Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 души и организации подкрепиха искането част от Крайбрежната алея във Варна да остане без автомобили

| обновено на 12.05.20 в 14:28
7
Крайбрежна алея Варна
Снимка: Максим Недков

1110 души и 9 организации подкрепиха отвореното писмо до кмета на Варна, в което се настоява участъкът от Крайбрежната алея западно от втора буна да остане трайно затворен за автомобили и след края на извънредното положение. Инициатори са 9 варненци, сред които архитекти и инженери, които организираха подписка през социалните мрежи. Това каза за Радио Варна арх.Максим Недков, един от инициаторите. Смятаме, че една такава мярка би била от полза за всички, включително и за заведенията и търговските обекти, чийто оборот би се увеличил, когато има места за повече хора, отколкото автомобили по Крайбрежната алея, каза още арх.Недков.

Писмото беше внесено в общината на 5 май тази година, а на 14 май 2020 г. ще бъде разгледано на Комисия по безопасност на движението във Варна, която е с председател заместник-кмета на града Тодор Христов.

Мястото около първа и втора буна по Крайбрежната алея във Варна е единственото, където човек е в директен контакт с плажа и с морето. Затова и една немалка част от хората, които подкрепиха писмото до кмета, е за затваряне на цялата алея край морето за автомобили, но ние в искането си изискваме това да стане в по-малък участък – от Централните бани до трета буна, коментира още арх.Максим Недков.

Във времето на извънредно положение станахме свидетели как на много места по света се вземат бързи мерки в полза на пешеходеца и велосипедиста, за да бъде това обществено пространство по-оптимално и по-справедливо разпределено, допълни той.

Ако чисто математически пресметнем - между първа буна и Рибарския плаж могат да паркират 40 автомобила. Те обслужват не повече от 100 човека. Нека всеки, когато слезе да се разходи по Крайбрежната алея да се спре на едно място и само за 5 минути  да преброи колко души минават покрай него. Тогава ще види как в единия случай се облагодетелстват 100 човека лесно стигнали до тази зона, в другия случай ползата е за хиляди.“, каза още арх.Максим Недков.

Чуйте още в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени ще обсъждат стопанските трансформации в глобалния свят край Варна

Международната научна конференция "Стопанските трансформации в глобалния свят" започва във Варненския свободен университет. Двудневният научен форум събира близо 50 участници от различни страни и университети, които ще представят докладите си в три направления: · Управленски трансформации в условията на несигурност, · Икономическата..

публикувано на 07.06.24 в 07:23
смартфон Mi Mix 3 5G на компанията Xiaomi

Без смартфони в държавните лондонски училища

Група лондонски училища обявиха, че в тях вече няма да се използват смартфони в знак на нарастващата обществена загриженост въздействието върху децата, свързано с телефоните, съобщи "Гардиън". Директорите на 17 от 20-те държавни средни училища в Саутерк, Южен Лондон, предприеха колективни действия, за да откажат учениците си от смартфоните,..

публикувано на 07.06.24 в 06:53

Чехите избират днес народни представители в ЕП

В Чехия гласуват за Европейски парламент. Изборът ще се проведе в два дни - през втората половина на днешния ден и първата половина на утрешния.  Чехия и Италия са единствените страни в ЕС, в които се гласува два дни. Право на вот имат около 8,3 милиона души от населението на страната, което към 2022 г. наброява над 10,5 млн. души. В..

публикувано на 07.06.24 в 06:51

ЦИК ще представи данни за избирателната активност в 12:00 ч. и в 17:00 ч. на 9 юни

Първата информация за началото на изборния ден ще бъде публикувана не по-късно от 7:40 ч. на интернет страницата на ЦИК. РИК въвежда в електронната платформа cik.is-bg.net информация открити ли са всички избирателни секции, имат ли възникнали проблеми, както и информация за секциите, в които не са се явили всички членове, като се посочва общият..

публикувано на 07.06.24 в 06:45

Започна изплащането на пенсиите за този месец

От днес до 20 юни ще бъде извършено изплащането на пенсиите чрез пощенските станции за настоящия месец, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).  Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес. Датата за изплащане на обезщетенията за безработица..

публикувано на 07.06.24 в 06:41

Стачка спря работата в пристанище Хамбург

Профсъюзът "Фер.ди" (Ver.di) призова работниците в северното германско пристанище Хамбург да стачкуват днес, след като продължаващите преговори в спора за заплатите не дадоха резултат, предаде ДПА. Ver.di води преговори с асоциацията на Централния съюз на германските пристанищни оператори за по-добри заплати за около 6000 служители в..

публикувано на 07.06.24 в 06:34

И днес топло и слънчево

Днес ще е предимно слънчево, като в сутрешните часове по северното крайбрежие видимостта временно ще е намалена от ниска облачност или мъгла. Почти тихо време, в следобедните часове ще духа слаб вятър от изток. Максимални температури във вътрешността на района между 29° и 34°, по Черноморието 25°-28°, за Варна около 27°. Вълнение на морето 2..

публикувано на 07.06.24 в 05:53