Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Апелативният съд отказа да задържи в ареста обвинените в изнудване общинари от Варна

Снимка: iStock

Апелативен съд – Варна отказа да вземе мерки за неотклонение на двама от обвиняемите по досъдебно производство за изнудване с участието на две длъжностни лица от Община Варна. В две отделни производства въззивната инстанция разгледа протестите на прокуратурата срещу определенията на Варненския окръжен съд, с които по отношение на Иван С. и Атанас А. не са постановени мерки за процесуална принуда, съобщават от ведомството.

По това разследване привлечени към наказателна отговорност са шестима души: служителят от отдел Строителен контрол в Община Варна Добри Д. и Жечо Ж., които са задържани под стража, Момчил Б. и Илия С., които са с мярка „парична гаранция“, Иван С. – началник на общинския отдел „Строителен контрол“ и Атанас А., които днес се явиха пред съда. Повдигнатото обвинение е за изнудване, извършено в съучастие с други лица и с длъжностни лица, при условията на продължавана престъпна дейност. Според прокуратурата, с цел да принудят човек да се разпореди със сума от 15 000 лв., те го заплашили със събаряне на имота му, твърдейки, че е незаконен. Сумата била поискана, за да бъде оттеглена жалба в общината.

Държавното обвинение поиска „домашен арест“ за Иван С. и „задържане под стража“ за Атанас А. с довода, че може да се направи извод за съпричастността им.

В съдебната зала представителят на Апелативната прокуратура каза, че в качеството си на началник отдел Иван е изпратил Добри да извърши проверка за незаконно строителство, още преди постъпването на такава жалба. Проведените телефонни разговори показват, че той има отношение към разследваното престъпление. Адвокатът възрази, че в материалите по делото липсват данни да е съпричастен. Обвиняемият обясни пред съда, че работата на отдела му е „медиаторска“ – да помага на страните да постигат споразумения при подобни спорове.

Съдът прецени, че от събраните на този етап доказателства не може да се обоснове предположение за касателство на Иван към инкриминираната дейност. Не може да се изведе и опасност той да извърши престъпление или да се укрие, с оглед социалния му статус и постоянното местоживеене. Апелативният състав сподели заключението на първоинстанционния съд – ако заради служебната си позиция обвиняемият може да препятства разследването, законът позволява отстраняването му от длъжност.

По отношение на Атанас А. прокуратурата изтъкна активната му комуникация по телефона с други обвиняеми. Защитата обаче отрече той да е участвал в заплахи или изнудване.

Апелативният съд припомни, че са необходими доказателства, обосноваващи съмнението за съпричастност към вмененото деяние, както и реална опасност от укриване и извършване на престъпление. По настоящето дело нито една от тези предпоставки не е налична. Обемът доказателства не е в състояние да доведе до изискваното от закона обосновано предположение. Само познанството между част от обвиняемите и контактите между тях не аргументират такова подозрение.

С тези мотиви Варненският апелативен съд отказа да вземе мерки за неотклонение на обвиняемите Иван С. и Атанас А. и потвърди като правилни и законосъобразни определенията на Окръжния съд.

Съдебните актове на въззивната инстанция са окончателни и не подлежат на обжалване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево начало на седмицата

Ще е предимно ясно и слънчево, почти тихо. По Черноморието следобед ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 29° до 34°, по Черноморието между 26° и 29°, за Варна минимална около 19°, максимална около 29°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 21° и 24°.

публикувано на 16.06.24 в 13:10

СЗО: Има нужда от нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица, предава БНТ. Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности..

публикувано на 16.06.24 в 12:37

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани Силите за сигурност освободиха двамата надзиратели в руски затвор в Ростов, които бяха взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/. "По време на специална операция престъпниците бяха ликвидирани. Служителите, взети за заложници, бяха освободени и не са..

публикувано на 16.06.24 в 12:33

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада Нов кървав екшън със замесени футболни фенове разтърси Германия след началото на Евро 2024. Стотици полицаи са блокирали берлинския квартал Моабит, след като неизвестен е стрелял по време на мача между Италия и Албания (2:1) в събота вечерта, информира Bild. 23-годишен мъж е сериозно пострадал. Тойй..

публикувано на 16.06.24 в 11:39

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23%

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23% Регистрираните незаконни преминавания на границите на Европейския съюз са намалели с 23% до близо 80 000 души през първите пет месеца на 2024 г., сочат предварителните данни на Фронтекс. Най-голям е спадът по маршрутите през Западните Балкани и Централното Средиземноморие, съответно със 71%..

публикувано на 16.06.24 в 11:37

Затворници от "Ислямска държава" взеха за заложници двама надзиратели в Ростов 

Двама надзиратели в руски затвор в Ростов са взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/, съобщиха държавните медии. Полицейски източник заяви, че сред нападателите има членове на терористичната групировка, които трябва да се явят пред съда по обвинения в тероризъм. Русия беше мишена на няколко нападения, за които..

публикувано на 16.06.24 в 11:36

Ледената пързалка във Варна се топи при високи градуси навън

Ледената пързалка във Варна се наводнява при високи температури навън и става почти неизползваема през летните месеци, съобщава БНТ. Сигнал подават родители на деца, които тренират фигурно пързаляне. Какви са причините за проблема и ще бъде ли решен скоро? Детето на Радослава Кадирова е на 7 години и се занимава с фигурно пързаляне. Проблемите идват,..

публикувано на 16.06.24 в 08:30