Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

72-годишен варненец ще кара 730 километра в колоездачния преход Дунав Ултра

72-годишен варненец е най-възрастният участник в масовия колоездачен преход "Дунав Ултра: Следвай реката 2020". Петър Димитров днес стартира от Видин и след 7 дни ще пристигне в крайната точка - Дуранкулак.

В прехода ще участват над 100 колоездачи и подкрепящи екипи от България и Румъния, за да изминат успешно най-дългия туристически веломаршрут в България  –  730-километровия Дунав Ултра. Всеки индивидуален участник или екип може да планирана и заяви продължителността на прехода – до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни. 72-годишният ветеран Петър Димитров ще изминава всеки ден по над 100 километра, за да се вмести в 7-дневния график.


“Дунав Ултра: Следвай реката 2020” е седмо поред издание и промо-събитие, чиято кауза е да популяризира най-дългия туристически веломаршрут в страната с над 100 населени места през/покрай които преминава той.

По време на събитието ще бъде представено и новото туристическо издание "Карта-пътеводител Дунав Ултра 2020" –  печатна книжка вдъхновена от дейността на изследователя на Дунавска България, Феликс Каниц. "Пътеводителят" съдържа полезна туристическа информация за региона по поречието на Дунав през Добруджа до Черно море. Интересни графики препращат към дейността на Каниц в нашата страна през 19-ти век.

Очаква се турът да премине при голям интерес както за колоездачите, така и за местните. Специалните места, които ще посетят колоездачите са: крепостта "Баба Вида" във Видин, бирената фабрика в Лом, площад "Дико Илиев" в Оряхово, античният град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата "Елия" в Никопол, крепостта "Димум" в Белене, римският легионен лагер Нове в Свищов, паметникът на Филип Тотю в Две могили, фонтанът "Момчето с хидрата" в Русе, архитектурният резерват "Рибарска махала" в Тутракан, археологическият комплекс "Дуросторум - Дръстър" в Силистра и крайната точка на маршрута –  с. Дуранкулак, Черно море.
Наскоро създателят на  "Дунав Ултра" Борис Бегъмов обяви, че целта на екипа, който работи по разработването на идеята, е до 3 години веломаршрутът "Дунав Ултра" да се превърне в най-популярен туристически веломаршрут на Балканите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават консултациите, президентът се среща с "Възраждане" и БСП

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за формиране на кабинет.  Вчера държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Днес са насрочени срещи с още две..

публикувано на 25.06.24 в 08:38

Адресите без ток на 25 юни

На 25.06.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - карето, заключено между ул. Девня, ул. Дунав, ул. Цариброд и ул. Софроний Врачански, електрозахранени от ТП 66. На 25.06.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради..

публикувано на 25.06.24 в 06:03

Слънчево и топло време във вторник

Утрото във вторник ни посреща със сутрешна прохлада и лек вятър по морето. Днес ще преобладава слънчево време, около и след обяд с временни увеличения на облачността, не са изключени слаби превалявания на изолирани места в крайните западни части на района. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, следобед от изток. Преобладаващи..

публикувано на 25.06.24 в 05:55

Тежка катастрофа на пътя за "Виница", загина моторист (обновена)

47-годишен моторист загина при тежка катастрофа с лек автомобил тази вечер на пътя за "Виница". Сигнал за инцидента е подаден малко след 19 часа, потвърдиха от полицията. По думите на очевидци шофьорът на колата е направил неразрешен ляв завой на спирка "Лотос". Колата удря мотора, на който се е возило и 10-годишното дете на мотоциклетиста. Детето е..

обновено на 24.06.24 в 21:17
Снимката е илюстративна

8 акта за седмица за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в центъра на Варна

През изминалата седмица са съставени 8 акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в централната градска част – 3 от тях на физически и 5 на юридически лица.  Извършени са 14 проверки на заведения по крайбрежната алея, наложени са 4 глоби с фиш и са изготвени 4 предписания, съобщават от общинския пресцентър. Продължават проверките на търговските..

публикувано на 24.06.24 в 17:56

Започват ремонтите на асансьорите и платформите за хора с увреждания в подлезите във Варна

Започна поетапно възстановяването на неработещите асансьори и платформите за хора с увреждания и детски колички в подлезите на града. През изминалата седмица са ремонтирани четири платформи. На територията на община Варна има 56 съоръжения. В края на всяка седмица обслужващата фирма ще изготвя доклад за състоянието и необходимите ремонтни дейности по..

публикувано на 24.06.24 в 17:41

До месец определят местата за разполагане на тротинетки и велосипеди под наем във Варна

До месец работна група от няколко дирекции към Община Варна ще бъде готова със схемата за разполагане на тротинетки и велосипеди под наем. Това съобщи кметът Благомир Коцев по време на редовната оперативка с общинската администрация. По думите му подходящите места се обсъждат от експертите така, че разполагането на индивидуалните електрически превозните..

публикувано на 24.06.24 в 17:09