Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът след 7 клас: Виртуални платформи представят възможностите на образователната система във Варна и областта

| обновено на 11.06.20 в 12:43
Снимка: РУО-Варна

За седмокласниците и техните родители, които тази година заради извънредните епидемични мерки нямат възможност за лично консултиране за училища, профили и професии, РУО - Варна подготви новата дигитална платформа "Информирай се и отключи потенциала си за избор".

Информация за приема след завършено основно образование в различните училища тази година е публикувана и във виртуална панорама наварненските училища, администрирана от ЦПЛР - Център за кариерно ориентиране към Дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна във фейсбук.

В 12-те общини на Варненска област има общо 51 училища, в които ще се извършва държавен план-прием на ученици след завършен 7 клас, съобщиха от Регионалното управление по образованието - Варна. 49 от тези училища са неспециализирани, включително 18 професионални и 5 профилирани гимназии, 22 средни и 4 обединени училища. Специализираните училища в областите култура и спорт на територията на областта са две - НУИ "Д. Христов" и Спортно училище "Г. Бенковски".

За седмокласниците и техните родители, които тази година заради извънредните епидемични мерки нямат възможност за лично консултиране за училища, профили и професии, РУО - Варна подготви новата дигитална платформа "Информирай се и отключи потенциала си за избор".

Пълната информация за приема след завършено основно образование тази година е публикувана и във виртуална панорама на варненските училища, администрирана от ЦПЛР - Център за кариерно ориентиране към Дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна във фейсбук.

Новите професии за Варненска област (и съответните специалности), сред които могат да избират седмокласниците, избрали професионално образование, тази година са "Техник на енергийни съоръжения и инсталации" (спец. "Възобновяеми енергийни източници") в ПГ по компютърно моделиране и компютърни системи - Варна, "Дизайнер" (спец. "Театрален грим и перуки") в ПГ по текстил и моден дизайн - Варна, "Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия" (спец. "Осигуряване на продуктова информация") в ПГ по химични и хранително-вкусови технологии "Дм. Менделеев" - Варна и "Компютърен аниматор" (спец. "Компютърна анимация") в VІІ СУ "Н. Геров" - Варна.

Пет професионални гимназии във Варненска област предлагат след 7 клас за учебната 2020/2021 година специалности от професии на дуална система на обучение (обучение чрез работа):  

  • Варненска търговска гимназия „Г. Раковски“ - професия Икономист;
  • ПГ по горско стопанство и дървообработване „Н. Хайтов”- Варна - професия Техник-технолог в дървообработването;
  • ПГ по строителство, архитектура и геодезия „В. Левски", гр. Варна - професии Геодезист и Строителен техник;
  • ПГ по химични и хранително-вкусови технологии „Дм. Менделеев", гр. Варна - професия Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия, специалност „Осигуряване на продуктова информация”;ПГ по селско стопанство „Земя", гр. Провадия - професия Техник-растениевъд, специалност  „Трайни насаждения”.
Шест са защитените професии, които ще се изучават в професионални училища във Варна и областта:
  • Професия Полиграфист, специалност „Полиграфия” в Професионалната техническа гимназия, гр. Варна;
  • Професии Електротехник, Корабен техник и Корабоводител във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“;
  • Професия Десенатор на текстил в ПГ по текстил и моден дизайн, гр. Варна;
  • Професия Техник-растениевъд  в ПГ по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ -  Суворово; ПГ по селско стопанство „Земя“ - Провадия и ПГ по земеделие и горско стопанство в с. Стефан Караджа, община Вълчи дол.

В държавния план-прием след основно образование във Варненска област са включени и 19 специалности от професии, по които е налице очакван недостиг на специалисти на пазара на труда като:

  • Хлебар-сладкар в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Синдел, община Аврен;
  • Корабен монтьор (по две специалности - „Ремонт на кораби” и „Корабни тръбни системи”) и Монтьор на подемно - транспортна техника в ПГ„Св. Димитър Солунски“, гр. Белослав;
  • Корабен монтьор, Корабостроителен техник и Организатор по експлоатация на пристанищата и флота във ВМГ „Св. Николай Чудотворец“, гр. Варна;
  • Техник-технолог в дървообработването в ПГГСД „Николай Хайтов“, гр. Варна;
  • Строителен техник в ПГ по строителство  архитектура и геодезия „Васил Левски", гр. Варна;
  • Техник на енергийни съоръжения и инсталации и Техник на електронна техника в ПГЕ – Варна;
  • Лаборант - специалност „Технологичен и микробиологичен контрол в химични производства”, и  Химик-технолог, специалност „Технология на фармацевтични и парфюмерийно - козметични продукти”, в ПГХХВТ „Дм. Ив. Менделеев“ - Варна;
  • Техник по транспортна техника в ПТГ- Варна и в в ПГСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Суворово;
  • Монтьор на транспортна техника в ПГСС „Земя“, гр. Провадия;
  • Помощник-възпитател в СУ „Н. Бозвели“ - Варна

Предимства на обучението по защитени или професии с прогнозиран недостиг на кадри са стипендията, която учениците получават през целия период на обучение, организацията на обучение в малки групи и възможността за бърза и успешна реализация на пазара на труда, коментират експертите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10