Всички знаят що е то шведска маса, но не всички сме наясно какво представлява шведската кухня.
По този въпрос Ваня Славова разговаря с Росица Николова- варненка, пътешественик по душа, а по настоящ адрес: шведски жител:
Фундаментът на шведската кухня е husmanskost – домашно приготвената храна, или както шведите я наричат, кухнята на баба. Иначе казано, всичко, което живее в естествената си среда в студения климат на Швеция или се произвежда на място.
Морските деликатеси, дивечът, най-вече еленско месо, свинско месо и маринованите храни, кореноплодни зеленчуци и безкостилкови плодове може да опитате навсякъде и по всяко време на годината. Много шведи са израснали с грахова супа и палачинки със сладко от червени боровинки, които се ядат в четвъртък. Произходът на традицията е спорен, но и до днес се поднася в тази последователност в четвъртък. Husmanskost са и видовете хляб, тънки питки и хлебчета от пшеница, овес, ръж, пълнозърнести, сладки и с подправки.
Шведската кулинария е световноизвестна със своя бюфет от топли и студени ястия, или шведска маса, за която няма определен сезон. Обикновено началото се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер, или с шери и домати. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър. Хрупкавият хляб се поднася с бри, ементал или грюер.
След това идва ред на сьомгата – консервирана или прясна, отново с печени пресни картофи. После е на ред студените мезета – шунка, салати и ястия с яйца.
И когато си мислите, че празната чиния слага край на угощението, се оказва, че е дошъл редът на топлите ястия: кюфтета, печено агне или „Изкушението на Янсон” – ястие от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана. И накрая се похапват сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички. Пирът завършва с кафе, а по време на яденето се пие бира или aquavit – дестилиран ликьор от ферментирали картофи или зърнена каша, подправен с кимион, кардамон и фенел.
В Швеция всяко хранене завършва с кафе. То разкрива по-пълно качествата на сладкишите. И почивката е по-пълноценна с чаша кафе. По последни статистически данни 67% от шведското население, или 80% от възрастното население, пият кафе. Скандинавските страни консумират най-много на глава от населението в света, като класацията се оглавява от Финландия с 3,5 чаши на ден за един човек, а второто място е отредено на Швеция. Кафето е и в центъра на fika – четирите букви свещени за шведите, които буквално означават „пия кафе” с приятели, роднини и колеги. Всички служители в Швеция имат право на две фикапуази – преди обед и следобед. Fika е институционализирана сиеста, по време на която хората не спят, а си почиват с приятни разговори, кафе и канелени кифлички.
Ще ви представим и кратко описание на някои от най-известните ястия, които определят облика на шведската кухня. Започваме с:
Lutsfisk– Лютфиск се приготвя от изсушена бяла риба (най-често треска), която се кисне в разтвор на основа (натриева или калиева) по определен начин.
Първоначално неосолената риба се накисва в студена вода за пет или шест дни, като водата се сменя ежедневно. След това рибата се оставя да престои в разтвор на основа в студена вода за около два дни. В този момент рибата набъбва и нейното белтъчно съдържание намалява с 50%, а консистенцията става желатинообразна. Когато третирането с основа приключи, pH и е около 11-12 – т.е. силно основно. За да може да се консумира, рибата се оставя да кисне за четири до шест дни в студена вода, като водата отново се сменя ежедневно. След края на това третиране, рибата е готова за готвене.
Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ проведе днес десетото издание на международното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“. Състезанието се организира от катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ в Учебно-спортния комплекс на университета и представи чрез спагети и силикон едни от най-интересните..
За българите Св. Апостол Андрей Първозвани е много тачен светец, избиран в миналото за семеен покровител. Има сведения, че апостолът е проповядвал и по днешните български земи. Почитали го и българите, които се преселили в Италия през VII в., отбелязват някои историци. На 30 ноември своя имен ден честват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан..
Тази събота и неделя в крайморския град Шабла ще се проведе фестивалът „Вятър – птици - море“, който е част от проекта „Шабла и птиците“. Фестивалът е посветен на богатото птиче разнообразие в района на Приморска Добруджа и е вторият за годината след проведения в края на лятото „Фестивал на хвърчилата“. Какво да очакват в двата почивни дни жителите..
Варненският куклен театър постави нов спектакъл "Горделивият гъсок". Втората премиера е тази събота от 11 часа. Автор на текста е директорът на кукления театър Вера Стойкова, създала драматизацията по приказка на Владимир Сутеев "Що за птица е това?". "Аз съм от онези възрастни, които обичат да четат приказки. Това, което ме поразява в приказката..
Бежанската вълна от Украйна е довела до повишаването на чуждестранните инвестиции от тази страна на имотния пазар във Варна. Най-сериозен интерес има към търговските обекти. Това каза за Радио Варна брокерът Юлия Хвърчилкова. Наблюдава се отлив от страна на западните пазари и по-конкретно от немския. Интерес към селските имоти пък има..
Димитър Карбов е само на 13 години, повече от половината от които са посветени на карате киокушин. Той тренира в СКК "ИЧИ ГЕКИ- Варна", с личен треньор Световният шампион Шихан Емил Костов. Димитър Карбов се завърна от Катовице, Полша, като Европейски шампион в дисциплината "Кумите" в категория до 40 кг., където м омчето играе в четири срещи, където..
Мюзикълът "Вдън горите" ще има своята първа премиера във Варна днес. Той ще бъде представен от 17 часа на Основна сцена в Държавна опера-Варна. Втората премиера е предвидена за 20 декември, петък, от 18 часа на сцена Филиал. „Внимавай какво си пожелаваш“ е обединаващата тема в мюзикъла „Вдън горите“ (Into the Woods) по музика и либрето на Стивън..