Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорени са 64% от парите по програмата за морско дело и рибарство до 2020 г.

64% от средствата по програмата за морско дело и рибарство до 2020 година вече са договорени. Това съобщи във Варна заместник-министърът на земеделието Лозана Василева.

222 милиона лева са средствата за новия програмен период, каза Василева и обясни, че до месец се очаква да се приемат и проектите по други мерки по същата програма:

"В момента имаме пет процедури, които са в процес на оценка. Може би в рамките на един месец ще приключи оценяването и се надяваме договарянето да достигне 74%. Основно договорените средства са по няколко наистина атрактивни мерки. Това е мярка 1-8 за пристанищна около стоянки, мерките за продуктови инвестиции в аквакултури, мерки в преработка - мидени ферми, добавяне на стойност. Разнообразни са проектите и за информационни кампании, и за научна дейност".

По време на срещата бе представена и стратегията за водене на общностите в местната инициативна рибарска група "Варна, район Аспарухово, Белослав, Аксаково". Програмата ще бъде представена в Балчик.








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в състава ѝ влизат сили от трите държави, а официалната церемония, която ще бележи началото, е на 1 юли в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от Ветрино за Провадия е през село Неофит Рилски. От полицията уточниха, че горят стари лозя, на място са..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и обществения ред. Сред участниците са както преподаватели от Висшето училище, така и студенти,..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26

По-добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По-добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация "Сокол" Дончо Калудов. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери той и допълни, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Всяка година концесионерът сключва договор с ДКЦ 1 и фирма, която осигурява..

публикувано на 28.06.24 в 12:30