Вкуса на черноморските стриди и пътя им от Бискайския залив до варненския хипермаркет коментира доц. д-р Ценка Консулова, консултант в изграждането на първата ферма у нас, която се намира край село Кранево. Според биолога стридите и черната мида са много подходящ обект за култивиране, защото са в началото на хранителната верига в морето и нямат нужда от допълнително хранене. Стридата обаче е по-трудна за отглеждане от мидата:
„Мидата има нишки, с които се закрепва за спуснатите въжета. Стридата е съставена от две неравни черупки – с едната се закрепва за твърда основа, а в горната черупка се намира тялото, което е много вкусно.“
Доц. Консулова обяснява, че в живота си веднъж се е срещнала с жива стрида в района на Шкорпиловци, където се е намирала естакадата на Института по океанология:
„Оттам събирахме миди за проби. Имаше една–единствена жива стрида, която се беше прикрепила към краката на естакадата.“
Стридите са съществували в Черно море, обаче в намалени количества. Най-подходящите места за отглеждане на стриди са райони, защитени от ветрове и вълнения. "Нашето черноморско крайбрежие е бедно на такива места. Нужна е и добра проточност на водите, защото стридите се хранят с планктон."
В първата ферма за стриди у нас, която се намира на 400 метра от Кранево отглеждат вид тихоокеанска стрида:
„Собствениците на фермата внасят малки стриди от Бискайския залив. Около две години са нужни, за да достигнат промишлени размери от порядъка между 5 и 7 сантиметра. Отглеждането им е целогодишно, но има прекалено много грижи - създава се среда за развитие на много други организми и се образува платна покривка, която трябва непрекъснато да се чисти. Това е най-трудоемката работа.“
Стридите са много скъпа, но и много вкусна храна. "Черноморските" са с превъзходно качество, заради по-ниската соленост на водите.
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..