Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Революция в кухнята с готвачи-роботи

Тестове на човекоподобният робот Фьодор.
Снимка: БГНЕС

Готварски роботи и по-вкусни рецепти: Японският електронен гигант „Sony“ пусна в ход нова секция за изкуствен интелект, надявайки се, че тя ще промени начина, по който готвим и ядем.

Новото изследователско звено Sony AI ще работи в Япония, Европа и Съединените щати, като ще се съсредоточи върху традиционните области на игри, изображения и сензорни съоръжения, както и „гастрономия“.

Фирмата, която произвежда франчайза на PlayStation и филмовата поредица „Спайдърмен“, е най-новата мултинационална технологична компания, протягаща ръце към пая в бизнеса с храни, насочен все повече към нови ястия, галещи небцето.

"ИТ и роботиката няма да заменят готвачите. Ние се стремим да предложим нови инструменти за разширяване на творчеството им с AI и роботика", заяви говорителят на „Sony“ Тобе пред АФП.

"Областта на храната изисква проучване на молекулните структури. Използвайки ИТ и неговия аналитичен капацитет, можем да създадем нови неща", каза Тобе. "Това включва вкус, но и аромат. Чрез сензорните технологии вероятно можем да създадем нови ястия, които да угодят на човешкото чревоугодничество", каза той.

Базираният в Токио конгломерат за приспособления и развлечения предвижда в бъдеще създаването на роботизирана кухня, която да помогне на по-възрастните да приготвят ястия у дома, но без използването на огън или електричество. Това може също да доведе до създаването на ресторант, в който роботите да готвят пред гостите.

"Може да има начини на готвене, които могат да се правят само чрез роботизация. Може да става въпрос за контрол на температурата. Може би всичко е в точно определяне на времето за това кога и къде да се прилага топлина", каза Тобе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна деца ще изработват свещи от пчелен восък

Във Варна деца ще имат възможност да изработят свещи от пчелен восък по време на творческа работилница. Инициативата е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, обясни Свилена Велчева от центъра. По повод Световния ден за опазване на околната среда центърът ще бъде отворен за посетители днес.  С темата за пчелите и защо те са..

публикувано на 05.06.25 в 11:13

Аперитивът - вечерната молитва на французите

„Аперитивът е вечерната молитва на французите“ е казвал писателят дипломат Пол Моран. Традицията, която е разпространена в редица държави в Западна Европа обаче съвсем не произлиза от неговата родна Франция, а от Италия. Появява се за първи път в края на XVIII век, когато Антонио Бенедето от Торино създава вермута – ароматното и подсладено..

публикувано на 05.06.25 в 09:11
От ляво на дясно - Максим Шалаверов, Радослав Дочев и Виктор Добрев.

Трима гимназисти организираха най-големия ученически предприемачески форум в България

Първата по рода си ученическа конференция - Varna Smart Challenge, която комбинира представяне на иновативни ученически проекти с лекции на предприемачи и доказани имена в бизнеса ще бъде днес във Варна. Форумът е този следобед в Икономическия университет. Конференцията ще събере над 500 гимназисти от града и региона, а зад организацията стоят трима..

публикувано на 05.06.25 в 08:15

Днес символично и без разрешение засаждат дърво в Ален Мак в знак на протест

В знак на протест жители на местност Ален Мак засадиха дърво до автобусна спирка в района, обясни Нина Киркова. Кедърът, засаден от семейство Радослав и Нина Киркови, ще расте зад спирката на ВСУ. Зам.- кметът Илия Коев присъства на демонстрацията и увери, че общината ще подпомага всички залесявания и ще организира подобни инициативи...

публикувано на 04.06.25 в 15:11

Излюпи се първото бебе египетски лешояд в Провадия

На 1 юни – Международният ден на детето, се излюпи първото бебе египетски лешояд на провадийската двойка птици от защитения вид . Това съобщи за Радио Варна Меджнун Адемов, сътрудникът към Българското дружество за защита на птиците и пазител на птиците повече от 10 години.  Второто яйце предстои да се излюпи съвсем скоро. В момента и двете птици се..

публикувано на 03.06.25 в 18:16

С два лева поскъпна входът за Двореца за учащи и пенсионери, общо е 12 лева

Цената за вход към Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик за учащи и пенсионери е покачена този уикенд от 3 на 5 лева, става ясно от сайта на културния център. Стойността на билета за възрастни остава без промяна - 15 лева, както и пакетното семейно посещение на родители с деца – 22 лева. Безплатно остава влизането на най-малките гости и..

публикувано на 03.06.25 в 13:51
Добромир Цветков

Спасителите започнаха работа на варненския плаж

Спокойно море с чиста вода, спасители на плажа и плажуващи - така изглежда днес варненският градски плаж – от най-северната му част до Морска гара. Лятото настъпва с пълна сила, по цялата градска плажна ивица има вече плажуващи. Повечето хора се пекат на пясъка. Водата на места е доста студена, затова има плажове с червен и зелен флаг. За..

публикувано на 03.06.25 в 13:40