Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулптура от стъкло спечели конкурса за сувенири на Панаира на занаятите

Победителят в 25-тия Конкурс „Сувенири” на Международния панаир на занаятите и изкуствата т.г. е Габи Коруджикова от София - майстор на художествената обработка на стъкло.

На второ място е сувенирът на Стела Велкова от Варна, а на трето място бе класиран Румен Милков от гр. Мъглиж, обл.Стара Загора.

За първи път конкурсът се проведе изцяло онлайн. Това се оказа изключително успешен формат, защото участниците са много и от много градове и села в България, отчитат организаторите.

147 сувенира се състезаваха в тази надпревара. 2 832-ма души дадоха своя вот от 4 до 16 август. На 17 август бяха обявени номинираните 15 сувенира.

Авторите на номинираните сувенири са: Кирилка Асенова- гр. Шумен, Веска Илиева- гр. Търговище, Теодор Опренов- гр. София, Таня Георгиева- гр. Бургас, Галина Гавраилова- гр. Бургас, Диана Среброва-Раданова- гр. Варна, Красимир Сивов- гр.Велико Търново, Станимир Манойлов- гр. Сливен, Елена Грозева- гр. Варна, Стела Велкова- гр. Варна, Стела Василева- гр. Троян, Румяна Рангелова- гр. Варна, Габи Коруджикова- гр. София, Елена Петрова- гр. София, Румен Милков- гр. Мъглиж.

Победителката Габи Коруджикова печели за втори път награда от варненския Панаир на занаятите, първата е преди шест години, когато взема приза за „Млад автор”  в направление „Скулптура”. Тя е завършила Националната художествена академия, специалност „Дизайн на порцелан и стъкло”, но споделя че е научила най-много от баща си Борислав Коруджиков, който също обработва стъкло. Сега тя спечели със  скулптурата „Продължение на музиката” и олицетворява сол ключ (вж. снимки). Това е втора скулптура по темата – първата се казва „Музиката” и олицетворява цигулка. Влечението към музиката не е случайно, Габи шест години е свирила на пиано и любовта й към това изкуство продължава.

Как приема наградата и историята на създаването на спечелилата творба Габи Коруджикова разказа в интервю за Радио Варна:

Панаирът на занаятите продължава и утре през целия ден. В последния ден, 21-ви август ще бъде обявен носителят на голямата награда за съхранение и развитие на българските занаяти и изкуства, съобщиха организаторите за Радио Варна. 
Снимки: личен архив на Габи Коруджикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22