Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо земната ябълка трябва да бъде на трапезата ни

Суровата земна ябълка е изключително полезна за повишаване на имунитета и е  най-добрият избор за включване в менюто ни, разказва д-р Людмила Емилова.

От години растението е част от нейната градина.

Гулията е позната  като ерусалимски артишок и почти не изисква никакви грижи.

Земната ябълка дълго време беше сред забравените и пренебрегвани богатства на българската земя. Подобно на плевелите, растението само са разпространява.


 Всъщност земната ябълка е най-непретенциозният зеленчук сред шампионите по полезни качества и в медицински център на д-р Емилова тя се радва на заслужено внимание.

Д-р Емилова от десетилетия живее природосъобразно и предава знанията си на хората.

Този кореноплод събира в сърцевината си всички безценни съставки от почвата и има качеството да ги съхранява дълго време при подходяща температури и покрит с тънък слой пръст или пясък.

Целостта на необработените топлинно грудки гарантира усвояване на всичките им полезни качества.

В земната ябълка се откриват витамин С, витамини от групата В, желязо, магнезий, цинк, калий, калций, фосфор, фолиева киселина и др. Богата е на пектин и изобилства от влакнини.

Полезните й качества надвишават тези на картофите и цвеклото.

Гулията подобрява работата на ендокринната, имунната, храносмилателната и кръвоносната система.

Редовната консумация на земна ябълка подобрява сковаността в ставите и намаляването на болките при ревматичните заболявания, защото съдържа много силиций.

Гулията е номер 1 в растителния свят по съдържание на инулин.

Той преминава през храносмилателната система, без да се разрушава, и достигайки дебелото черво, се бори успешно с упорития запек и тежките му последици, включително рак.

Инулинът извежда от организма вредните вещества и отрови, има имуномоделиращо въздействие, спомага за намаляване на лошия холестерол и др.

Като природен аналог на инсулина, той е особено полезен за болните от диабет без значение какъв тип.


  Гулията има благотворно въздействие и върху зрението, при атеросклероза, сърдечни увреждания и др.

  Можем да я консумираме заедно с кората, но преди това трябва да е направено старателно измиване.

При хора с чувствителен стомах гулията се консумира след обработка на пара.


  От земната ябълка /гулия/ д-р Емилова  препоръчва да си изцедим сок или да я прибавим към зеленолистно смути.


Подходяща е за комбиниране при салати от зеле, ряпа, пащърнак, целина, цикория, спанак и др.



   Може да се консумира и пасирана с прибавено смляно ленено семе или смлян сусам.  Щипка кардамон прибавя нови нюанси към вкуса.

 Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.org


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гладната революция на д-р Емилова" - премиера на книгата във Варна на 26 април

Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях  оставя  трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..

публикувано на 23.04.23 в 14:25

„Керанка – глад за живот“ с премиера във Варна на 9 март

„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна.   Днес Керанка е усмихната..

публикувано на 05.03.23 в 18:45

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27