Как да изберем шампанско за новогодишната нощ, защо пенливото вино се е наложило като неизменна част от кулминационната наздравица и каква е най-добрата градация на напитките на празничната трапеза съветва сомелиерът Стефка Свещарова, председател на Асоциацията на сомелиерите и виноценителите. В интервю за предаването "На светло" на Радио Варна тя разказа:
Аз мисля, че не само новогодишната нощ е повод да пием пенливи вина. Традицията на пиене и забава с пенливото вино датира още от 1451-ва г. То е най-технологичното вино, защото при него имаме две ферментации за да се освободят тези балончета, този въглероден двуокис да остане в бутилката е необходимо да добавим към готовото вино един продукт наречен „ликьор дьо тираж” ( liqueur de tirage) - гроздова захар и дрожди, за да започнат дрождите отново да ферментират тази гроздова захар и да се получи тази газировка.
Тоест пенливите вина са с най-сложен процес на добиване.
Да. Самият процес на съзряване на виното, след като тези дрожди са си свършили работата е един дълъг период от три до седем години, следва процес на отстраняване на утайката, етикетиране и отпътуване към пазара. За мен символа на гърмене на бутилката с шампанско е да отворим духа в бутилката, тоест да посрещнем новото време, Новата година с нещо, което може би цяла година сме чакали да кажем. Иначе в автомобилните състезания пак има отваряне на пенливо вино, за да празнуваме и да отбележим, че нещо се е случило, че продължаваме напред и един вид надграждаме следващия момент в живота!
Как да изберем добро шампанско?
Едно вино, наречено шампанско може да се нарече само произведено в областта Шампан във Франция. Всичко друго е шампанизирано пенливо вино. Ако нямаме възможност да си купим шампанско, можем да си купим пенливо вино по класически метод или метод „шампеноаз”. Това е написано на етикета.
Цената ориентир ли е за качество?
Ако искате качествено шампанизирано вино трябва да четете на етикета „методо класико” или метод „шампеноаз”. Това е ориентирът. Цената също. Например просеко е едно вино, което не е направено по този медтод. То идва от Италия и при него ферментацията не протича индивидуално във всяка една бутилка, а в големи иноксови цистерни. Също има своите качества, но обемът е съвсем различен.
Как да направим здравословна градация на питиетата в новогодишната нощ?
Мисля, че всеки трябва да прецени количеството и качеството на консумираните питиета. Но е добре да градирате алкохола, тоест да започнете от по-ниско алкохолна напитка и да отивате към по-висока. Също да добавя, че шампанизираните вина могат да бъдат компания за вашата трапеза през цялото време. Може да започнете закуската, да преминете към обяда и към вечерята само с пенливи вина!
Интересно предложение - като за празник!
Да, ако решите да се отдадете изцяло на напитката вино, е хубаво да започнете със сухи вина и накрая, след като гръмнете шампанското, може да приключите вечерта с портвайн, десертно вино, което да подготви стомаха за добро храносмилане и добро събуждане на другия ден.
А за 1 януари препоръчвате ли да продължим на шампанско?
Естествено, най-хубавото нещо е да се продължи въобще с пенливо вино!
Каква наздравица вдигате вие с шампанско на Нова година?
Да сме живи и здрави естествено, това е най-важното! Да имаме желание за нови неща, желание да надграждаме себе си и да се радваме на това, което правим!
Православната църква чества днес Рождество на Пресвета Богородица (Рождество Богородично). Рождество Богородично е един от трите най-големи празници, посветени на Богородица, и е сред 12-те най-големи Господски празници в календара на Църквата. Пресветата Дева Мария се родила в галилейския град Назарет от праведните Йоаким и Анна. Йоаким бил от..
Предстои да се случи третото пълно лунно затъмнение за тази година, по-голямата част от което ще може да се проследи от нашата страна днес вечерта, на 7 септември, съобщава Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките и в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на..
Десетки хиляди поклонници се очакват във Ватикана в неделя за канонизацията на италиански тийнейджър, наречен „Божият инфлуенсър“ заради усилията му да разпространява католическата вяра онлайн. Карло Акутис, който почина от левкемия през 2006 г. на 15-годишна възраст, ще бъде провъзгласен за първия светец на хилядолетието от папа Лъв XIV на..
Борбата със замърсяването на въздуха е жизненоважна за опазването на здравето и за смекчаване на неблагоприятните последици от климатичните промени. По данни на Health Effects Institute / State of Global Air, замърсяването на въздуха е причина за почти 6% от всички смъртни случаи в България през 2021 г., което означава над 11 000 загубени живота ...
Историческа възстановка на събитията от 1885 година ще започне в 18,00 ч. на пл. „Независимост“ в центъра на града. И тази година актьори ще пресъздадат момента, в който княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Организатори са Народно читалище „Стара Варна - 2010“, фондация „Стара Варна“. Това е..
В условията на променлив български климат и нарастващ интерес към самостоятелно производство на храна, оранжерията се утвърждава като незаменим инструмент за градинарите. Тя осигурява контролирана среда за отглеждане на зеленчуци, билки и декоративни растения през всички сезони, независимо от капризите на времето. От компактни парници за..
На 29 септември тази година най-възрастната жителка на Варна Евдокия Чочева ще навърши 106 години. Тя е родена и израснала в сърцето на града - в Гръцката махала, в близост до един от най-старите храмове в града „Св. прпмчца Параскева“. Отгледала е син и дъщеря, а днес се радва на внуци и правнуци, които живеят в Швейцария и далечна Канада. Повече от..