Как да изберем шампанско за новогодишната нощ, защо пенливото вино се е наложило като неизменна част от кулминационната наздравица и каква е най-добрата градация на напитките на празничната трапеза съветва сомелиерът Стефка Свещарова, председател на Асоциацията на сомелиерите и виноценителите. В интервю за предаването "На светло" на Радио Варна тя разказа:
Аз мисля, че не само новогодишната нощ е повод да пием пенливи вина. Традицията на пиене и забава с пенливото вино датира още от 1451-ва г. То е най-технологичното вино, защото при него имаме две ферментации за да се освободят тези балончета, този въглероден двуокис да остане в бутилката е необходимо да добавим към готовото вино един продукт наречен „ликьор дьо тираж” ( liqueur de tirage) - гроздова захар и дрожди, за да започнат дрождите отново да ферментират тази гроздова захар и да се получи тази газировка.
Тоест пенливите вина са с най-сложен процес на добиване.
Да. Самият процес на съзряване на виното, след като тези дрожди са си свършили работата е един дълъг период от три до седем години, следва процес на отстраняване на утайката, етикетиране и отпътуване към пазара. За мен символа на гърмене на бутилката с шампанско е да отворим духа в бутилката, тоест да посрещнем новото време, Новата година с нещо, което може би цяла година сме чакали да кажем. Иначе в автомобилните състезания пак има отваряне на пенливо вино, за да празнуваме и да отбележим, че нещо се е случило, че продължаваме напред и един вид надграждаме следващия момент в живота!
Как да изберем добро шампанско?
Едно вино, наречено шампанско може да се нарече само произведено в областта Шампан във Франция. Всичко друго е шампанизирано пенливо вино. Ако нямаме възможност да си купим шампанско, можем да си купим пенливо вино по класически метод или метод „шампеноаз”. Това е написано на етикета.
Цената ориентир ли е за качество?
Ако искате качествено шампанизирано вино трябва да четете на етикета „методо класико” или метод „шампеноаз”. Това е ориентирът. Цената също. Например просеко е едно вино, което не е направено по този медтод. То идва от Италия и при него ферментацията не протича индивидуално във всяка една бутилка, а в големи иноксови цистерни. Също има своите качества, но обемът е съвсем различен.
Как да направим здравословна градация на питиетата в новогодишната нощ?
Мисля, че всеки трябва да прецени количеството и качеството на консумираните питиета. Но е добре да градирате алкохола, тоест да започнете от по-ниско алкохолна напитка и да отивате към по-висока. Също да добавя, че шампанизираните вина могат да бъдат компания за вашата трапеза през цялото време. Може да започнете закуската, да преминете към обяда и към вечерята само с пенливи вина!
Интересно предложение - като за празник!
Да, ако решите да се отдадете изцяло на напитката вино, е хубаво да започнете със сухи вина и накрая, след като гръмнете шампанското, може да приключите вечерта с портвайн, десертно вино, което да подготви стомаха за добро храносмилане и добро събуждане на другия ден.
А за 1 януари препоръчвате ли да продължим на шампанско?
Естествено, най-хубавото нещо е да се продължи въобще с пенливо вино!
Каква наздравица вдигате вие с шампанско на Нова година?
Да сме живи и здрави естествено, това е най-важното! Да имаме желание за нови неща, желание да надграждаме себе си и да се радваме на това, което правим!
Какво още не сме казали за лятото? Всъщност винаги има още нещо хубаво, което сме пропуснали предния път и всяко следващо лято е още по-забележително. И ето ни през юли. Вярвам, че с повечето от нас е така: следваме доброто лятно настроение, фокусираме се върху вдъхновяващите мигове, решени да ги увеличаваме, оцветяваме, украсяваме и ценим...
Първите магистри по специалността „Космическо инженерство и технологии“ на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ защитиха своите дипломни работи. Това са капитан Филипа Александрова (летец от авиобаза „Чайка“), Емил Райчев (КБС), Димитър Димитров (катедра „Информационни технологии“) и Кристиян Панайотов (Математическа гимназия „Д-р..
Общобългарски комитет „Васил Левски“във Варна организира поредица от събития по повод 188-годишнината от рождението на Апостола на Свободата, в партньорство с РУО – Варна, Държавен архив – Варна и Музея на Възраждането към Регионален исторически музей – Варна. На 18 юли, петък, в 9.30 ч. в градинката пред сградата на Държавния архив започват..
Изложбата "Радост, тъга и надежда" ще бъде открита от 18.30 часа днес в Арт салона на Радио Варна. След успешната си премиера пред международна публика на 61-вия Панаир на детската книга в Болоня, проектът продължава своето пътуване в страната и чужбина и до 31 юли 2025 г. може да бъде разгледан и в морската столица. Тази изложба разказа за това..
Жълт предупредителен код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за цялата страна. Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология днес ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, в планините със слаби превалявания. Почти тихо, в източните райони със слаб до умерен вятър..
В неделя ще преобладава ясно и слънчево време, следобед с временни незначителни увеличения на облачността. Ще духа слаб север-северозападен вятър, следобед по крайбрежието ще духа умерен бриз. Максималните температури във вътрешността ще се повишат и ще са от 30° до 35°, само по крайбрежието ще се запазят малко по-ниски предимно между 28° и..
Група деца, приятели на Социалната чайна във Варна, се заемат с вдъхновяваща мисия: приготвяне и продажба на домашна лимонада с кауза. Инициативата има за цел не само да разхлади минувачите в горещите дни, но и да събере средства за насърчаване на детската инициативност и развитието на пространството за деца и младежи в Чайната...