Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стефка Свещарова: Пиенето на вино трябва да е споделено

Снимка: Мартин Кръстев

"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.

Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.

- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?

Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.

- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?

В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.

Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и хранаОсмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.

Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят на медицината във Варна чества своята 40-годишнина

С тържество пред емблематичната сграда на ул. „Параскева Николау“ 7 Музеят по история на медицината към МУ – Варна чества 40 години от основаването си. Събитието събра представители на академичната общност, уредници, музейни работници, историци. Ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Димитър Райков поздрави екипа на музея и всички,..

публикувано на 25.04.25 в 16:29

Над 10 хиляди лева събраха балчиклии благотворително по Великден за лечението на Кристиян

Благотворителен кулинарен базар „Да отворим сърцата си за Кристиян“, организиран от самодейци в Балчик в навечерието на големия християнски празник, обедини десетки балчиклии в една кауза. Дарението е за Кристиян Костадинов - 26-годишен младеж от Балчик, страдащ от бъбречна недостатъчност. Сумата от 100 000 лв. е необходима за трансплантация на бъбрек в..

публикувано на 25.04.25 в 12:09

Кап. Теодоси Димитров - българинът, който прекоси Полярния кръг

Единственият български военноморски офицер, който е стигнал до 67 градуса южна ширина, т.е. е прекосил Полярния кръг - кап. Теодоси Димитров, успява да опознае Антарктика. Българинът има възможността да трупа опит на Ледения континент и да се срещне със суровата природа, благодарение на шанса да бъде поканен на борда на аржентинския ледоразбивач..

публикувано на 25.04.25 в 09:45

Тоалетните в централна Варна - от "прилично" до "чисто", ключови обекти стоят затворени

Варна - „Най-добър град за живеене“.  Помните ли тази титла, която имаше морската столица през 2007 г.? Сред критериите бяха: многото денонощни аптеки; магазините, които работят до късно; брой банкомати; учебни заведения; културен живот, но също и… “улични тоалетни”. По този критерий градът тогава получи 9 от 10 възможни точки.  Днес в..

публикувано на 25.04.25 в 08:15

Светли петък е за християните

На 25 април Светата ни Църква отбелязва Светли петък. Този ден от Светлата седмица е посветен на възпоменаването на иконата на Божията майка "Живоприемни източник". На Светли петък, след литургията се извършва водосвет пред иконата на Божията Майка "Живоприемни източник", а ако местните обстоятелства позволяват се извършва шествие до водоеми..

публикувано на 25.04.25 в 05:55

Започва фестивалът на франкофонския училищен театър във Варна

В продължение на месеца на Франкофонията, от днес до 26 април във Варна ще се проведе 28-мият Фестивал на франкофонския училищен театър „Франкофонските сцени на България“ . Под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, този фестивал се организира съвместно от Алианс Франсез Варна, Асоциацията на преподавателите по..

публикувано на 24.04.25 в 16:25

Нови терапевтични кабинети за деца и ученици откриха във Варна

Нови терапевтични кабинети – по кинезитерапия и по релационна психомоторика, бяха открити в Центъра за специална образователна подкрепа - Варна. В тях деца и ученици на възраст от 5 до 18 години ще работят за подобряване на мускулна сила и тонус, за координация и баланс, за развитие на моторни умения, повишена гъвкавост и мобилност, улеснено развитие..

публикувано на 24.04.25 в 15:10