Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК-Варна с официален отговор на въпросите на Костадин Костадинов


Управителят на ВиК-Варна публикува отговор на въпроси, свързани с дейността на дружеството. По-рано днес деветте въпроса са депозирани от името на председателя на ПП "Възраждане" Костадин Костантинов. Припомняме, че вчера на брифинг общинските съветници от партия "Възраждане" поискаха оставката на управителя на ВиК-Варна. Тогава председателят на партията Костадинов прогнозира, че най-късно края на юни, началото на юли Варна ще бъде на воден режим, ако не се промени начинът, по който се управляват водните ресурси в областта.

Радио Варна публикува без редакторска намеса отговорите на въпросите на Костадинов, постъпили днес преди обед в деловодството на "Водоснабдяване и канализация - Варна".


1. Има ли учредена Санитарно-охранителна зона на яз. „Георги Трайков“? Ако няма, тогава как ще се извърши водовземане за питейно-битово водоснабдяване освен в нарушение на Наредба 3/2000.

Разрешително №0528/ 05.09.2001 г. за водовземане на язовир „Цонево“ (Георги Трайков) е прекратено  с решение №129/21.08.2018 г. от Министъра на околната среда и водите. С прекратяването на разрешителното за водовземане с цел – аварийно питейно-битово водоснабдяване, отпада и необходимостта от санитарно-охранителна зона.

2. Колко водоизточника за подземни води за питейно-битово водоснабдяване, независимо дали е в експлоатация или консервиран, има „ВиК-Варна“ ООД? Колко от тях имат разрешителни за водовземане? Колко от тях са с учредена Санитарно-охранителна зона?

Експлоатираните от „ВиК-Варна“ ООД подземни водоизточници на територията на Варненска област са 377 бр. - основни и резервни, обособени в 88 бр. водоснабдителни системи. Действащите водоизточници са 347бр. За водоснабдителните системи са издадени 96 бр. разрешителни за водовземане. Разликата в броя на водоснабдителни системи и броя на разрешителните се дължи на факта, че водоизточници от една водоснабдителна система експлоатират  различни водни тела.

Към настоящия момент са подадени 74 бр. проекти за СОЗ в БДЧР. До този момент са издадени заповеди за СОЗ на 46 бр. водоснабдителни системи. Предстои провеждане на процедура за изготвяне на проекти за СОЗ на 22 бр. действащи водоснабдителни системи.

3. Има ли действащо разрешително за водовземане от яз. Георги Трайков за питейно-битово водоснабдяване? Ако е от 2001 г., защо не е актуализирано?

Разрешително №0528/ 05.09.2001 г. за водовземане на яз „Цонево“ ( Георги Трайков) е прекратено с решение №129/21.08.2018 г. от Министъра на околната среда и водите.

4.Девненските извори имат около 6000л/сек дебит. Какъв е капацитета на съоръженията на „ВиК-Варна“ ООД за отвеждане на вода за питейно – битови цели? Ако е по-малък този дебит, как това ще помогне в случай на криза с водата от яз. „Камчия“?

Според „Националния институт по метеорология и хидрология“  Девненските извори разполагат с максимален дебит от 3500 – 4000л/сек. Съоръженията и мощностите на ВиК системите за пренос на питейна вода от „Девненски извори“  имат капацитет да поемат 2000-2100л/сек. Максималната консумация за гр. Варна през най-горещите месеци в годината не надвишава 1700-1800л/сек. Дебитът, осигуряван от „Девненски извори“, може да покрие напълно нуждите на гр. Варна.

5. Къде се извършват анализите на вода от собствени водоизточници? Прави ли се това в лаборатория на ВиК?

Анализите на вода от собствени водоизточници се извършва в лабораторията при „ВиК-Варна” ООД, която е акредитирана, съгласно БДС ЕN ISO/IEC 17025:2006  като лаборатория за изпитване – сертификат № 103  ЛИ от 30.03.2017 г., валиден до 30.03.2021 г., съгласно заповед за преакредитация № А106/ 30.03.2017 г. на ИА ”Българска служба за акредитация”.

Съгласно изискванията на Разрешителните на МОСВ за експлоатация на водоизточниците от „ВиК-Варна” ООД акредитираната лаборатория извършва ежегоден мониторинг. За показатели, които са извън обхвата на акредитация на лабораторията, „ВиК-Варна” ООД възлага изпитването на външни акредитирани лаборатории. Всички протоколи от изпитване се предоставят на съответните Басейнови Дирекции.

Контролът на качеството на водата, доставяна до потребителите, се извършва от акредитираната лаборатория при „ВиК-Варна“ ООД по съгласувана от РЗИ-Варна годишна мониторингова програма, съгласно изискванията на Наредба № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Средно годишно се изследват над 1500 бр. проби по физикохимични и микробиологични показатели.

