Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Става ли "Света София" в Истанбул отново джамия ?

Четат Корана и молитви в "Света София" в Истанбул днес
Византийската църква "Света София", преустроена в джамия от османците след превземането на Константинопол, която понастоящем функционира като музей, ще бъде отворена днес за колективна молитва, съобщава турският в. "Йени шафак".  Ритуалът ще се проведе в рамките на честванията на годишнината от завладяването на византийската столица през 1453 г.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. 

Вестикът  окачествява решението като "историческо" и уточнява, че то е било взето на заседание на кабинета вчера.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за стъпката, като посочи, че в "Света София" ще бъде прочетена сурата Ал Фатх (Победата), 48-ата сура (глава) от Корана, и ще бъдат проведени молитви.
"Твой ред е, "Света София", гласи заглавието на в. "Милят", според който "тъжният храм" очаква свободата си".


"Днес, когато ще изпълним първата петъчна молитва след пандемията, "Света София" също очаква своите вярващи", отбелязва изданието. "Време е да бъде изтрито черното петно върху "Света София", символа на завладяването" на Константинопол, пише още "Милят".

Вестникът помества и текста на проклятието на султан Мехмед Втори Завоевателя, който проклина всекиго, дръзнал да промени предназначението на храма да служи на исляма.

Изданията цитират думите на Ердоган относно предвиденото за днес богослужение в "Света София" в контекста на проявите за отбелязването на 567-ата годишнина от превземането на Константинопол.

"Утре (днес, бел.ред.), на годишнината от завладяването на Истанбул, ще станем свидетели на много хубави програми", заяви президентът. Сред тях той спомена откриването на болницата "Проф. д-р Фериха Йоз" в Санджактепе - нова болница в Истанбул, планирана за прием на болни от Ковид-19, както и състезания по стрелба с лък.

"В "Света София" пък ще бъде прочетена сурата "Победата" и ще бъдат изпълнени молитви. С тези програми всички ние ще изживеем радостта на народа от завладяването. Помним с уважение своите воини, начело със султан Мехмед Хан Завоевателя, своите мъченици, своите герои", заяви Ердоган.

Някои издания напомнят за неотдавнашен пост в Туитър на Фахреттин Алтун, ръководителя на Дирекцията по комуникациите на турското президентство. Той публикува снимка на "Света София" със следния коментар: "Липсваше ни! Но още малко търпение. Ще успеем заедно". Мнозина в Турция изтълкуваха тази фраза като знак за предстоящо отваряне на храма като джамия и дори предрекоха, че това ще стане на днешната дата.


Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а през 1935 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. "Света София" се смята за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното й превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево до обяд, бурни ветрове и възможност за градушки вечерта

До обяд ще преобладава слънчево време, сутринта на места с ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът слаб до умерен от югоизточна четвърт, постепенно ще се обърне от северозапад. По преминаващ през страната студен атмосферен фронт, следобед облачността от запад постепенно ще се увеличи и с нея, първо във вътрешността на района, а до края на деня..

обновено на 29.09.24 в 07:25

Затварят булевард във Варна заради мача между Черно море и ЦСКА

Между 18:30 и 20 часа днес, ще бъде затворена за движение част от бул. „Осми Приморски полк“ във Варна. Причината е провеждането на срещата между Черно море и ЦСКА, съобщава сайтът moreto.net. По план ще бъде затворено платното в посока курортите комплекси в частта от кръстовището с бул. „Цар Освободител“ до кръстовището с ул. "Н. Вапцаров"...

публикувано на 28.09.24 в 16:46
Д-р Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на БЛС.

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС. Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организиця. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен дсравен министър д-р Асен..

публикувано на 28.09.24 в 15:53

14 села във Варненско са на воден режим

14 села във Варненска област са на воден режим. Населените места се намират в общините Аксаково, Аврен и Долни чифлик и в тях живеят общо над 6 500 души. Това става ясно от публикация в сайта на В и К – Варна.  В селата Аврен, Доброглед, Зорница, Любен Каравелово, Булаир, Бърдарево, Голица и Солник имат вода през ден. 12 часа в денонощие..

публикувано на 28.09.24 в 15:04

Дългопол, Долни Чифлик и Провадия с общ туристически проект 

Проектът „Discovery – Открий миналото, преживей настоящето“  на общините Дългопол, Долни Чифлик и Провадия беше официално представен с участието на з аместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Той  е финансиран от Министерството на туризма , чрез Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристическите услуги в..

публикувано на 28.09.24 в 11:42
Хасан Насрала, лидер на

Израел: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран

Израелската армия обяви, че ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала е бил убит при удар в Бейрут. „Хасан Насрала е мъртъв“, обяви военният говорител подполковник Надав Шошани в X. Военният говорител капитан Давид Авраам също потвърди пред АФП, че ръководителят на Хизбула е бил „елиминиран“ след..

публикувано на 28.09.24 в 11:34

Хора от цяла Североизточна България участват в акцията за събиране на капачки във Варна

Десетки хора и представители на различни институции се включиха в кампанията на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки и стотинки пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Кампанията продължава до 14 часа , пристигат хора от цяла Североизточна България. Този път каузата е за закупуване на мобилни пунктове за..

обновено на 28.09.24 в 10:44