Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Борисов: Новият ОУП разширява Синеморец с още половин село

Автор:
Снимка: БГНЕС

Сериозно увеличение на площи, които подлежат на застрояване в Община Царево. Така коментира последния проект за Общ устройствен план Борислав Борисов от Фейсбук – групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. „Като краен резултат, едва ли не, ще бъде застроено още половин село“, отбеляза той в интервю на Мариян Иванов от Радио Бургас.

Новият общ устройствен план на Царево включва застрояване на нови 835 декара в парк “Странджа”. От тях 678 декара са по морския бряг на Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара. Общественото обсъждане за устройствения план на община Царево е обявено за 23 март. След тази дата гражданите ще могат да защитават правата си само чрез съда и то обжалвайки единствено решението за екологична оценка. Информира сайтът “Зелени закони”.

Започват консултации по Екологична оценка на проекта за изменение на Общия устройствен план на община Царево, обяви Министерството на регионалното развитие и благоустройството откри на 14 февруари 2020 г. временно преустановената процедура за провеждане на консултации по изготвения доклад за Екологична оценка (ЕО) на проекта за изменение на общия устройствен план (ИОУП) на Община Царево. Министерството на околната среда и водите е дало положителна оценка на Доклада за степента на въздействие на проекта за изменение на ОУП върху предмета и целите на защитените зони. Това становище е приложено към Доклада за екологична оценка.

Крайният срок за провеждане на консултациите и изразяване на становище по ЕО е 17:30 часа на 16 март 2020 г.

Обхватът на проекта на ИОУП е цялата територия на община Царево, всички 13 населени места в нея – градовете Царево и Ахтопол и 11 села, както и землищата им. В община Царево попадат и четири защитени зони, както и няколко вида защитени територии – природен парк „Странджа“, резерватите „Силкосия“ и „Тисовица“, 3 природни забележителности и 8 защитени местности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

На 11 октомври затварят за асфалтиране ул. „Арх. Манол Йорданов“ във Варна

На 11 октомври, петък, от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде затворена за движение ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака. Там ще се полага износващият асфалтов слой. В малък участък от улицата, в близост до кръстовището с бул. „Осми приморски полк“, асфалтирането ще се извърши на следващ етап във връзка с планирано там инженерно..

публикувано на 10.10.24 в 16:08
Остров Свети Иван

Слънце и облаци в петък

През нощта ще бъде предимно ясно със слаб югозападен вятър. Утре денят ще започне със слънчево и топло време, по-късно от запад на изток облачността постепенно ще се увеличава, в началото ще е предимно висока,  вечерта ще се вплътни и  главно във вътрешността на района ще завали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб до умерен от юг-югозапад...

публикувано на 10.10.24 в 15:20
Джейхан Ибрямов

Джейхан Ибрямов остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста независимия депутат Джейхан Ибрямов, който беше задържан със 100 000 предварително белязани лева.  Решението е окончателно. Ибрямов е обвинен в търговия с влияние във връзка с обществени поръчки в Министерството на отбраната.  Съдебният състав дискутира по-скоро около спорния..

публикувано на 10.10.24 в 15:06

От понеделник започват да връщат парите за билетите от проваленото пътуване с катамаран между Бургас и Истанбул

Планираното плаване с канамаран между Бургас и Истанбул между 11 и 14 октомври със сигурност няма да се състои заради очакваното лошо време. Съобщиха от фирмата туроперотар. Парите за билетите и за туристическите пакети ще бъдат възстановени на потребителите в пълен размер. „Каним заплатилите в брой да посетят офиса нив Бургас, за да си получат..

публикувано на 10.10.24 в 14:12
Чернокоп

Контролът при улова и продажбата на риба ще обсъждат на форум край Варна

Консултативният съвет за Черно море ще заседава в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна на 15 и 16 октомври. Работните групи към съвета ще обсъждат дигитализация на риболова, отчитането и контрола на улова и продажбата на риба.  "Първичната продажба на риба е слабото звено във веригата, защото, като слезе на сушата част от рибата..

публикувано на 10.10.24 в 13:31
Благомир Коцев

Кметът Благомир Коцев започна регулярни седмични срещи с почистващите фирми във Варна

Кметът Благомир Коцев започна регулярни срещи с двете фирми, които имат договори за почистването на отпадъците и шахтите във Варна, на които ежеседмично ще се обсъжда хода на дейностите за чистотата и критичните за града точки. В разговорите днес участваха и заместник-кметовете по екология Христо Рафаилов, по обществен ред и сигурност Илия..

публикувано на 10.10.24 в 13:08

Асошиейтед прес: Българи в Ливан се евакуират на турски кораб

Асошиейтед прес съобщи, че над 2000 турски и някои чуждестранни граждани, сред които българи, са започнали да се качват на борда на турски военен кораб, за да ги изведе от Ливан.  Турският десантен кораб "Байрактар" е един от конвоя от общо 5 кораба, отплували от южното турско пристанище Мерсин рано в сряда и акостирали на ливански бряг, за да..

публикувано на 10.10.24 в 11:22