Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Гроздьово - втора част

38
Снимка: Д.Дончева

Отново сме в село Гроздьово – селото с близо 2 400 души население, с богата история и много паметници, за които разказахме в първата част на предаването "На село" миналата събота. Днес ще чуете за църквата, детската градина, училището и уникалната ботаническа градина на Иван Иванов. Ще чуете и автентична песен от гроздьовския край, която изпяха жените от пенсионерския клуб. Ще разберем защо църквата е изключително важна за селото, какво най-много липсва на местните жители и защо децата на село по нищо не отстъпват на тези в града. Как се приготвя курбан по гроздьовски и колко вино и ракия се изпива в една къща?

Първата ми среща е със семейство Костадин и Кера Налбанчеви. Те са поели грижата за местната църква от деня, в който се връщат да живеят на село – някъде през 2009 година. Преди това са живяли и работили във Варна. Костадин Налбанчев е родом от Гроздьово. Приема членуването в църковното настоятелство като кауза. Първо дядо му е бил в настоятелството на църквата, след това вуйчо му, сега е неговият ред. Полага специални грижи за храма „Светите апостоли Павел и Петър”. Църквата е строена през 1873 година.  От 1900 година до днес гроздьовчани редовно са избирали църковно настоятелство с председател свещеник. Особено ценни за местните жители са запазените в църквата стари книги, в които се водят всички родени в селото, всички кръстени в църквата и тези, които са се венчали там. През 2009-та година храмът е бил в много лошо състояние, разказва Костадин Налбанчев, а в разговора постепенно се включва и съпругата му Кера Налбанчева.



Много неща са били по-различни в миналото - и хората и отношенията. Днес повече от всякога хората на село имат нужда да спазват българските традициите, онези, с които са израснали и които са ги формирали като личности. 


След църквата отидох в детската градина, където вече ме очакваше Димитричка Андреева, старши учител от 1987година. Напълно обновена сграда, ново мебелно оборудване и ремонтирани детски площадки – така изглежда детската градина „Щурче”, в село Гроздьово, община Долни Чифлик. Но докато материалните придобивки се увеличават, децата стават все по-малко, споделя загрижено Димитричка Андреева.  Градината е основана през 1974 година и материалната база днес е в отлично състояние. Проблем е, че младите хора заминават от селото и днес от 6 групи градината има само три, защото и децата стават все по-малко, каза още учителката. Тя е родом от Варна, но любовта я отвежда в Гроздьово. 




Надолу по селския булевард "Ленин" е сградата на Основното училище в Гроздьово. Директор от 20 години е Тодорка Стефанова.  Родом е от Долни Чифлик, но е в Гроздьово по разпределение. Първото училище в селото е открито през 1855 година в частна къща в съседство с черковния двор. През 1910 г. е построена сграда с три учебни стаи, коридор и канцелария, а 17 години по-късно е предвидена друга сграда, защото децата в селото се увеличават. Докато се стигне до сегашната – вече много по-голяма и строена през 1960 – 1961 година. През годините училището сменя три пъти името си – първо е носило името на славянските първоучители Свети Свети Кирил и Методий, след това на Свети Цар Борис Първи, а сега се нарича Христо Смирненски.  В момента училището е в много добро състояние, но предстоят подобрения разказа директора Тодорка Стефанова.



Иновациите са важни дори и за най-малкото училище в най-малкото село в България. А Гроздьово е от големите села, с деца, които играят в свободното си време. Децата на село по нищо не отстъпват на тези в града.  Те също знаят кои са най-известните ютубъри и следят видеата им. И за тях  голяма част от детството преминава във виртуалната реалност.


Духовният живот в село Гроздьово протича под знака на дейността на църквата, училището и читалището. А читалището заема централно място в селото и като сграда и като дейност. Основават го учители и общественици в началото на миналия век. Развивало е оживена дейност и за да привлекат повече хора са поставяли много любителски постановки – "Хъшове", "Вражалец" и др. Парите от дейността на читалището са били събирани за една цел – да се построи ново читалище. Днес в него работят Димитричка Бошнакова, библиотекар и секретар на читалището и Татяна Янчева, организатор на дейностите.



И още от живота в село Гроздьово разказват жените от Пенсионерския клуб, които пеят и автентични песни от техния край.


Иван ИвановНа финала на предаването за село Гроздьово отивам в едно уникално и красиво място - ботаническата градина в селото. Уникална е с това, че в нея са събрани растения от шестте континента на земята, като най-голям брой са от Средиземноморието и южните части на умерения климатичен пояс.  Градината се казва "Маргарита" и носи името си от голяма група цветя, дървета, храсти и кактуси по целия свят, които се казват така. Първият камък в нея е положен през 1999 година, което може да се приеме за начало на създаването й. А неин създател е Иван Иванов от Гроздьово, който казва за себе си, че се занимава с отглеждането на растителни видове откакто се помни. Завършил е специалност “История и география” в Шуменския университет. Защитава дипломна работа на тема „Климатични предпоставки за отглеждане на субтропични плодни дървета в България”. Автор е и на книгата „Отглеждане на цитруси на открито в България”. Иван живее и в Гроздьово и в САЩ.



Обнадеждаващо е когато младите виждат шанс в българското село, когато кацайки със самолета от чужбина се прибират в къща с двор, а не в апартамент в големия град, когато здраво държат на корена си и знаят, че трябва работа и я вършат. Така завършва предаването за село Гроздьово. Селото, което има шанс да се развива.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26