Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири пъти повече крайно нуждаещи се във Варна

Снимка: Архив

Това стана ясно на заседанието днес на комисията "Социални дейности и жилищна политика" към варненския Общински съвет, която се събра да гласува молбите на 246 варненци за еднократни финансови помощи за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности.  

Практически комисията е разгледала постъпилите молби на заседание на 12-ти юни и е определила кои са одобрени и кои не. А днес се събра, за да гласува това решение. Тоест две заседания по една и съща точка в рамките на месеца преди сесията на Общинския съвет, става ясно от проекто документите за заседанието. То се проведе в голямата заседателна зала "Пленарна" и беше предавано онлайн.

От подадени 246 молби одобрени са 226, отказ получават 20 броя, като причините най-често са: „семейството е подпомогнато през настоящата календарна година“, „вписани грешни и/или недостоверни данни“, както и че „лицето не е с постоянен или настоящ адрес на територията на община Варна“.

Според справката одобрените за еднократни финансови помощи получават суми между 100 и 300 лв.

Четири пъти повече

Тези хора са подали молби между 1-ви април и 31-ви май, за същия период на м.г. са били 63, тоест броят им е четири пъти повече, което е обяснимо в сегашната ситуация, каза Таня Василева, директор на общинската дирекция "Социални дейности". Тя съобщи, че този вид подпомагане не е единственото за крайно нуждаещите се. Още при запознаване със социалния статус, 250 от тях са били включени в програмата "Топъл обяд" съвместно с Агенцията за социално подпомагане. Раздадени са им и пакети с хранителкни продукти получени от БЧК или като дарения на общината.

130 хил. и 800 лв. е общият бюджет за еднократно подпомагане на граждани за т.г.

Това е втори транш финансови помощи в размер на 34 хил. и 300 лв., първият беше на 31-ви март в размер на 46 хил. и 500 лв., в това число бяха 12 човека от бл. 302 на ж.к. „Вл. Варненчик“, които получиха помощ в размер на 500 лв., за да могат да посрещнат част от разходите си след пожара.

След отпускането на споменатите суми остатъкът в социалната програма на общината е 50 хил. лв., т.е. до средата на годината почти 2/3 от суматаще вече е разпределена.


Комисията "Социални дейности и жилищна политика" към варненския Общински съвет е в състав:

д-р Лидия Маринова – председател

Адиле Кямил, проф.д-р Анелия Клисарова, Велин Стоянов, Георги Георгиев, Йорданка Проданова, Мария Тодорова, Милена Димова, Стела Николова, Янко Станев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Топъл обяд за уязвими в община Добрич

Община Добрич възобнови предоставянето на топъл обяд по проект, съфинансиран от Европейския социален фонд. Реализирането на дейността ще продължи до края на месец април 2025 година. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 173 000 лв. Топлият обяд включва супа, основно ястие и хляб и ще бъде предоставян всеки работен ден. Документи за..

публикувано на 06.10.24 в 15:49

Опасни стоки за деца с фталати, хром, никел, кадмий и олово

Фталати, хром, никел, кадмий и олово са сред най-често срещаните химични елементи и съединения в забраняваните за продажба и изтегляни от пазара стоки за деца. Това съобщават от онлайн платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни..

публикувано на 06.10.24 в 13:38

Земеделци готови на протест заради забавената "украинска помощ"

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради неизплатените средства по т.нар. украинска помощ. Към протестните декларации на зърнопроизводителите, овцевъдите и биопроизводителите се присъединиха и членовете на Камарата на производителите на плодове и зеленчуци. По информация на БНР в понеделник..

публикувано на 06.10.24 в 11:02

Четирима души са задържани за търговия с наркотици във Варна

Двама мъже на 19 и 23 години и две жени на 18 и 19 годишна възраст са задържани за търговия с наркотици. Те са известни на МВР, съобщават от областната дирекция във Варна. Задържани са от криминалисти от Трето РУ при специализирана операция в петък. След претърсване на жилищата им са открити и иззети таблетки екстази, марихуана, метамфетамин и две..

публикувано на 06.10.24 в 10:42

Жълт код за валежи във Варна и Добрич

Днес по преминаващ фронт времето ще остане облачно, с прекъсвания ще вали дъжд. В следобедните часове е възможно развитие и на купесто-дъждовна облачност и на места валежите да са интензивни с гръмотевици. Вятърът ще е слаб, ще променя посоката си, към нощта ще се усили от северозапад. Сутринта остава топло с високи минимални температури от 16..

публикувано на 06.10.24 в 08:15

Започна месецът на дарителите във варненския зоопарк

Месецът на дарителите и осиновителите на животни във варненския зоопарк започна днес, в Световния ден за защита на животните. Началото беше поставено с тържество, с участието на деца от Детска градина "Синчец" с директор Снежина Дамянова. Директорът на зоокъта Иванка Стоянова поздрави присъстващите и каза, че са много благодарни на..

публикувано на 05.10.24 в 13:37

БАБХ напомня на ловците задължително да взимат проби от отстреляните диви свине за чума и трихинелоза

Сезонът на груповия лов на дива свиня се открива дне, 5-ти октомври. по този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел..

публикувано на 05.10.24 в 11:14