото няма контрол не над индустриалните ферми, не над фермите тип “А“, а няма контрол за тези животни, които се отглеждат в така наречения "заден двор" и никой нищо не прави по този въпрос. В тази връзка да се активират и останалите служби. Проблемът е със "задния двор", където не се знае колко животни се отглеждат, откъде идват, откъде се купуват, с какво се хранят. Всичките проблеми, които изникнаха в Румъния, са точно от този тип. Това показва и статистиката до момента в България, това, което се случва".

Да се засили индивидуалният лов на диви прасета в района на Тервел с цел да се намали тяхната популация, поиска от ловните дружини по-рано инж. Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие. Това стана ясно по време на проведеното поредно обучение на ловците от региона във връзка с откритите нови огнища на заболяването Африканска чума по свинете.

Изготвен е вече и графикът за обходите на ловните райони, като на територията на Тервел всекидневно се правят проверки, за да може да се реагира бързо и адекватно, ако бъде открито мъртво или болно животно.

По време на обучението ловците са предложили само някои от тях да се научат да работят с мобилното приложение „Лов“, за да се предотвратят грешки при събирането на данните за всяка отстреляна дива свиня.

В района на стопанството през пролетта бяха открити няколко случая на африканска чума, като само бързата реакция на ловците и горските помогна заболяването да не се разпространи и в други части на страната.

Репортажите на кореспондента на БНР в Пазарджик Невена Петрова и Катерина Петрова от Радио Шумен за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Африканската чума по свинете дойде и във Враца

Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, п робите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразата .  Той разказа, че лично е занесъл пробите и е получил положителен отговор...

публикувано на 17.07.19 в 11:47

Областни администрации набелязват мерки за борба с африканската чума по свинете

    Органите на МВР и ДАИ ще осъществяват постоянен контрол за нерегламентирано транспортиране на домашни прасета на територията на област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Мярката е предприета заради регистрираните в страната..

публикувано на 16.07.19 в 18:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26

По-добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По-добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация "Сокол" Дончо Калудов. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери той и допълни, че са взети..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер..

публикувано на 28.06.24 в 12:30