Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

От Бискайския залив до хипермаркета във Варна

| обновено на 09.07.20 в 12:03

Вкуса на черноморските стриди и пътя им от Бискайския залив до варненския хипермаркет коментира доц. д-р Ценка Консулова, консултант в изграждането на първата ферма у нас, която се намира край село Кранево. Според биолога стридите и черната мида са много подходящ обект за култивиране, защото са в началото на хранителната верига в морето и нямат нужда от допълнително хранене. Стридата обаче е по-трудна за отглеждане от мидата:

Мидата има нишки, с които се закрепва за спуснатите въжета. Стридата е съставена от две неравни черупки – с едната се закрепва за твърда основа, а в горната черупка се намира тялото, което е много вкусно.“

Доц. Консулова обяснява, че в живота си веднъж се е срещнала с жива стрида в района на Шкорпиловци, където се е намирала естакадата на Института по океанология:

Оттам събирахме миди за проби. Имаше една–единствена жива стрида, която се беше прикрепила към краката на естакадата.

Стридите са съществували в Черно море, обаче в намалени количества. Най-подходящите места за отглеждане на стриди са райони, защитени от ветрове и вълнения.  "Нашето черноморско крайбрежие е бедно на такива места. Нужна е и добра проточност на водите, защото стридите се хранят с планктон."

В първата ферма за стриди у нас, която се намира на 400 метра от Кранево отглеждат вид тихоокеанска стрида:

Собствениците на фермата внасят малки стриди от Бискайския залив. Около две години са нужни, за да достигнат промишлени размери от порядъка между 5 и 7 сантиметра. Отглеждането им е целогодишно, но има прекалено много грижи - създава се среда за развитие на много други организми и се образува платна покривка, която трябва непрекъснато да се чисти. Това е най-трудоемката работа.“

Стридите са много скъпа, но и много вкусна храна. "Черноморските" са с превъзходно качество, заради по-ниската  соленост на водите.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12