Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник започва евтаназията на 40 000 прасета в свинекомплекса в с. Брестак

В понеделник започва евтаназирането на 40 000 прасета в свинекомплекса в село Брестак, община Вълчи дол. Това съобщи областният управител Стоян Пасев след заседание на епизоотичната комисия.

Частичното бедствено положение остава до пълното решаване на проблема и загробването на животните, посочи Пасев. 

Той  оповести резултатите от проверката в частните стопанства в селата Брестак и Генерал Киселово.

"Имаме още три свинекомплекса на територията на Варна - Слънчево, Любен Каравелово и Игнатиево. Идеята е и там да се обособят площадки, за да сме готови при евентуално откриване на нови огнища на Африканска чума. Оказва се, че това е основният проблем - липсата на площадки в общините", посочи Пасев.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Африканска чума в комплекс с над 40 000 прасета и в още 3 огнища

Агенцията по храните е констатирала четири нови огнища на заболяването африканска чума по свинете.  Едно от тях е в индустриална ферма във варненското село Брестак.  В засегнатия свинекомплекс се отглеждат близо 40 000 свине. Оказало се,..

обновено на 08.01.20 в 21:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков,..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Адресите без ток на 2 юли

В периода 02.07.2024 - 04.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – клиентите, електрозахранени от ТП Птицеферма..

публикувано на 02.07.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчево време във вторник, следобед се заоблачава

Утрото във вторник ни посреща с приятна сутрешна прохлада и лек полъх на вятъра. Днес денят ще започне с предимно слънчево време, но постепенно облачността ще се увеличи. След обяд и привечер, главно във вътрешността, ще има краткотрайни валежи,..

публикувано на 02.07.24 в 05:55

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат..

публикувано на 01.07.24 в 18:14

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на..

публикувано на 01.07.24 в 16:47