Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История за вярата, за храма на село, за ентусиазма и доброволния труд

| обновено на 09.07.20 в 18:20
7
Храмът "Света троица" в село Чайка, Провадийско
Снимка: из профила на храма

Възстановяват  храма „Св. Троица” в провадийското село Чайка.

В него участват буквално всички жители на  селото, но също така и мюсюлманите от околните села.

   Църквата е архитектурен шедьовър. Построена през 1932/33 г. и е трикорабна, нещо изключително рядко срещано по селата. Освен нея в България има запазени само още две такива – в Провадия и в близкото до с. Чайка село Бозвелийско. Всеки път, когато мине архитект през селото, моли да спрем и да огледа храма, разказва за Радио Варна Мариана Георгиева, един от тримата основни инициатори, които стоят зад кампанията за запазването на църквата.

За нас, казва тя – църквата е нещо родно, част от миналото ни, от детството, за архитектите тя е впечатляващ образец. Заради обезлюдяването на с. Чайка обаче, храмът е изоставен повече от 20 години. Днес там ходи по празници отец Янко от Провадия.

Най-спешната част от ремонта е за покрива и кубетата. Нужната сума е 42 хил. лв.

Още за уникалния храм в провадийското с. Чайка и кампанията за спасяването му,  зад която стоят християни и мюсюлмани, разказва един от инициаторите – Мариана Георгиева.

В реставрацията и възстановяването на уникалната църква в  село Чайка „Св. Троица” се включват всички жители на селото – с труд, с материали или с пари. С доброволен безплатен труд участват и мюсюлмани от Провадия и околните села.  На Мариана помагат  още двама ентусиасти Руслав Вълчев и Костадин Костадинов. Много техни приятели даряват суми за материали.








Големите пари се събират обаче за покрива.

Църквата се нуждае от тотален ремонт, най-вече покрива. Когато вали, водата се стича вътре.


Часто от иконите са съсипани от влагата, голяма част са съсипани завинаги, някои ще бъдат реставрирани.  Иконописецът е бил любител, работил е с яйчени бои, светците не са мъченици, а изглеждат като живи, разказва Мариана Куртева.

Открити и запазени са  старите църковни книги.  В тях са описани даренията, хората по имена, като много са от чисто  турски села.


В църквата сега не се служи, но в нея още свети полилей, подарен от Тодор Живков. Въстановени са балкона, дюшемето, пейки и великолепната входна врата.

Още информация как може да помогнете при желание, както и подробен отчет за това как вървят ремонтните работи на доброволците от с. Чайка и мюсюлманите от околните села, може да видите и проследите на facebook страницата Храм Св. Троица.

Снимките от етапите на възстановяване на църквата са с наслов: " Много работа ни чака!"

Банковата сметка също може да намерите там :

Номерът на сметката за дарения е в БАНКА ДСК

BG68STSA93000027127535

Храм СВЕТА ТРОИЦА

С.Чайка Обл.Варна






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С концерт Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора

Община Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, с безплатен празничен концерт. Той ще се проведе от 15:00 ч. в зала „Пленарна“ на Общината. Темата на тазгодишното честване е „Нашето място“, с което се отдава почит и признание за безценния принос на възрастните хора към обществото. Гости на събитието ще бъдат Снежана..

публикувано на 01.10.24 в 09:24

Днес е Международният ден на кафето

На 1 октомври отбелязваме Международния ден на кафето - любимата напитка на милиарди хора по света, особено рано сутрин.  Денят се отбелязва от 2015 година с решение на Международната организация на кафето, прието на среща на организацията в Лондон, Великобритания, а целта е да бъдат подкрепени производителите на кафе. Денят се използва и за..

публикувано на 01.10.24 в 06:50

Неприбрани счупени клони затрупват тротоарите на много места във Варна

Силният вятър, който се разрази снощи, събори дървета и счупи клони на много места във Варна. Такава е ситуацията и в района на ул. "Капитан Рончевски", където част от разцепения ствол на дърво е изкривил ограда. Тротоарите по протежението на улицата са затрупани с откършени клони и възпрепятстват безопасното преминаване на минувачи, видя репортер на..

публикувано на 30.09.24 в 18:00
Гърция, плаж

Лесна работа: Промяна?

Септември беше чудесен и мнозина успяха да сe порадват на още малко море, слънце, ваканция. Сега, застанали на прага на октомври, поглеждаме назад, помахвамe с усмивка и всеки разгръща различен албум. В него може да има любими мигове, изпъстрени със забележителните цветове на младата есен, със свежия полъх на прохладни ветрове и с танца на..

публикувано на 30.09.24 в 17:00

ВСУ откри академичната 2024/2025 година

Новата академична 2023 - 2024 година бе открита днес от доц. д-р Красимир Недялков - президент на Варненския свободен университет. Студентският химн прозвуча и в сърцето на Родопите - във Филиала на университета в Смолян, където също се проведе тържествена церемония. В препълнената Аула Максима на университета във Варна празникът започна с..

публикувано на 30.09.24 в 15:11

На 1 октомври започва новият сезон на Варненската опера

След 15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър" Държавната опера Варна започва новия сезон на 1 октомври - Световния ден на музиката, с оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман. В програмата за октомври са включени както някои от най-добрите спектакли, които направиха премиерите си през лятото, така и нови музикални събития, съобщават от..

публикувано на 30.09.24 в 09:43

До 29-годишна възраст е добре да сме изследвали репродуктивния си капацитет

Превенция на репродуктивното здраве на младите българи – това е целта на новата кампания на Фондация ИСКАМ БЕБЕ, съвместно с Фонд Инвитро към община Варна. През почивните дни те проведоха информационна кампания в Морската градина, насочена към младите хора до 29-годишна възраст. С медийното партньорство на Радио Варна по време на събитието специалисти в..

публикувано на 30.09.24 в 07:58