Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени: Над 500 вида животни ще изчезнат много скоро

3
Снимка: Зелени Балкани

Светът претърпява шесто масово изчезване на животински видове, оповестиха учени. За разлика от други масови изчезвания, причинени от изригвания на вулкани или удари на астероиди, за това сме виновни само ние – хората, казва проф. Герардо Кебалос от Националния университет на Мексико в Мексико Сити пред Би Би Си. 515 вида животни, които сега наброяват 1 000 или по-малко екземпляра вероятно ще изчезнат много скоро, прогнозира проф. Крис Джонсън от университета в Тасмания. А глобалното затопляне принуждава много животни да бягат от местообитанията си към полюсите. Събирайки данни от 258 партньорски проучвания, изследователите сравняват над 30 хиляди промени на местообитанията на повече от 12 000 вида бактерии, гъби, растения и животни. По този повод за Радио Варна екологът Димитър Попов от природозащитната организация "Зелени Балкани" коментира:

Г-н Попов как разчитате като еколог тези сигнали на учените, че е започнало шесто масово изчезване на животински видове?

Промяната в климата е сериозен проблем. По-критичното и притеснителното е, че за съжаление има политици на високо ниво, които го отхвърлят. Но всъщност единият от видовете, който най-много ще пострада е именно нашият вид човешкият. Повече от 10 години херпетолозите алармират за проблемите със земноводните, при които масово се развиват нови заболявания. И то пандемии които са много по-тежки, вкл. от настоящата за човечеството от Covid-19 и гъбични заболявания, които водят до масово заболяване и измиране на тези видове, точно в резултат на повишаване на температурите в определени зони на Земята. За съжаление в човешката история случаите с изчезнали видове са изключително много и то някои от тях не са просто косвени жертви, както в случая ще се случи с много от видовете от климатичните промени, които са резултат от човешката дейност. Те са били обект на масово и целенасочено изтребване. За много хора сигурно е емблематичен случаят с бизоните в Северна Америка, но не по-различна е и ситуацията с океаните. Китоловът като човешка интензивна, икономическа и печеливша дейност в големи мащаби, е спрял не защото хората са започнали да оценяват ролята на китовете в Световния океан, а просто защото е загубила своята икономическа стойност. Същото се отнася и за делфинолова в Черно море. Свръхуловът на риба е довел до това, че всяка нова година, ние виждаме нови видове да се предлагат на пазара. Просто защото популациите на традиционните видове видове риба, които са намерили място на нашата трапеза намаляват все повече и повече.

Червеногуша гъска

Новина от последните дни подсказва подобна насока - хиляди животински видове бягат към полюсите. Едно изместване на естествените местообитания както на сухоземни, така и на земноводни, вкл. и на видове в океаните. При червеногушата гъска, ако погледнем този застрашен вид, зимуващ в България, възможно ли е тя да започне да избягва страната ни и да остава по на север за гнездене през зимата, освен другите прогонващия ефект на бракониерството и изчерпване на ресурсите за храна тук?

Абсолютно, да. Това го наблюдаваме, именно през последната зима причината за изключително ниската численост на червеногуши гъски, които дойдоха в България беше, че зимата беше незапомнено мека. Тази висока зимна температура намали миграционния път на гъските и те си останаха на север. Останаха в Украйна, Крим, някои стигнаха до Румъния, но само единични птици стигнаха и прекосиха политическата граница между Румъния и България. Това само по себе си вероятно ще има малко благотворен ефект върху такъв далечен мигрант, какъвто е червеногушата гъска, но за по-слабо подвижни видове, като случаите със земноводните, особено пък за растителните, които няма как да се преместят току така, това ще бъде доста тежък период. Той ще доведе до масово измиране, най-вероятно и само най-адаптивните ще успеят да се нагодят към новите условия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37