Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тодоров: Перфектното място за живеене е въпрос на гледна точка

"Посока Варна" е новата рубрика на предаването Улица "Събота", в която Олга Добрева ни среща с българите, завърнали се в родината след живот в чужбина. Тя включва историите и на чужденци, избрали България за свой дом - нещо, което виждаме все по-често напоследък.

В първото издание на „Посока Варна“ ви срещаме с Васил Тодоров. Живял в над десет държави през последните 15 години, той решава да се завърне в България. От шест месеца живее и работи във Варна.

Васил завършва Колежа по туризъм в Албена, след което заминава за Франция. След 4 месеца в Алпите се премества да работи на Френската Ривиера. Две години по-късно решава да се качи на круизен кораб - така става част от екипажа на големия туристически лайнер "Максим Горки".

Имах нужда да разширя кръга на пътуването. През тези месеци обиколихме повече от 30 държави и над 30 острова, разказва Васил. 

Основните маршрути на пасажера отвеждат пътешественика до Норвегия и до до Шпицбергерн, най-северния остров на Европа. Там, в хангара Свалбард, са складирани семена от всяко едно растение на света.

Природата на Норвегия завладява Васко и той остава там година и половина. Живее основно в Ставангер и работи в сферата на обслужването за една от петролните компании в норвежката столица. Това, което му липсва, обаче, е слънцето. 

Без слънце се живее трудно и в Ставангер това беше най-голямото предизвикателство, споделя той.   

Поради тази причина Васил заменя не много топлия и приветлив климат в Норвегия със слънчевата Валенсия, където организира турове с колелета. 

Във Валенсия има прекрасни условия за придвижване с велосипед. Целият град е опасан с велоалеи. Обикаляхме забележителности, правехме тапас тур, паейля тур, обяснява той. 

А за условията за колоездене във Варна Васко споделя: Има напредък. За жалост велоалеите не са направени както трябва, но това може да се промени. Инфраструктурата в България е много лоша и това затруднява придвижването с колело.

След престоя си около година и половина във Валенсия Васил Тодоров заминава за Мексико. Отива само за две седмици, но остава 9 месеца и половина и отваря плажен бар заедно с приятелка мексиканка. Природата е невероятна! Бил съм в 63 държави, но природата в Мексико най-много ми хареса, признава той.

Барът се намира в Пуерто Ескондидо, една от топ дестинациите в щата Оахака в югоизточната част на Мексико, любимо място на много световноизвестни сърфисти. Тази част на Мексико обаче не е много безопасна.

Малко по-дива и опасна е тази зона, не е добре регламентирана. Има сериозна престъпност и корупция. Бих казал, че в рая има най-много проблеми. Във всички екзотични държави, в които съм бил, неуредиците изобилстват,не знам дали има някаква зависимост между топлия климат и проблемите, смее се пътешественикът.

А защо се върна в България?

Пообиколих света и видях, че навсякъде има и плюсове, и минуси. Перфектната държава, която търсех, не съществува. В крайна сметка всичко е въпрос на гледна точка, важното е върху какво се фокусираш - ако забелязваш хубавото, ще ти се случват хубави неща.

Васил признава, че още не е свикнал в България, но желанието му е да създаде семейство тук. Вече 6 месеца е на родна земя и си дава още шест преди да вземе решение дали да остане.

Целият разговор на Олга Добрева с Васил Тодоров можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07

Деца ще изваят пясъчни скулптури в Балчик

На 6 юли 2024г. (събота) на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Фестивалът „Пясъчни творения” е безплатен за участие, целта му е да насърчи децата към изкуството и да..

публикувано на 02.07.24 в 12:20

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище за строителни отпадъци

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище заради нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. За проблема алармира собственикът на терена Стамен Иванов. Купчината вече добива сериозни размери  - висока е над 15 метра, и има опасност да затрупа съседна къща, оплаква се Иванов. Освен към община Аксаково е подавал сигнали и на телефон 112...

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Жителите на местността Добрева чешма няколко дни са без вода

Жителите на местността Добрева чешма край Варна съобщиха, че от миналия петък нямат вода и ситуацията е критична. Те казаха, че имат проблеми с водоснабдяването всяко лято, но такъв случай да нямат нито капка вода за толкова дълъг период досега не помнят. Опитите им да се свържат с оператор на дежурните телефони са били безуспешни, а никъде не е..

публикувано на 01.07.24 в 14:04
Плаж

Плаж „Черноморец“ – устроен за хора с двигателни затруднения

22 български плажа са отличени с престижния Син флаг за 2024 година. Един от тях е плаж Черноморец, който се намира близо до местността Ракитника. Международното отличие за чист и поддържан плаж получава за втора поредна година, каза за Радио Варна неговият управител Станко Стоянов. Наемат плажа преди около 4 години и с всяка година го..

публикувано на 01.07.24 в 07:30
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47