Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депресията сред футболисти заради COVID-19 се покачва

futbol
Снимка: Архив

Наблюдава се рязко покачване на процент футболисти, които страдат от депресия, заради пандемията от COVID-19, която доведе до спиране на почти всички футболни първенства по света и задължителна самоизолация за много о футболистите. Това показване изследване, проведено от Медицинския център на Амстердамския университет по поръчка на международния профсъюз на футболистите ФИФПро.

Според проучването 22 процента от футболистките и 13 процента от футболистите показват симптоми, които кореспондират с диагнозата депресия, като загуба на интерес, липса на апетит, загуба на енергия и самочувствие. За сравнение, процентите са били съответно 11 за жените и 8 за мъжете за подобно проучване, направено през месеците декември и януари.

"Във футбола, изведнъж млади мъже и жени трябва да се справят със социалната изолация и преустановяването на техния професионален живот, както и съмнения за бъдещето им. Това е време на голяма несигурност за футболистите и техните семейства", коментира главният медицински експерт на ФИФПро Венсан Гутебарж.

В изследването на Амстердамския университет са взели участие 1134 футболисти на средна възраст 26 години и 468 футболистки на средна възраст 23 години от общо 16 страни.

"Напълно наясно сме, че това е отражение на проблем, който засяга цялото общество и няма данни, че той засяга по-тежко нашите членове. Футболистите са по-близки до нормалното общество, отколкото хората си мислят", коментира генералният секретар на ФИФПро Йонас Баер-Хофман. "Средната продължителност на договорите на футболистите е две години, а средният им доход е близък до средностатистическия на обществото. Много от тях са неизменно зависими от футболните си качества и не са готови за това, което ще дойде след края на кариерата им", допълни той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борислава Христова: Винаги си мисля за Варна

Борислава Христова е най-добрата българска баскетболистка в момента. Нейната кариера започва от варненския тим "Черно море Одесос" и стига до елитните отбори в Европа. За последните два сезона Борислава игра в румънския "Сепси", където беше голямата звезда. От новия сезон обаче ще носи екипа на елитния "Жирона"-Испания. Боби беше гост на Държавното..

публикувано на 02.07.24 в 11:35

Нов футболист в Нефтохимик

Първото лятно попълнение в селекцията на представителния отбор на Нефтохимик за сезон 2024/2025 е Яни Николов. Роденият през 1995 година е роден в Бургас и играе на позицията полузащитник. Играл е още за отборите на Черноморец и Созопол във Втора лига (бившата „Б“ ПФГ). През миналият сезон се състезава за отбора на ОФК Карнобат.

публикувано на 02.07.24 в 09:02

Холандия ще защитава статистиката срещу Румъния

Румъния среща Нидерландия на осминафиналите на Евро 2024 днес. “Лалетата” не се представят убедително от старта на шамипоната.  Тимът на Куман победи Полша, но след това направи равен с Франция и загуби от Австрия. Румънците завършиха на първо място в група “Е след победа над Украйна, загуба от Белгия и равенство със Словакия. Общо взето еднакви..

публикувано на 02.07.24 в 08:11

Турция и Австрия гледат към 1/4 финалите

Отборите на Австрия и Турция тази вечер се изправят един срещу друг в Лайпциг. Това ще е последният мач от 1/8-финалите на ЕП по футбол. Срещата е от 22:00 ч.  Австрийците са най-приятната изненада до този момент на турнира.  Те спечелиха група D с 6 точки. Загубата от Франция не е реална, защото стана след техен автогол. Отборът играе подредено и..

публикувано на 02.07.24 в 08:06

Българките спечелиха последната си контрола

Националният отбор на България за жени U20 спечели последната си контрола преди Европейското първенство в Дивизия B, на което София е домакин. В среща, изиграна днес в столичната зала „Триадица“, баскетболистките на Преслав Пешев надвиха Швейцария с 58:47.  Двубоят започна много равностойно, като след десет минути игра гостите имаха леко предимство..

публикувано на 02.07.24 в 07:57

Португалия се измъкна срещу словенците

Португалия отстрани Словения с 3:0 след дузпи в истинска драма на ЕП по футбол. В редовното време 0:0. Общо взето слаб мач с много пропуски на португалците. Голямата звезда Роналдо отправи много удари към Ян Облак, но неуспешни. Той дори пропусна дузпа в 105-ата минута, но   последва реванш при изпълнението на наказателните удари и се разписа..

публикувано на 02.07.24 в 07:56

Франция пак игра слабо

Франция се класира за 1/4-финалите на ЕП по футбол. Те постигнаха победа с 1:0 над Белгия. Автогол на Ян Вертонген в 85-ата минута донесоха победата на „петлите“. Франция не е Франция и продължава да не показва играта, която всички искат.  На 1/4-финалите Франция ще срещне победителя от сблъсъка между Португалия и Словения.

публикувано на 01.07.24 в 21:19