Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чужденците и синята зона във Варна

Синята зона във Варна вече действа от една година. Посредством нея водачите на МПС могат лесно да намерят паркомясто в централните райони на града. Работното време на синята зона е всеки делничен ден от 9 до 19:00 часа. Престоят на автомобил в зоната може да е до 3 часа, като за всеки час се плаща по 1 лев. Има три начина, по които можете да платите престоя си. Чрез мобилното приложение "Варна паркинг", чрез СМС на номер 1352 или в брой, в търговски обекти, обозначени със специален стикер.

За чуждестранните туристи, обаче, плащането на престоя се оказва предизвикателство, защото плащането чрез СМС може да се осъществи само ако ползвателят на зоната е абонат на български мобилен оператор. На мястото има обозначителни табели, на които има информация и на английски език, както е обозначено и името на уебсайта: varnaparking.bg. 

Снимка

В сайта има изчерпателна информация и карта на всички търговски обекти, в които може да се плати в брой. Чужденците, обаче, често не четат табелите и така варненци, търговци и таксиметрови шофьори се превръщат във своеобразно информационно бюро и отговарят на въпроса: "Къде да платя?"

Ако се разходите по карето - бул. "Приморски", бул. "Цар Освободител", бул. "Княз Борис I-ви" и бул. "Сливница", ще намерите само един търговски обект, който предлага стикери за синята зона. Много от търговците, обаче, са готови да обяснят как да пуснете СМС и на кой номер. Ако, пък, решите да паркирате от другата страна на "Сливница", по улиците около Шишковата градинка, ще намерите още един магазин, от който можете да си купите такъв стикер.

Чуйте още в прикачения звуков файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Танцови маршрути" започват от днес във Варна

От днес до 27 октомври, неделя, Варна ще стане пресечна точка на „Танцови маршрути” – фестивалът за съвременен танц, който вече шеста година докосва публиката до теория, практика и изживявания, свързани със съвременния танц. Програмата по традиция е разнообразна и ще предостави възможност за участие както на любители и зрители, така и на..

публикувано на 25.10.24 в 11:01

Между 400 и 500 лева е средната цена за комплект нови зимни гуми тази година (ВИДЕО)

Вече се намираме в сезона, в който сме изправени пред дилемата „Палто за жената или гуми за колата“. И двете са важни, но смяната на летните гуми със зимни е задължително и е добре да я направим именно в този период на годината. Това каза за Радио Варна председателя на Съюза на българските автомобилисти във Варна Диан Драганов.  Някои..

публикувано на 25.10.24 в 08:30
Заслон „Спано поле”

Особености на планинския туризъм и настаняването в хижа

В последните години обществото на любителите на планината все повече се разраства и много наши сънародници предпочитат контакта с природата, отколкото този с натоварените, а и често скъпи хотелски комплекси.  Ако сте решили да наемете хижа за няколко дни в планината, е важно да отделите достатъчно време да се подготвите добре, като не..

публикувано на 25.10.24 в 07:39

Във Варна представиха американски дефибрилатор, говорещ на български

Дефибрилатор, произведен в САЩ със софтуер на български и гласово подпомагане също на български език, който може да се използва при необходимост на обществени места от неспециалисти, представиха на изложение в курорта "Св. Константин и Елена". Устройството дава инструкции какви стъпки да бъдат предприети при спешен случай и дава индикации дали..

публикувано на 24.10.24 в 17:30

Засаждат нови 50 дървета в центъра на Варна

Близо 50 нови дървета ще засади Община Варна в централната част на града до края на ноември. Това е една от стъпките, които администрацията предприема за поддръжката, развитието и обогатяването на зелената система в града. Изборът на видове растения е направен след консултации с ландшафтни архитекти и експерти, ангажирани с озеленяването, съобщават от..

публикувано на 24.10.24 в 13:10

НСОРБ с благодарност към БНР и кореспондента Мая Райнова

Националното сдружение на общините в Република България изразяват своята признателност за партньорството при отразяване на най-значимия форум за българските общини - Годишната среща на местните власти. Проблемите на общините са проблеми на обществото и високият професионализъм и обективност, с който екипите на Българското национално радио направиха..

публикувано на 24.10.24 в 09:55

Връщаме часовниците с час назад в неделя

В неделя - 27 октомври - ще преминем към зимното часово време. Точно в 4:00 часа сутринта ще върнем часовниците с един час назад и ще се върнем към астрономическото време. Това означава, че денонощието ни ще е с един час по-дълго и ще спим с един час повече. Идеята за смяна на времето първо хрумва на американския политик и..

публикувано на 24.10.24 в 07:23