Как да изберем шампанско за новогодишната нощ, защо пенливото вино се е наложило като неизменна част от кулминационната наздравица и каква е най-добрата градация на напитките на празничната трапеза съветва сомелиерът Стефка Свещарова, председател на Асоциацията на сомелиерите и виноценителите. В интервю за предаването "На светло" на Радио Варна тя разказа:
Аз мисля, че не само новогодишната нощ е повод да пием пенливи вина. Традицията на пиене и забава с пенливото вино датира още от 1451-ва г. То е най-технологичното вино, защото при него имаме две ферментации за да се освободят тези балончета, този въглероден двуокис да остане в бутилката е необходимо да добавим към готовото вино един продукт наречен „ликьор дьо тираж” ( liqueur de tirage) - гроздова захар и дрожди, за да започнат дрождите отново да ферментират тази гроздова захар и да се получи тази газировка.
Тоест пенливите вина са с най-сложен процес на добиване.
Да. Самият процес на съзряване на виното, след като тези дрожди са си свършили работата е един дълъг период от три до седем години, следва процес на отстраняване на утайката, етикетиране и отпътуване към пазара. За мен символа на гърмене на бутилката с шампанско е да отворим духа в бутилката, тоест да посрещнем новото време, Новата година с нещо, което може би цяла година сме чакали да кажем. Иначе в автомобилните състезания пак има отваряне на пенливо вино, за да празнуваме и да отбележим, че нещо се е случило, че продължаваме напред и един вид надграждаме следващия момент в живота!
Как да изберем добро шампанско?
Едно вино, наречено шампанско може да се нарече само произведено в областта Шампан във Франция. Всичко друго е шампанизирано пенливо вино. Ако нямаме възможност да си купим шампанско, можем да си купим пенливо вино по класически метод или метод „шампеноаз”. Това е написано на етикета.
Цената ориентир ли е за качество?
Ако искате качествено шампанизирано вино трябва да четете на етикета „методо класико” или метод „шампеноаз”. Това е ориентирът. Цената също. Например просеко е едно вино, което не е направено по този медтод. То идва от Италия и при него ферментацията не протича индивидуално във всяка една бутилка, а в големи иноксови цистерни. Също има своите качества, но обемът е съвсем различен.
Как да направим здравословна градация на питиетата в новогодишната нощ?
Мисля, че всеки трябва да прецени количеството и качеството на консумираните питиета. Но е добре да градирате алкохола, тоест да започнете от по-ниско алкохолна напитка и да отивате към по-висока. Също да добавя, че шампанизираните вина могат да бъдат компания за вашата трапеза през цялото време. Може да започнете закуската, да преминете към обяда и към вечерята само с пенливи вина!
Интересно предложение - като за празник!
Да, ако решите да се отдадете изцяло на напитката вино, е хубаво да започнете със сухи вина и накрая, след като гръмнете шампанското, може да приключите вечерта с портвайн, десертно вино, което да подготви стомаха за добро храносмилане и добро събуждане на другия ден.
А за 1 януари препоръчвате ли да продължим на шампанско?
Естествено, най-хубавото нещо е да се продължи въобще с пенливо вино!
Каква наздравица вдигате вие с шампанско на Нова година?
Да сме живи и здрави естествено, това е най-важното! Да имаме желание за нови неща, желание да надграждаме себе си и да се радваме на това, което правим!
Дори и в най-лошото време не липсват ентусиасти на вълнолома или край буните във Варна. Дежурният полицай от общинска полиция на КПП-то, изградено до Втора буна, сподели, че е върнал няколко души, изявили желание да се приближат максимално до водата. Сред тях - поляци и дори неколцина сърфисти, решили да се пробват да преследват..
Кристиан Стамов от Варна влезе в топ 5 на Световния конкурс Top Models of Universe 2025, който се проведе в Истанбул. Той представи България на модната сцена, където освен с чар и харизма, впечатли журито с отношението и поведението си. Крис е 12. клас и изучава френски и английски език в Четвърта езикова гимназия. С мода се занимава от това лято, но..
„Празник на баклавата с песни и танци на мегдана“ ще се проведе на 5 октомври в село Дръндар, община Суворово. Събитието ще се проведе в центъра на селото от 10 часа. Организатор е Народно читалище „Нова светлина 1928 г.“, което за четвърта поредна година ще проведе и традиционния „Конкурс за най-вкусна и хрупкава баклава“...
Ако след тестването на системата BG-Alert на 1 октомври не сме получили съобщението за ранно предупреждение и оповестяване, трябва да настроим телефоните си. Насоките как да бъде направено това са публикувани в сайта www.bg-alert.bg - Информация. BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване...
Предвижда се увеличение на средствата в бюджета на страната за следващата година за младежки политики с още 10 милиона лева. Това съобщи във Варна д-р Лилия Еленкова, заместник-председател на Бюрото към Европейския комитет за управление по въпросите на младежта в Съвета на Европа, която участва в Международния младежки фестивал за образование,..
За периода от 06.10.2025г. (понеделник) до 14:00 ч. на 10.10.2025 г. (петък) плувен басейн „Делфини“ няма да работи, информират от Общинско предприятие „Спорт – Варна“. Причината е преустановяване на топлоподаването към обекта от фирма „Веолия Енерджи Варна“.
Акция по почистване на Цветния квартал във Варна организират тази неделя, 5 октомври. Сборният пункт е Основно училище "Ангел Кънчев", а началният час - 10. След това доброволците ще се разпределят на групи, ще им бъдат раздадени чували и ръкавици, съобщиха в ефира на Радио Варна и предаването "Новият ден" организаторите на акцията Радослав Георгиев..