Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестна песен на Недялка Керанова в новите записи на Николай Урумов с ОНМ на БНР

| обновено на 03.06.20 в 17:28

Време за четене: 4 мин.

Тракийският певец Николай Урумов е един от най-големите почитатели на изкуството на Недялка Керанова. Запознат в детайли с песните ѝ, различните им варианти през годините, историите на звукозаписните сесии... Отдаденост и посветеност, която със сигурност обогатява творческата му душа. Като прибавим и авантюристичната му натура да търси неизвестното и да го опитомява с таланта си, ето това го нарежда сред най-далновидните изпълнители от по-младото поколение, които обмислено и осъзнато вървят по пътя на певческото изкуство.

В най-новите си записи за фонда на БНР с Оркестъра за народна музика Николай Урумов ни предлага пет песни, аранжирани от Георги Андреев, който за тази сесия с народния певец застава на диригентското място, по щат принадлежащо на Димитър Христов.

В предаването „Съботна трапеза“, излъчено на 16 май, Николай Урумов представи премиерно новите си записи.

Николай Урумов„Мама Стояна проводи“ е авторска песен на народната певица Анка Делчева. Тя избра аз да съм човекът, който да я запише. Песента отлежа повече от 5-6 години, преди да я запиша.

„Димчо се болен разболя“ е стара сливенска песен, която аз не съм чувал от никого записана, тя е част от сборника „Българщици“ на Мария Лешкова. Малко я промених, за да „звукне“ по този начин, както аз я усещам.

„Маму мо, стара, маму мо“ е песен, която също ми даде Мария Лешкова. Песен, която Иван Кремов е дал на Коста Колев, за да му я аранжира. Хубава песен, абсолютно непозната.

„Мама Драгана думаше“ е хасковска песен. Не знам да е от репертоара на някой певец. Научих я от Радио Стара Загора. Много отдавна бях чул запис на някакво момче, което я е записало в конкурса „Славейче“. За толкова години не можах да намеря чия е.

Без съмнение обаче, бисерът в тези записи е „Гласи ми се чуват“ – песен, която Недялка Керанова е трябвало да запише с оркестъра на Коста Колев, но това по неизвестни причини така и не става. Нотираната мелодия и текст, певицата, диригент и съпруга на композитора – Мария Лешкова, я намира в архивите му и я предоставя на Николай Урумов. Ето какво разказа той: Това беше може би в 2012-а, 2013-а година. Един ден тя ми се обади и ми каза: „След работа ела вкъщи, защото, ако видиш какво държа в ръцете си, много ще се развълнуваш“. Отидох и видях повечето от текстовете на Недялка Керанова, написани на ръка на листове, които бяха прошнуровани с червен конец в горния ляв ъгъл. Смея да твърдя, че отблизо познавам творчеството на тази наша легенда. И в момента, в който видях песента „Гласи ми се чуват“, доста се изненадах, защото такава песен тя не е записала, няма такъв запис. И на мен, както се казва, ми светнаха очите. Мария ми каза: „Взимаш тази песен и я правиш, защото това е само за теб работа“. Тя също дълго време отлежа, почти 8 години. Веднъж я изпях на концерт с оркестъра на НФА „Филип Кутев“ в НДК, а след това Георги Андреев я оркестрира за юбилейния си концерт „50 години Георги Андреев“.Това е песен, която е много сериозна хапка. Аз съм я „чел“ от ноти, разбира се, защото няма как да я науча по друг начин. Но се получи нещо, което според мен оставя траен отпечатък върху репертоара на всеки един певец, който запише нещо подобно. Това е песен, която или се превръща в емблема, или те смазва и унищожава. Надявам се при мен да е първото. Смятам, че дадох всичко от себе си, за да направя така, че да се гордея с този запис.

Цялото интервю и песните чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50