Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три села в община Аксаково на воден режим

| обновено на 05.08.20 в 05:57
2
Снимка: Ани Петрова

Селата Доброглед, Зорница и Любен Каравелово ще са на воден режим до средата на септември. Ограничение на потреблението влиза от понеделник, 10 август. Сред причините са драстично намалелите запаси във водоемите, от които се снабдяват селата, след сухата зима, увеличеното потребление, както и остарялата водопроводна мрежа, по която загубите на воден ресурс са почти наполовина, обясни инж.Димитър Денев от ВиК-Варна, отговарящ за район Аксаково.

Повод за репортерската проверка беше жалбата, която жители на Доброглед са изпратили до ВиК-Варна, до община Аксаково и до редакцията на Радио Варна (вж.факсимиле в галерията). 

Засегнати ще са най-малко 2 300 човека

Със заповедта ще бъдат въведени ограничения за потреблението на вода – тя ще бъде само за питейно-битови нужди и ще бъде забранено ползването й за градинско напояване, миене на автомобили и т.н. Не сме включили лимити за ползване, поясни за Радио Варна заместник-кметът на община Аксаково инж.Красимира Дянкова. Междувременно част жителите на Доброглед са направили сериозни инвестиции за помпено-ходрофорни системи, за да се справят с безводието, става ясно от жалбата.
Загубите на вода от водоизточника до потребителя са почти 50 %
В Доброглед отдавна не е имало режим на водата, защото преди 10-т години изградихме допълнителен водоем за акумулиране на водни количества, съобщи заместник-кметът на Аксаково.

За село Зорница има миналата година е подписан договор за изготвяне на проекти и подмяна на довеждащите водопроводи, към днешна дата проектите са готови и е издадено разрешение за строеж, който ще започне най-вероятно през септември, каза още Дянкова.

За Любен Каравелово, което е най-голямото от трите села и е с над 1 700 жители, през последните две години е бил подменен изцяло довеждащия водопровод от каптажите до водоема на селото, който е с дължина 2 км.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководствата на ПП и ДСБ ще обсъдят изборните резултати

Две от формациите в коалицията ПП-ДБ провеждат заседания на ръководните си органи. Националният съвет на "Продължаваме промяната" се събира днес, за да обсъди изборните резултати, предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат. От вчера заседава и Изпълнителният съвет на ДСБ. В края на юни Националният съвет на третата..

публикувано на 07.07.24 в 08:38
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС..

публикувано на 07.07.24 в 07:45

Англия и Нидерландия се класираха за полуфиналите на Евро 2024

Англия се класира за полуфиналите на Евро 2024 след победа над Швейцария след изпълнение на дузпи. "Трите лъва" надвиха своя съперник с 5:3 при дузпите, след като редовното време и продълженията завършиха при равенство 1:1, информира БГНЕС. Тимът на Гарет Саутгейт отново се измъкна от тежка ситуация, тъй като изостана в резултата в 75-та..

публикувано на 07.07.24 в 07:32

Времето в неделя: Слънчево и горещо

Днес времето ще е слънчево, следобед горещо! Ще духа слаб, следобед по Черноморието умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 27° до 30°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-26°. Изгревът на Слънцето за Варна беше в 5 часа и 38 минути, залез в..

публикувано на 07.07.24 в 07:21

Пожарът между Соколово и Сенокос е потушен, спасени са 130 декара пшеница, унищожените са близо 30 дка

Два екипа от пожарните в Балчик и Добрич успяха да загасят пожара в пшеничена нива в землището на балчишкото село Сенокос в посока Соколово. Спасени са 130 декара, унищожени са между 15 и 30 декара, съобщи началникът на балчишката служба Стелиян Стойчев. По обяд днес сигналът за пожар между балчишките села е подаден на телефон 112 от пътуващ..

публикувано на 06.07.24 в 16:42

Продължава бреговият етап на учението ,,БРИЗ 2024“

Днес и утре продължава бреговия етап на учението ,,БРИЗ 2024“ с провеждане на работни срещи за планиране на съвместни задачи и с цел повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между Военноморските сили на участващите в учението страни, както и отработване на междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с правителствените и..

публикувано на 06.07.24 в 16:12

Почетоха паметта на митрополит Кирил

Заупокойна литургия и панихида отслужи в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, по повод навършването на 11 години от кончината на неговия предшественик митрополит Кирил. По-късно митрополит Йоан отслужи и трисагий на гроба на митрополит Кирил на старите гробища в морската столица...

публикувано на 06.07.24 в 15:32