Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Променяне в първо лице в чест на Бергман

Открит урок на киношкола „Братя Люмиер“ към Общинския детски комплекс – Варна отбелязва годишнина от рождението на Ингмар Бергман. Събитието е в 16,30 на 14 юли в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.

Специфична беше учебната година на участниците в кино школата, защото те не успяха да преминат през всички планирани предизвикателства, но по време на изолацията се потопиха в изследването на творчеството на различни режисьори. За един от тях-майсторът на психологическия кино разказ – Ингмар Бергман, те ще споделят чрез кино образи, словесни образи и фотографии своите впечатления под формата на открит урок под надслов „Променяне в първо лице“ на 14 юли от 16:30 в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна.

В урока ще се включат талантливите художници от школата по изобразително изкуство „Импресия“ с художествен ръководител Илиана Бораджиева, които ще покажат свои опити върху темата „кино плакат“ от съвместен бинарен урок с кино школата. Люмиерчетата, заедно с техния ръководител Елица Матеева ще представят и своите опити върху една тема, свързана с работата на младия човек върху драматургията на Шекспир. Техните фотографии ще ни въведат в репетиционния процес на: Детско-юношески театър „Златното ключе“ с художествен ръководител Сия Папазова и Театрално ателие с художествен ръководител актрисата от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Милена Кънева.

Младите изследователи на киното ще представят и своите първи критически анализи върху филма на Бергман „Фани и Александър“, публикувани в kinoto.bg.

Как ще премине откритият урок разказва Елица Матеева:

Кулминацията на открития урок е документалният филм на Стелиан Ганчев „Променяне в първо лице“ – в главната роля е актрисата Йоана Буковска-Давидова.
Във филма освен люмиерчетата участват и младежи от ДЮТ „Златното ключе". Филмът е за гостуването на моноспектакъла „Променяне“ на актрисата Йоана Буковска-Давидова във Варна през есента на 2019 г. В него тя разказва своите впечатления от срещата си с Лив Улман – една от музите на Бергман. Във филма децата от клуба коментират своите впечатления за киното на Бергман. Плакатът на филма е дело на художничката Доника Кирова, а в сценария на филма са включени и стихове от нейната стихосбирка „Попара от целувки и многоточия без край“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Освободен" - новият сингъл на група Innerglow

Група Innerglow издаде своя нов сингъл “Освободен”, с който официално поставя начало на лятото. Песента бе сред финалистите в конкурса Пролет на БНР. Музиката е тази, която ни помага да преодолеем трудностите в живота и да ги приемаме  по-леко. Самите ние сме толкова задължени на музиката, затова че ни е извеждала от много трудни моменти,..

публикувано на 08.06.24 в 18:09

The Center представя най-новия си танцов спектакъл във Варна

Училището за танци и модерна култура The Center ще представи пред варненска публика новия си танцов спектакъл – "RGB". Събитието ще се проведе на 22-ри юни, събота, от 19:30 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център. "RGB" e концептуален спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда във вдъхновяващо..

публикувано на 08.06.24 в 15:40

Анатолий Станкулов и приятели благотворително в Балчик за изложбата „Изкуство в помощ на изкуството“

От 10 до 25 юни в галерия „Тихото гнездо“ на Двореца – Балчик ще бъде експонирана изложба, част от Националната благотворителна платформа „Изкуство в помощ на изкуството“. Платформата е проект на Фондация „Имеон-Балкани“ и обединява усилията на едни от най-значимите съвременни български автори в областта на визуалните изкуства в България и главно на..

публикувано на 07.06.24 в 15:42
Двореца в Балчик

Тържествена вечер, посветена на чешката култура в Балчик

Чешките дни на културата, които се провеждат в Балчик от 1 до 9 юни, тази вечер ще бъдат официално закритие от 17.00 часа в галерия „Тихото гнездо“. Приятелството на Държавния културен институт „Двореца“ с Чехия и нейната история е култура е дългогодишно, като през 2024-а се отбелязват десет години от творческото и институционално партньорство със..

публикувано на 07.06.24 в 15:41

Актрисата Весела Бабинова: Щастлива съм с професията, която си избрах

Популярната пиеса „Пистолет в торнадо“ на американската драматуржка Лорън Гъндърсън имаше своята варненска премиера с моноспектакъла на актрисата Весела Бабинова под режисурата на Васил Дуев-Тайг.  В пиесата като ехо звучи Хамлетовият въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш“. Историята ни среща с Анджела, жена на средна възраст в американско градче. Докато се..

публикувано на 06.06.24 в 17:05

Цензурата в изкуството преди и сега

„Цензурата в изкуството преди и сега“ – по тази тема дискутираха участници в Международния театрален фестивал „Варненско лято". Изкуствата от всички епохи се сблъскват с ограничения, които в по-голяма или по-малка степен обществото им налага. Историята на изкуствата ясно ни показва различните граници на артистичната свобода, а религиозната,..

публикувано на 06.06.24 в 14:44

Чешки деца-художници показват сътвореното от пленер в Балчик

 В галерия „Тихото гнездо“ на Двореца в Балчик на 7 юни от 17 часа ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата (1-9 юни).  Приятелството на Държавния културен институт с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. се отбелязват 10 години от творческото и институционално партньорство със Средното училището по стъкларство,..

публикувано на 04.06.24 в 15:40