Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стефка Свещарова: Пиенето на вино трябва да е споделено

Снимка: Мартин Кръстев

"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.

Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.

- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?

Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.

- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?

В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.

Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и хранаОсмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.

Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православната църква чества света Галина

На 10 март Православната църква чества паметта на светите мъченици Кодрат Никомидийски и Галина, загинали мъченически за Христа, заедно с други християни, пострадали в Никомидия и Коринт през III век. В царуването на император Деций Траян (249–251 г.) било предприето гонение против християнската вяра. Много християни били доведени в гр. Коринт и там..

публикувано на 10.03.25 в 10:37
„Паметник на спасението” - София

10 март - ден на спасяването на българските евреи

На 10 март се отбелязва спасяването на българските евреи и се чества паметта на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството. С Решение 105 на правителството от 19 февруари 2003 г. е избрана датата 10 март, заради така наречената „Кюстендилска акция“ от 1943 г. Тогава с помощта на политици и общественици от Кюстендил и на български..

публикувано на 10.03.25 в 08:18

Как да подредите стаята си за най-добър сън

Добрата качество на съня е важно. А за 25 процента от хората, които всяка година страдат от безсъние, намирането на най-добрата конфигурация на спалнята за сън може да се окаже сериозна задача. Съществуват множество джаджи, препоръки и съвети, които да ви помогнат да заспите - от хранителни добавки до създаване на специален режим за лягане.  И въпреки..

публикувано на 09.03.25 в 17:30

Кафето ще става по-скъпо

Резкият скок на цената на кафето от началото на 2025 г. никак не радва потребителите на горещата напитка по целия свят.  Кафето следва примера на какаото, чиито цени рязко се повишават от три години заради слабата реколта в основните страни производителки, най-вече в Западна Африка. Чуйте повече в репортажа на Ваня Славова:  На основните световни..

публикувано на 09.03.25 в 09:46

Как да стопим коремните мазнини?

Натрупването на мазнини около корема не е само естетически проблем, но и рисков фактор за развитието на сериозни здравословни проблеми. Стопяването им изисква комбинация от здравословно хранене, физическа активност и здравословни навици. Ето някои ефективни начини да постигнете това: Здравословно хранене Намалете захарите и рафинираните..

публикувано на 09.03.25 в 09:34

Софийският университет отваря врати за кандидат-студенти в неделя

На 9 март 2025 г. от 10.00 часа в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе Ден на отворените врати, съобщиха от учебното заведение. Инициативата се организира от Студентския съвет при Софийския университет. На събитието пред кандидат-студентите ще бъдат представени всички специалности от шестнадесетте..

публикувано на 09.03.25 в 09:16

Жените в България 15 години вземат близо 20 на сто по-ниски заплати

Заплатите на жените в България са средно с около до 20% по-ниски от тези на мъжете. Точат изводите на варненска консултантска компания, която анализира  данните на Националния статистически институт (НСИ), в рамките на 15 години, от 2007 до 2022 г. Докладът „Заплащане и равнопоставеност в България“ се базира на брутните възнаграждения в..

публикувано на 08.03.25 в 14:54