"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.
Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.
В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.
- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?
Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.
- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?
В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.
Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и храна. Осмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.
Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:
Започна подготовката за извършване на ремонтни дейности и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на спортен комплекс „Локомотив“, информират от Общинско предприятие „Спорт-Варна“. Той ще бъде извършен в рамките на процедура BG-RRP-4.020 „Подкрепа на устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и..
"Калиакра" е кораб, създаден да плава, но хем оправдаваме, хем ни боли за решението той да бъде превърнат в ресторант на Морската гара във Варна. Това коментираха за Радио Варна Диана Бачкова и Светльо Димитров, които бяха част от дарителите, включили се в кампанията за продължаване на учебната дейност на плавателния съд. Два легендарни..
Кулминацията от Седмицата на пожарната безопасност от 8 до 14 септември в Балчик се състоя днес в кв. Васил Левски, където се проведе показно занятие на тема "Аварийно-спасителни дейности при пътнотранспортни произшествия ". Присъстващите деца и възрастни се запознаха с наличната техника за действия при ПТП и видяха отблизо действията на служителите от..
В съвременния свят, където активният начин на живот и подготовката за непредвидени ситуации са все по-важни, фенера се утвърждава като незаменим спътник за българските ентусиасти на открито, професионалисти и домакинства. От нощни преходи в планината до къмпинг край язовири или справяне с аварийни ситуации, качествените фенери предлагат..
Ако трябва да се преселите на необитаема планета, какво бихте взели със себе си? А какво би взел художникът Милко Божков? Ще разберете, ако посетите „Марс”, новата му едноименна изложба живопис. Откриването е днес, 10 септември, сряда, в 18:30 ч. Мястото е улица „Л. Каравелов” 8 във Варна, площадката за междупланетни излитания...
Органичната продукция се познава още в магазина. Краставицата трябва да ухае на свежест, а доматът – да е сочен и мек на пипане. При конвенционалното земеделие листата на кейла са твърди и жилави, докато отгледани в чиста почва стават сочни и с уникален вкус. Това обясни за предаването "Новият ден" агрономът Кристияна Опрева. Когато доматът е..
На 13 септември в Университетска ботаническа градина (УБГ) - Балчик организира състезание по гроздобер и ритуал по тъпкане на грозде. Началото е тази събота от 10.30 часа. Програмата предвижда "Рисуване и вино" - рисуване сред лозята на тема "Гроздобер" с чаша вино; всички картини ще бъдат продадени на благотворителен търг в края на събитието,..