Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симоне Маркова: Между класиката и фолклора избрах по-добрия вариант за мен!

| обновено на 04.05.20 в 14:21
Симоне Маркова
Снимка: YR Studio

Младата народна певица Симоне Маркова е от музикално семейство. Баща ѝ е барабанист, чичо ѝ - кавалджия, и двамата свирят в оркестър "Славяни" от град Стара Загора. Днес Симоне е солистка на популярния сватбарски оркестър от Тракия, като същевременно е и студентка в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Музикалното ѝ детство започва на 5, с желанието да свири на ударни инструменти. Вместо това обаче, родителите ѝ я записват на пиано, а по-късно изучава и класическо пеене в Националното училище по музикални и сценични изкуства “Христина Морфова” в Стара Загора в класа на Нина Димитрова, солистка на Старозагорската опера. Реших да опитам от всички стилове в музиката. Като малка започнах с поп музика, пях във вокални групи, след това реших, че ще пробвам с класическо пеене, но народната музика надделя. На 14 години започнах да се занимавам с фолклорно пеене и така до днес, разказа гласовитата певица в предаването "Съботна трапеза", излъчено на 2 май. 

Симоне МарковаОт бебе слушам Иво Папазов - Ибряма, Петър Ралчев, Иван Милев, всички тези легендарни народни изпълнители. Най-много харесвам Мария Карафезиева, Недялка Керанова, Динка Русева, неописуеми са! Ние, младите изпълнители, се опитваме да се учим от тях. С моето семейство живеем в с. Богомилово, а както знаем, Мария Карафезиева и Иво Папазов също живеят там. И сме близки, допитвала съм се до нея за песни, да ми покаже как и какво да изпея, допълва развълнувано Симоне. А на въпроса къде стои класическото пеене, на което е отдала немалко време, тя отговоря така: Беше ми много трудно, изисква се много, доста гласови възможности, които след като започнах да пея и народна музика, някак си беше трудно да се усвоят, но определно ми даде много. Разви ми доста гласа, разбира се, благодарение на моя преподавател, но няма как, трябва да се избира. И аз избрах със сигурност по-добрия вариант, поне за мен.
За посвещаването си на народната музика и конкретно в народното пеене, Симоне споделя: Процесът беше много дълъг, и той продължава да е, още се уча, още се опитвам да подобря пеенето си, но тогава със сигурност ми беше много трудно. И по-специално за репертоара ми беше по-трудно - текстовете на песните, мелодиите точно как да изпея, но с много слушане се получиха нещата. 
Цялото интервю и песните на Симоне Маркова чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50