Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Аксаково посреща 15-ия си рожден ден с безплатен интернет и модерно видеонаблюдение

С безплатен интернет на територията на почти целия град, без крайните му райони, и модерна система за видеонаблюдение  посрещат празника на града жителите и гостите на Аксаково, който тази година е 15-и от обявяването на населеното място за български град. 11-те точки за Wi-fi ще дават възможност на хората да вършат работа, да поддържат връзка с близките си по света или просто да сърфират в интернет, докато са извън дома си и не плащат интернет към мобилните си оператори.

Утре, 23 август-петък,  е концертът "Това е България - песните и танците на България".

След  него на площада в центъра на Аксаково излизат Стефан Диомов и група "5-те сезона".

Съботата ще е празнична от рано - в 11.00 е началото на националния авиомоделен събор “Fun Fly 2019” на поляна Горен Доброглед, с. Доброглед.

Вечерните часове на празника първо ще са във владение на най-малките с празник в центъра на града с водещ MONTY, а след това - властта в забавленията вземат талантите на ТА “Изворче” и Славка Калчева.

Неделята по традиция започва в 9.00 с празнична Света Литургия в храм “Свето Успение Богородично” в гр. Аксаково. По обяд в центъра стартира “Ретро рали Варна”. Вечерта градският стадион ще се превърна в арена за ветерански футболен сблъсък, а в 20.30 централният площад ще се превърне в сцена, на която, освен местни дарования, ще се качат рок групите "Б.Т.Р." и "Конкурент".

Мрежа от 21 камери вече гарантира спокойствието и сигурността на гражданите и гостите на Аксаково. Точките за видеонаблюдение са разположени на ключови места в града.

Снимка

Обзорна камера работи до детската площадка на ул. “Георги Петлешев” 58, до Бюрото по труда. По две камери работят на Медицинкия център и ОДК. На пълни обороти функционират съществуващите съоражения за видеонаблюдение на сградите на Общината и на КООП, както и тези до Медицинския център и до ЕКОНТ.

Под видеонаблюдение вече е детската площадка на ул. “Георги Петлешев”, до Пощата, където има монтирани две камери. Толкова са и електронните очи до площадката на ул. “Петрова нива”, до магазин Сиди. В режим на пълноценна експлоатация продължават да са съществуващите камери до Полицията и на пътя “Варна-Добрич”.

“Видеонаблюдението е модерният и цивилизован начин да съхраняваме общественото имущество, реда и сигурността в града и общината инвестира в спокойствието и комфорта на гражданите си. Камерите са свързани с два контролно пункта - единият в Общината, а другият - в полицията, от където в реално време ще се следи за реда”, коментира кметът инж. Атанас Стоилов.

Големият подарък на Общината за гражданите тази година е пълното покритие с безплатен интернет в почти целия град Аксаково. 11 точки, разположени стратегически в централната част на града, ще осигуряват свободен и безплатен достъп до глобалната мрежа. Разпръскване на интернет сигнал ще има от сградата на Читалището, от детската площадка в центъра, от СОУ “Свети Климент Охридски”, от детската площадка до пощата, от площадката до магазин Сиди, от Медицинския център, от ОДЗ “Дружба” и “Детство мое”, както и от сградата на общинската администрация.

Снимка



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в състава ѝ влизат сили от трите държави, а официалната церемония, която ще бележи началото, е на 1 юли в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от Ветрино за Провадия е през село Неофит Рилски. От полицията уточниха, че горят стари лозя, на място са..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и обществения ред. Сред участниците са както преподаватели от Висшето училище, така и студенти,..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26

По-добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По-добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация "Сокол" Дончо Калудов. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери той и допълни, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Всяка година концесионерът сключва договор с ДКЦ 1 и фирма, която осигурява..

публикувано на 28.06.24 в 12:30