Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стефка Свещарова: Пиенето на вино трябва да е споделено

Снимка: Мартин Кръстев

"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.

Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.

- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?

Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.

- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?

В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.

Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и хранаОсмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.

Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зрелищен метеорен дъжд може да наблюдаваме тази вечер - по 100 падащи звезди на час

Зрелищен метеорен дъжд може да наблюдаваме тази вечер. По 100 падащи звезди на час или по 1-2 в минута ще озаряват небето. Това каза Петър Георгиев, учител по астрономия във варненската Народна обсерватория с планетариум "Николай Коперник". Метеорният поток Персеиди ще достигне своя пик межди 12 и 13 август, обясни той.  Земята минава през орбитата на..

обновено на 12.08.25 в 10:32

Лесна работа: Без часовник

Когато лястовичките измерват хоризонта от край до край и се заливат от смях, те изпращат хубави послания до любопитния летен свят. Толкова е чаровно, че на човек му се иска да трае вечно. Този миг, тази лястовича песен - звънка и магнетична, шепотът на дърветата, които сякаш дискретно обсъждат деня, хората, събитията... Августовско безвремие...

публикувано на 11.08.25 в 17:35

GPT-5: Всички говорят за новия колега

Технологичният свят се събуди с най-новото поколение изкуствен интелект от OpenAI - GPT-5, наследник на GPT-4 и GPT-4.5. Той обещава значителни подобpения в общуването с изкуствен интелект. GPT-5 не е просто генератор на текст. Той анализира контекста много по-дълбоко, може да pаботи с изображения, видео и аудио, като съчетава pазличните..

публикувано на 11.08.25 в 16:52

Пътни полицаи ескортираха с патрулка родилка до АГ- болницата във Варна

Трима пътни полицаи ескортираха с патрулка родилка от Добрич. Петя и Марчо Митеви от Добрич вече са родители на близнаците Никола и Матей. Чудото се е случило на 8 август в АГ-болницата във Варна след три опита за инвитро процедури. Без помощта обаче на полицаите от Варна, чиито имена не знаят, колата с родилката едва ли е щяла да стигне навреме..

публикувано на 11.08.25 в 15:06

Продължават да пръскат срещу кърлежи в детски градини и училища

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“ информира, че през седмицата 11-14 август ще бъдат обработени срещу кърлежи тревните площи в детска ясла №9 „Детелина“, детска градина №23 „Иглика“, както и около детска градина №39 „Приказка“ и училище „Стоян Михайловски“. Обработки ще се извършват също в кметство район „Приморски“ и в ж.к...

публикувано на 11.08.25 в 13:47
Артистична инсталация на един от плажовете в Израел, създадена от събрани по брега отпадъци

Остават четири дни да се постигне споразумение по глобалния договор за замърсяването с пластмаса

Страните останаха в задънена улица по въпроса как да се справим с замърсяването с пластмаса, а остават само четири дни за изготвянето на исторически глобален договор за ограничаване на тази все по-нарастваща заплаха. Макар пластмасата да е променила съвременния живот, замърсяването с нея представлява все по-голяма заплаха за околната среда и човешкото..

публикувано на 11.08.25 в 08:18

Очаква ни горещ понеделник

И днес времето ще бъде слънчево, във вътрешността още по-горещо. Сутринта ще е почти тихо и на места видимостта временно ще е намалена, но по-късно през деня вятърът ще се усили от североизточна четвърт, следобед по крайбрежието ще духа умерен бриз. Максималните температури във вътрешността ще са между 35° и 40°, по крайбрежието ще са от 28° до 33°, за..

публикувано на 11.08.25 в 08:15