Съгласно Чл. 8 на Наредба №9/2001 г., органите на ДЗК/РЗИ/ проверяват чрез контролен мониторинг съответствието на подаваната към потребителите вода по показатели за качество и честота, определени съгласно разработен план за контролен мониторинг.

6. Защо заустването на отпадъчни води се заплаща отВиК-Варна на база фактурирано водно количество, а не на реално измерено?

Заплащането на такса за замърсяване за заустване на отпадъчни води в повърхностни води се извършва съгласно действащата нормативна уредба в Република България. Таксата се заплаща съгласно изискванията на чл.194, ал.5, т.1 от Закон за водите, а именно: „канализационни системи на населени места, селищни и курортни образувания – въз основа на годишното фактурирано водно количество от В и К оператора за потребителите, които ползват услугата "отвеждане на отпадъчни води" в куб. м, с корекционни коефициенти, отчитащи вида на водоприемника, броя на заустванията и степента на пречистване“.

На всички пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), експлоатирани от „ВиК-Варна“ ООД, има монтирани сертифицирани измервателни устройства за измерване на заустваната вода. Измерването е постоянно, като данните се записват ежедневно в оперативните дневници на ПСОВ. Съгласно изискванията на издадените разрешителни за заустване във воден обект, ежемесечно се предоставят данни за измерените водни количества на РИОСВ-Варна и БДЧР.

7.Установила ли е Басейнова дирекция превишение на месечен лимит за ползване на вода от яз. „Камчия“? Ако има такова превишение, наложена ли е глоба на ВиК-Варна?

Басейнова дирекция не е установила превишение на месечен лимит за ползване на вода от яз. Камчия. Не са налагани глоби в тази връзка.

8. Колко актове за установени нарушения са направени на ВиК от страна на БДЧР и РЗИ?

Издадените наказателни постановления (НП) и Актове за установяване на публично-държавни вземания (АУПДВ) от БДЧР за последните три години са, както следва:

- През 2017 г. -  4 бр.

- През 2018 г. -  4 бр.

- През 2019 г. –  1 бр.

От РЗИ-Варна няма издадени НП и АУПДВ.

9. В какво състояние се намира помпената станция на яз. „Георги Трайков“ и в състояние ли е тя подаде вода в случаи на нужда за резервно водоснабдяване на Варна?

Помпената станция на  яз. „Георги Трайков“ (Цонево) никога не е била част от активите на „ВиК – Варна“ ООД.

С УВАЖЕНИЕ:

  ВАЛЕНТИН ВЪЛКАНОВ

УПРАВИТЕЛ НА “В и К-ВАРНА” ООД




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток в Североизточна България

Няколко местностите във Варна ще имат временно спиране на електричеството поради обслужване на ел.таблата от 08:30 ч. до 17:00 ч. Това са м-т Дъбравата, Малко Ю,  Студен извор, Траката, Евксиновград, Фатрико дере, ул.13-та, ул. Теодор Траянов, ул. Божидар Божилов, ул. Любен Дилов, ул. Манол Лазаров и ул. Матей Граматик, електрозахранени от ТП..

публикувано на 08.07.24 в 06:44

Слънчево и горещо в понеделник

Днес времето ще е слънчево и горещо! Ще духа слаб североизточен вятър, следобед от източна четвърт, а по крайбрежието ще се подсили от бриз. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-26°. Температури, измерени в 6ч. РУСЕ 20,  СИЛИСТРА..

публикувано на 08.07.24 в 06:19
Temida

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест ще се състои на бул. „Сливница“ за изразяване на непримиримост към войната по пътищата и чувството за безнаказаност. От 19:00 ч. на пешеходната пътека при кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“ Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ и Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по..

публикувано на 08.07.24 в 04:01

Жълт код в цялата страна за опасни температури в понеделник, 8 юли

В понеделник, 8 юли, ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър, предаде БГНЕС. Ще бъде много горещо и сухо, което е голяма предпоставка за възникване на пожари. Критични са районите на Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, както и..

публикувано на 08.07.24 в 03:54

Започва изплащането на преизчислените пенсии

Преизчислените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли. Изплащането ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли. Увеличението на..

публикувано на 08.07.24 в 03:50

100 декара сухи треви в района на летището в Балчик изгоряха

Сигнал за огъня е подаден на 7 юли, около 18.00 часа. За около три часа два екипа на пожарната в Балчик успяват да потушат огъня със съдействието и на военна техника, съобщи началникът на районната служба Стелиян Стойчев. Това е вторият пожар на мястото последните дни, за който се предполага, че възниква умишлено, предизвикан от хора, които..

публикувано на 08.07.24 в 03:42

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12