Готварски роботи и по-вкусни рецепти: Японският електронен гигант „Sony“ пусна в ход нова секция за изкуствен интелект, надявайки се, че тя ще промени начина, по който готвим и ядем.
Новото изследователско звено Sony AI ще работи в Япония, Европа и Съединените щати, като ще се съсредоточи върху традиционните области на игри, изображения и сензорни съоръжения, както и „гастрономия“.
Фирмата, която произвежда франчайза на PlayStation и филмовата поредица „Спайдърмен“, е най-новата мултинационална технологична компания, протягаща ръце към пая в бизнеса с храни, насочен все повече към нови ястия, галещи небцето.
"ИТ и роботиката няма да заменят готвачите. Ние се стремим да предложим нови инструменти за разширяване на творчеството им с AI и роботика", заяви говорителят на „Sony“ Тобе пред АФП.
"Областта на храната изисква проучване на молекулните структури. Използвайки ИТ и неговия аналитичен капацитет, можем да създадем нови неща", каза Тобе. "Това включва вкус, но и аромат. Чрез сензорните технологии вероятно можем да създадем нови ястия, които да угодят на човешкото чревоугодничество", каза той.
Базираният в Токио конгломерат за приспособления и развлечения предвижда в бъдеще създаването на роботизирана кухня, която да помогне на по-възрастните да приготвят ястия у дома, но без използването на огън или електричество. Това може също да доведе до създаването на ресторант, в който роботите да готвят пред гостите.
"Може да има начини на готвене, които могат да се правят само чрез роботизация. Може да става въпрос за контрол на температурата. Може би всичко е в точно определяне на времето за това кога и къде да се прилага топлина", каза Тобе.
Самотен розов пеликан събира погледите на минувачите на Морска гара във Варна. От няколко дни птицата се радва на голямо внимание и на вкусна почерпка от рибарите. Много от тях казват, че това е старият им познайник Стойчо, който миналата година се превърна в атракция и намери много приятели. Днес необезпокояван отново направи разходка на зоната за отдих..
Войната в Украйна, започнала преди повече от три години, принуди милиони да напуснат страната си и да търсят спокоен и мирен живот в други държави. Десетки хиляди са украинците, преминали през област Добрич за този период. Част от тях, предимно жени, деца и възрастни хора успяват да се установят там, да намерят работа и места в училищата, където децата..
След известно прекъсване тази година FameLab или мястото, където всеки може да види и чуе как на живо как се да обясниш научна тема по разбираем и атрактивен начин само за 3 минути, се завърна в България. FameLab е най-големият международен конкурс с обучение по комуникация на науката. Той е създаден през 2005 год. във Великобритания, а България е..
Преходът от зимата към пролетта дава разнообразие от плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти. Те ни помагат в борбата със стреса, поддържане на добър клетъчен баланс и укрепване на имунитета. От плодовете най-големият източник на антиоксиданти са боровинките. Ягодите, особено когато са пресни и в сезон, също са изключително богати..
Американски учени направиха сериозен пробив в клонирането на ДНК и върнаха към живот изчезнал преди хиляди години вид вълк, предаде БНР. Вълчетата Ромул, Рем и Халеси са първите в света от своя вид, родени след хилядолетия, обяви базираната в Далас биотехнологична компания Колосъл, успяла чрез клониране на ДНК да върне изчезнал преди повече от 12 000..
Змиеловец, който да залавя змии на обществени места, търси да назначи Община Варна. Няма изисквания за образованието и професионалния опит. За заловена змия ще се плаща по 100 лева. Подборът за заемане на длъжността ще се проведе чрез събеседване. Срокът за подаване на документи е до 30 април.
Рибари от Бяла се похвалиха в социалните мрежи с рекорден улов. Екипажът е хванал във водите край Обзор гигантска моруна с размери 3,25 м дължина и 50 см височина, предаде БНР. Моруната е хищник, в менюто ѝ влизат разнообразни водни обитатели. Обект на активен риболов е заради месото и хайвера си. (т. нар. "черен хайвер", който е изключително скъп..