Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари и собственици на заведения се срещнаха с Мая Манолова

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова се срещна с пчелари и представители на малкия и средния бизнес във Варна.

Пчелари предимно от Добрич присъстваха на срещата с Манолова, както и собственици на заведения, които се обявяват против Наредба 18 за касовите апарати. Пчеларите са против ползването на опасни пестициди в земеделието.

Калоян Кръстев има над 100 кошера. Казва, че според него този бизнес умира. Причините са две, коментира той пред Даниела Стойнова. Трябва ли да се наложи мораториум за вноса на пестициди според него?



Владимир Михалчев е собственик на заведение и смята, че и в този бизнес няма прогрес. "Цялата философия на Наредба 18 е сбъркана. В нея има технически проблеми, вероятно и лобистки.Има много търгховци, които са на места с недобро покритие – всичко блокира. В такъв момент те нямат никаква вина", коментира Михалчев:


Мая Манолова даде своя коментар и по двете теми. Според нея има какво да се направи от институциите, за да се подобри състоянието на пчеларския бизнес.

"Мерките трябва да са по-строги. Сега се прилагат формални санкции, които често отпадат и се отменят“, заяви тя след срещата с пчеларите.

Тя допълни, че би следвало да се създаде електронна система с мобилно приложение и всеки да е предупреден, че ще има пръскане със средства за растителна защита.

„Разговарях с представители от Агенцията по безопасност на храните. Необходимо е да получат модерна техника, с която да установят какви точно пестициди се използват“, каза Манолова. По думите й, уредът, който липсва на агенцията, се казва газ хроматограф. "Това е скъп уред, за който трябва да се отделят около 1 млн. лева. Но става въпрос за съществуването и развитието на цял един бранш“, допълни тя.

Мая Манолова се срещна и с представителите на малкия и средния бизнес, които са срещи Наредба 18 за касовите апарати.

„Отлагането не е решение на проблема. Властта трябва да обсъди с бизнеса всеки текст от Наредба 18 и най-вече с малкия и средния бизнес, които са гръбнакът на икономиката, а ще са засегнати в най-голяма степен“, заяви тя:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 1 октомври

В периода 30.09.2024 - 04.10.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 01.10.2024, от 8:30 до 16:30 , поради обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия..

публикувано на 01.10.24 в 05:56

Облачно време във вторник с превалявания до обяд

Утрото ни посреща с облачно, дъждовно и ветровито време. Преди обед ще преобладава облачно време и по Северното Черноморие и в Добруджа все още ще превалява. Следобед и валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб до умерен, на места по Северното Черноморие временно силен северозападен вятър. Максималните..

публикувано на 01.10.24 в 05:55
Левон Манукян, Личен алхив

Арестуваха директора на филхармонията в Разград за присвояване на средства

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души, предаде БНР. Според държавното обвинение извършените престъпления..

публикувано на 30.09.24 в 19:09

Изоставиха новородено пред къща в Айтос

Новородено момченце е било оставено пред входната врата на частна къща в Айтос, съобщават от бургаската полиция. Домът се намира на ул. "Гоце Делчев" 42, а сигналът е получен в районното управление към 15.43 часа, съобщава БНР - Бургас. Детето е било повито и във видимо добро здравословно състояние.  Бебето е взето от екип на "Спешна помощ" и е..

публикувано на 30.09.24 в 18:30

Ремонтът в местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46

Ремонтът през местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46, който е с начална (крайна) спирка Малък обръщач Боровец, през кв. „Галата“, до ЖП гарата. Около 4 700 квадратни метра асфалтова настилка ще бъде възстановена по време на рехабилитацията на пътя от Прибой през местност Боровец. Днес бе извършен съвместен оглед от..

публикувано на 30.09.24 в 17:57

От 1 октомври млекопроизводителите могат да кандидатстват за финансиране

От 1 до 15 октомври 2024 г., организации на производители в сектор „Мляко и млечни продукти“, могат да подават заявления за финансиране на нови оперативни програми.  Изпълнението на новите оперативни програми ще стартира от 1 януари 2025 г, предаде БГНЕС. Възможност да кандидатстват имат организации на производители в сектора, както и техните..

публикувано на 30.09.24 в 16:43

10 години затвор за украинец, убил колега в Езерово

Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишен украински гражданин, убил свой колега при спречкване. Съдебният състав му наложи наказание от 10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Убийството е извършено на 13 февруари миналата година в село Езерово, където двамата украински граждани работели в завод за кораборемонт и..

публикувано на 30.09.24 в 16:39