Той възниква по инициатива на известния готвач Джейми Оливър, който е един от най-известните британски експерти и едно от най-обичаните телевизионни лица. Готвачът има собствено шоу, с което тръгва по света. Според сайтът 24kitchen.bg, който разказва биографията на тв готвача, началото е през 2004 г., когато Джейми Оливър, възмутен от лошото качество на храната във великобританските училища, се заема с едно от най-амбициозните си начинания. Той се връща в училище, за да образова и мотивира децата и работниците в кухнята да готвят и да се хранят със здравословни ястия вместо с полуготовите храни, с които са свикнали. Джейми стартира национална кампания, наречена „Храни ме по-добре” и онлайн петиция за подобряване на храната в училище. В резултат правителството отпуска средства за подобряване на качеството на храната в столовете, за обучение на готвачите и за ново кухненско оборудване. Освен това Джейми работи и с една от топ веригите супермаркети във Великобритания, съветвайки ги как да подобрят качеството и асортимента на предлаганата храна.
Главният проект на Джейми за 2008 г. е „Министерството на храната на Джейми” – телевизионна поредица, която показва как хора, които не могат да готвят, могат да бъдат насърчени да го правят. Поредицата, заснета в Ротердам, изследва как приятели, роднини и колеги могат да бъдат вдъхновени да си разменят рецепти и да готвят, използвайки пресни продукти. Освен това разположеният в центъра на града и основан от Джейми център „Министерство на храната” предоставя информация, готварски уроци и съвети на хората, които искат да се откажат от готовата храна и полуфабрикатите.
Международното движение Food Revolution Day, в което участват готвачи, родители, учители, компании и активисти, подкрепя фондацията на Джейми Оливър, която прави десетки акции по света – обучение на безработни и социално слаби млади хора, уроци по готвене за различни възрасти, кампании за промяна на хранителната политика в училищата, курсове по градинарство за деца.
В България денят е отбелязан за първи път през 2013 г.
В първата от седемте киновечери, на 25 август балчиклии и гости на града се пренесоха в Непал, където се потопиха в историята на немската двойка Ана и Михаел, които от месеци кръстосват Азия: от Монголия към Китай, през Мианмар, към Тибет и Хималаите. Невинаги пътуването е гладко, препятствията дебнат, пътят ги събира и разделя. В Непал ги чака..
Третото издание на проекта „Чайки“ и тази година събира независим дух и изкуство, за да представи многоликата българска и варненска музикална и арт сцена с нейната привлекателна различност. Арт проектът отново ще зарадва жителите и гостите на Варна с музикален фестивал и участие на нестандартни художествени произведения и творци. Вече трета година..
Днес, 26 август, отбелязваме Международния ден на кучето – празник, който ни напомня за безусловната любов на нашите четириноги приятели. Поводът ни отведе в местност "Ален Мак", сред зеленина и морски полъх, където ни посрещат Събина и Ясен Кралеви – собственици на хотел за домашни любимци и горди стопани на черната пуделка Варна. Защо..
Зорница Кюркчиева е едно от новите попълнения на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна. Завършила актьорство за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ, изкушена от дублажа и ролите в киното, младата актриса сега се отдава на театъра и то във Варна - там, където морето е нейно вдъхновение. От няколко месеца Зорница живее и..
В прикачения звуков файл бихте могли да чуете разговора на репортера ни Ваня Славова с юриста Емил Ефендулов: . Най-малкото, възниква въпросът как на ИЕПС се издава зелена карта, която е задължителен атрибут на полицата “гражданска отговорност на автомобилистите”. Тук не става дума за “настройка на системите”, а за непреодолима несъвместимост, тъй..
На 26 август се отбелязва Международният ден на кучето. Празникът произлиза от САЩ и се отбелязва от 2004 г. Целта е да насърчи по-добрата и отговорна грижа към четириногите, да им осигури безопасна среда на живот, както и да стимулира осиновяването на изоставени или бездомни животни.
Всеки човек трябва да върви по 30 минути всеки ден или поне 3 пъти на седмица, а най-полезната скорост е тази, с която можем да говорим, без да се задъхваме. Това каза за Радио Варна рехабилитаторката Весела Викторова. Тя допълни, че при увеличена продължителност на ходенето пеш рискът от сърдечно-съдови заболявания може да намалее с до 30%...