"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.
Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.
В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.
- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?
Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.
- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?
В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.
Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и храна. Осмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.
Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:
Иран, религия, Коран, мюсюлманин, Библия, християнин, арест, затвор, смъртна присъда, бягство, бежанец, Швейцария, България, съд, статут. Така телеграфно може да бъде описан животът на иранския гражданин Алиреза Бейги. Който преди десетина години приема християнството, става пастор и веднага се прверъща във враг на държавата. В България Алиреза..
Дипломите на абитуриентите от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ бяха официално връчени на тържествена церемония. Общо 210 са зрелостници в гимназията, а 64 от тях са пълни отличници. Деветима възпитаници на училището са постигнали абсолютен резултат на всички матури. Първенецът на випуска е Веселин Маркович. Сред абитуриентите, които получиха..
Винаги е вдъхновяващо, когато говорим за успехи на млади таланти. Такъв повод ни дава участието на отбора от Професионалната гимназия по електротехника във Варна, който спечели първо място на ученическите финали по футбол за възрастова група от 8 до 10 клас в Ботевград. Отборът представи целия Североизточен регион и се завърна с триумф, воден от..
От днес до 23 юни 2025 г. във Варна се провежда Младежкият филмов и медиен фестивал „Арлекин“.Официалното откриване на форума е от 18:30 ч. на 20 юни на входа на Морската градина, пл. „Антон Новак“. Във фестивала ще вземат участие младежи от България, Португалия, Словения, Сърбия, Кипър и Грузия. Акцентът на „Арлекин“ тази година е обединяването..
Приемствеността е от първостепеннно значение, когато става въпрос за опазването на околната среда. Свидетели сме на свръхконсумацията на храна в световен мащаб. България не прави изключение в това отношение. Ученици на възраст от 14 до 18 години се включиха в предизвикателството за усвояване на хранителни отпадъци. От асоциация „Биомрежа“ проведоха..
От 21 юни до 17 септември жителите и гостите на Варна ще се насладят на изпълнения на европейски оркестри и световнопризнати инструменталисти, млади изгряващи звезди и утвърдени български музиканти. Откриването на фестивала "Варненско лято" ще бъде под диригентството на маестро Емил Табаков утре, 21 юни, от 20 часа в Държавна опера-Варна...
Тридневен фестивал с много музика, игри, спорт и забавления започва от днес в Добрич. Neverfest се провежда за втора година и отново има своя благородна цел – събирането на средства за ремонт и оборудване на Отделението по трансфузионна хематология в Многопрофилната болница в Добрич, както и популяризирането на темата за доброволното кръводаряване..