Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Органични замърсители и високо съдържание на фосфор във Варненското езеро /обновена/

| обновено на 26.05.20 в 16:24

Такива са резултатите от пробите на водата в района на варненското езеро, съобщи БНТ.

Въпреки замърсяването с отпадни води обаче десетки любители - рибари всеки ден хвърлят въдици в района.

Пред камерата на БНТ рибар бе категоричен, че водата е кафява и зъмърсена, но според него след термичната обработка на рибата няма да има проблеми. Друг каза, че вече няколко дни лови и готви риба от езерото и няма проблеми след консумацията.

Рибарите обаче уточняват, че за тигана стават само пасажните риби. Дънните като попчета , писия и илария не трябва да се ядат докато не се подобрят показателите на водата в езерото.

В момента има сафрид, тя е пасажна и е взяла от морето в езерото.

Според тях няма как органичното замърсяване на езерото да убие рибата, тя се задушава заради липсата на кислород от цъфтежа на планктона. Ако имаше химикали, изхвърлени от промишлеността, измрялата риба, щеше да е много повече, допълват още те.

Излязоха резултатите по сигнали за наличие на мъртва риба във Варненско езеро, съобщават от Басейнова дирекция.


От БДЧР са извършени проверки и пробовземане по сигнали за мъртва риба на 19.05.2020 г. и 20.05.2020 г. в акваторията на Варненско езеро. При анализа и интерпретацията на резултатите се констатира влошено състояние по някои показатели съгласно класификационната система за оценка на екологичното състояние, регламентирана с Наредба № Н-4/2012г. за характеризиране на повърхностните води, както следва:

Проби в района на „ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал“ ЕООД ( на отстояние около 9 км. от дефектирал тръбопровод):

На 19.05.2020 г. се отбелязва превишение на нормативно установените стойности за азот амониев (0,64 mg/l при норма 0,3 mg/l), общ фосфор (0,106 mg/l при норма 0,075 mg/l) и незначително превишение по ортофосфати (0,069 mg/l при норма 0,06 mg/l).

Същевременно се отбелязва изключително ниско ниво на разтворен кислород (0,74 mg/l при норма 6 mg/l, т.е. почти 8 пъти под нормата).

На 20.05.2020 г. е отчетено превишение на нормативно установените стойности за азот амониев (0,54 mg/l при норма 0,3 mg/l, т.е превишаване почти от 1,5 пъти).

Високото съдържание на амониев азот оказва токсично въздействие върху рибите.

Проби в района на Варненско езеро – на около 100 м западно от начало на авариен колектор (на отстояние около 300м. от дефектирал тръбопровод-посока към вътрешността на езерото):

Отклонение по азот амониев (0,75 mg/l при норма 0,3 mg/l, т.е превишаване почти от 2,5 пъти). Наблюдава се превишение за рН (8,99 при норма 8,7).

Същевременно се отбелязва ниско ниво на разтворен кислород (4,0 mg/l при норма 6 mg/l).

Проба в района с. Казашко: ( на отстояние около 5 км. от дефектирал тръбопровод):

Отчетено е единствено превишение по рН (8,99 при норма 8,7).

Пункт за национален мониторинг Варненско езеро нов канал – (на отстояние около 1км. след дефектирал тръбопровод в посока море):

Не се отбелязват отклонения от нормативно установените стойности.

Останалите измерени показатели във всички по-горе цитирани пунктове по – pH, Биологично потребление на кислород (БПК5), азот нитратен, азот нитритен и общ азот, отговарят на нормативно установените стойности съгласно класификационната система за оценка на екологичното състояние, регламентирана с Наредба № Н-4/2012г. за характеризиране на повърхностните води.

В заключение резултатите от извършените анализи, както и съпътстващата информация от проверката на място, не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод.

Експресните резултати на място регистрират кислороден дефицит на 19.05.2020 г, което заедно със завишеното съдържание на амониев азот е вероятна причина за измирането на риба източно от „ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал“ ЕООД.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

РУО-Варна за казуса с ОУ "Константин Арабаджиев": Освободената директорка е пенсионер от две години

Назначеният директор на ОУ "Константин Арабаджиев" Силвия Филева е с функциите на временно изпълняващ длъжността до провеждане на нов конкурс. Освободената от поста Нели Касабова е пенсионер от две години. Така коментира казуса с варненското училище, в което назря недоволство от назначението на новия директор и предизвика протест на родители, началникът..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Учени от пет страни ще изследват с подводни роботи поляните от морски треви в Черно море

Наши учени, заедно със свои колеги от още четири страни, започват наблюдение на морските треви с подводни роботи. Те ще бъдат обследвани обстойно. В проекта за изследване на състоянието на поляните от морски треви в Черно море с подводни роботизирани апарати се включват учени от България, Грузия, Турция, Румъния и Гърция.  П артньори по проекта..

публикувано на 03.10.24 в 15:24

От 8 октомври затварят част от пътя Варна - Златни пясъци

От следващия вторник, 8 октомври, затварят част от  бул. „Княз Борис I“ - от входа на Университетска ботаническа градина до Евксиноград.  Ограничението се налага заради втория етап от проекта за водния цикъл на ВиК-Варна. Той е за реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи по трасето "Варна – КК „Златни пясъци". По време на..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

От вторник започва ремонтът до Двете кули, има обходни маршрути

От 8 октомври започва работата по изграждането на канализационен колектор с голям диаметър и две канализационни шахти, част от мащабния проект на ВиК. За съоръжението ще бъдат инвестирани 138 372 410,80 лв., от които: 82 246 182,48 лв. от кохезионния фонд; 14 514 032,18 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет  и 18 774 369,99 лв. собствен..

публикувано на 03.10.24 в 14:44

Обжалват решение на ОИК за отказана регистрация на независим кандидат за частичния вот

Дело по жалба на Инициативен комитет, издигащ независим кандидат за кмет на район "Приморски", е образувано в Административния съд във Варна. Жалбата е заради отказана регистрация на независим районен кмет от страна на Общинската избирателна комисия.  Жалбоподателят претендира съдът да отмени обжалвания акт като  незаконосъобразен и Общинската..

публикувано на 03.10.24 в 14:37
архив

Утре затварят бул. „Христо Смирненски“ от ул. „Карамфил“ до ул. „Евлоги Георгиев“

От 8:30 ч. до 17:00 ч. на 4 октомври (петък) ще бъде затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Карамфил“ до ул. „Евлоги Георгиев“. В този участък ще бъде положен последният пласт асфалт. Това стана ясно на седмичната среща на кмета Благомир Коцев и екипа му с представители на ВиК, строителните фирми и „Градски транспорт“, на която..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Сезон 2024 в Балчик: По-сложен и с по-малко туристи

На Балчик му липсва туристически пътеводител, който да разкрие потенциала на целия град, да разходи гостите извън крайбрежната алея и Двореца и така да удължи престоя им тук. Наличието му ще даде благоприятно отражение върху бизнеса не само на хотелиери, но и собственици на магазинчета и обекти на различни места в Балчик. В това е убеден..

публикувано на 03.10.24 в 13:57