Всички знаят що е то шведска маса, но не всички сме наясно какво представлява шведската кухня.
По този въпрос Ваня Славова разговаря с Росица Николова- варненка, пътешественик по душа, а по настоящ адрес: шведски жител:
Фундаментът на шведската кухня е husmanskost – домашно приготвената храна, или както шведите я наричат, кухнята на баба. Иначе казано, всичко, което живее в естествената си среда в студения климат на Швеция или се произвежда на място.
Морските деликатеси, дивечът, най-вече еленско месо, свинско месо и маринованите храни, кореноплодни зеленчуци и безкостилкови плодове може да опитате навсякъде и по всяко време на годината. Много шведи са израснали с грахова супа и палачинки със сладко от червени боровинки, които се ядат в четвъртък. Произходът на традицията е спорен, но и до днес се поднася в тази последователност в четвъртък. Husmanskost са и видовете хляб, тънки питки и хлебчета от пшеница, овес, ръж, пълнозърнести, сладки и с подправки.
Шведската кулинария е световноизвестна със своя бюфет от топли и студени ястия, или шведска маса, за която няма определен сезон. Обикновено началото се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер, или с шери и домати. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър. Хрупкавият хляб се поднася с бри, ементал или грюер.
След това идва ред на сьомгата – консервирана или прясна, отново с печени пресни картофи. После е на ред студените мезета – шунка, салати и ястия с яйца.
И когато си мислите, че празната чиния слага край на угощението, се оказва, че е дошъл редът на топлите ястия: кюфтета, печено агне или „Изкушението на Янсон” – ястие от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана. И накрая се похапват сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички. Пирът завършва с кафе, а по време на яденето се пие бира или aquavit – дестилиран ликьор от ферментирали картофи или зърнена каша, подправен с кимион, кардамон и фенел.
В Швеция всяко хранене завършва с кафе. То разкрива по-пълно качествата на сладкишите. И почивката е по-пълноценна с чаша кафе. По последни статистически данни 67% от шведското население, или 80% от възрастното население, пият кафе. Скандинавските страни консумират най-много на глава от населението в света, като класацията се оглавява от Финландия с 3,5 чаши на ден за един човек, а второто място е отредено на Швеция. Кафето е и в центъра на fika – четирите букви свещени за шведите, които буквално означават „пия кафе” с приятели, роднини и колеги. Всички служители в Швеция имат право на две фикапуази – преди обед и следобед. Fika е институционализирана сиеста, по време на която хората не спят, а си почиват с приятни разговори, кафе и канелени кифлички.
Ще ви представим и кратко описание на някои от най-известните ястия, които определят облика на шведската кухня. Започваме с:
Lutsfisk– Лютфиск се приготвя от изсушена бяла риба (най-често треска), която се кисне в разтвор на основа (натриева или калиева) по определен начин.
Първоначално неосолената риба се накисва в студена вода за пет или шест дни, като водата се сменя ежедневно. След това рибата се оставя да престои в разтвор на основа в студена вода за около два дни. В този момент рибата набъбва и нейното белтъчно съдържание намалява с 50%, а консистенцията става желатинообразна. Когато третирането с основа приключи, pH и е около 11-12 – т.е. силно основно. За да може да се консумира, рибата се оставя да кисне за четири до шест дни в студена вода, като водата отново се сменя ежедневно. След края на това третиране, рибата е готова за готвене.
Дори и в най-лошото време не липсват ентусиасти на вълнолома или край буните във Варна. Дежурният полицай от общинска полиция на КПП-то, изградено до Втора буна, сподели, че е върнал няколко души, изявили желание да се приближат максимално до водата. Сред тях - поляци и дори неколцина сърфисти, решили да се пробват да преследват..
Кристиан Стамов от Варна влезе в топ 5 на Световния конкурс Top Models of Universe 2025, който се проведе в Истанбул. Той представи България на модната сцена, където освен с чар и харизма, впечатли журито с отношението и поведението си. Крис е 12. клас и изучава френски и английски език в Четвърта езикова гимназия. С мода се занимава от това лято, но..
„Празник на баклавата с песни и танци на мегдана“ ще се проведе на 5 октомври в село Дръндар, община Суворово. Събитието ще се проведе в центъра на селото от 10 часа. Организатор е Народно читалище „Нова светлина 1928 г.“, което за четвърта поредна година ще проведе и традиционния „Конкурс за най-вкусна и хрупкава баклава“...
Ако след тестването на системата BG-Alert на 1 октомври не сме получили съобщението за ранно предупреждение и оповестяване, трябва да настроим телефоните си. Насоките как да бъде направено това са публикувани в сайта www.bg-alert.bg - Информация. BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване...
Предвижда се увеличение на средствата в бюджета на страната за следващата година за младежки политики с още 10 милиона лева. Това съобщи във Варна д-р Лилия Еленкова, заместник-председател на Бюрото към Европейския комитет за управление по въпросите на младежта в Съвета на Европа, която участва в Международния младежки фестивал за образование,..
За периода от 06.10.2025г. (понеделник) до 14:00 ч. на 10.10.2025 г. (петък) плувен басейн „Делфини“ няма да работи, информират от Общинско предприятие „Спорт – Варна“. Причината е преустановяване на топлоподаването към обекта от фирма „Веолия Енерджи Варна“.
Акция по почистване на Цветния квартал във Варна организират тази неделя, 5 октомври. Сборният пункт е Основно училище "Ангел Кънчев", а началният час - 10. След това доброволците ще се разпределят на групи, ще им бъдат раздадени чували и ръкавици, съобщиха в ефира на Радио Варна и предаването "Новият ден" организаторите на акцията Радослав Георгиев..