Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Български ВиК холдинг“ ще работи за оздравяване на ВиК дружествата

Една от първите задачи на новосъздадения „Български ВиК холдинг“ ЕАД е да подпомогне оздравяването на ВиК дружествата, за да могат да изпълнят проектите си по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, по които ще бъдат инвестирани над 2 млрд. лв. Това съобщи в интервю за БНР изпълнителният директор на холдинга Илиян Илиев. Той поясни, че целта е да бъдат усвоени успешно безвъзмездните средства от Европейския съюз, за да се подобри услугата за крайните потребители и да се намалят загубите на вода в мрежата.

Инвестициите във ВиК инфраструктура ще бъдат една от основните задачи на холдинга. Според доклад на Световна банка в региона се задава суша. Очаква се водоизточници в малки населени места да намаляват и пресъхват.

Целта е да бъдат изградени големи ВиК системи и инфраструктурни обекти, от които да се захранват тези населени места. Ще се строят довеждащи водопроводи, както и други активи публична държавна собственост. Илиев даде пример с изграждането на довеждащ водопровод, който ще осигури вода за безводния Делиорман. Той ще е с дължина около 150 километра и ще свързва р. Дунав с Каспичан и Нови пазар. В момента се извършва проектиране на съоръжението. След изготвяне на проекта ще бъде ясно колко средства ще бъдат инвестирани.

Илиян Илиев бе категоричен, че холдингът може да оказва съдействие в логистиката и мениджмънта на всички големи инфраструктурни ВиК проекти. „На никого няма да бъде отказана помощ, защото целта е целият сектор да бъде изведен на високо ниво“, каза той.

Друг важен проблем за отрасъла са несъбраните вземания на ВиК операторите, затова в новия Закон за ВиК са разписани механизми за подобряване на събираемостта. „При електроенергията е лесно да се спре подаването за неплатени сметки, докато ВиК инфраструктурата е под земята. Спирането на водата и пускането й е свързано с много разходи, затова трябват законови промени“, поясни Илиев.

По повод регулирането на сектора той посочи, че КЕВР трябва да бъде разделен на енергиен и воден, за да не се размива отговорността. В момента от приетите бизнес планове нито едно ВиК дружество – независимо дали държавно или общинско, не може да изпълни всички показатели. Очевидно е, че съществува проблем извън ВиК операторите, който е общ за всички и който трябва да бъде решен. И това не може да стане с прехвърляне на отговорности между институциите, добави Илиев.

Решението за създаването на „Български ВиК холдинг“ ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.

Създаването на новата структура е от ключово значение за развитието на ВиК отрасъла. С холдинга ще се подобри координацията и контролът в управлението на ВиК дружествата. Компанията няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 – ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48