Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста скъпо. Известни са около 500 вида в рода на безмъртничетата.

Християн Христов е добричлия, който от три години отглежда безсмъртниче в нива от 11 декара. Има и лавадулов масив.

„Всичко стана много случайно с безсмъртничето. По принцип масово се говореше за лавандула, но преди три години един приятел ми каза, че има разсад жълт смил от човек, който се отказва от него. Аз четох за билката една нощ, запалих се и на другия ден реших да взема разсада. Започнах начинанието до известна степен със страх, нямах уговорен пазар, просто реших да видя какво ще излезе“, разказа пред Про Нюз Добрич Християн.

Това става през 2018 година. В област Добрич тогава безсмъртничето станало хит, земеделци поръчвали разсади от Хърватия, от Сърбия. „Много стръкове се продадоха и много се засади. Но след първоначалната еуфория – както се случи с маточината например, много хора се отказаха и изораха масивите си. Останаха единици, може би десетина човека, защото е много трудна търговията на това масло, а пазарът в България не е развит. Търговците предпочитат оборотни продукти и бързи печалби“, споделя Христов и добавя: „Още се учим, наблюдаваме, изследваме, няма учебник за това нещо. Много са грижите, докато се създаде растението, да се прихване, да не го оставиш да се затреви. Има един откос, обикновено през юли.“

Добивите са според сорта, но по принцип от един тон зелена маса трябва да излезе около 800 грама етерично масло. Сортът на Християн е селектиран френски сорт, като от декар се добива около 1 тон растителна маса. При сушава година, като тази, добивите са по-ниски.

Цветът на етеричното масло варира от червеникав, през кехлибарен до жълт, в зависимост от начина на изваряване. Цената му е средно 500-600 евро за килограм, според показателите и качеството. Като цяло маслото от безсмъртниче е скъп продукт, като цената може да достигне и 3000 евро.

Ценната течност притежава топъл, земен аромат с екзотични и леко пикантни нотки, подобни на къри. Използва се като базова нотка в парфюмерията. Комбинира добре с аромати на лавандула, лайка, сандалово дърво, роза, бензое. Тонизира нервната система, балансира емоциите, помага за по-бързо възстановяване при симптоми на изтощение.

Присъства в скъпата козметика, в продуктите за лице, защото има репродуктивни свойства и подмладява. С помощта на този вид масло се изглаждат бръчките и се изравнява тенът на лицето. Възстановява се раздразнената от слънцето кожа, успокояват се възпаления. Подобрява се общото състояние на кожата, като маслото я прави стегната, гладка и сияйна и я предпазва от преждевременно стареене. Ползва се в ароматерапията, при масажи и за освежаване на въздуха в помещения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15