Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжен съд – Варна избра многократни чаши

Съдът участва и в кампанията за рециклиране на хартия „Лист по лист“ като през 2019 година е на първо място с предадени 2361кг и спасени от изсичане 40 дървета

Варненският окръжен съд (ВОС) е първата институция, която се включи в #МисияМногократнаЧаша на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. От това лято от сградата на Съдебната палата на площад „Независимост“ са премахнати вендинг машините, които използват еднократни чаши за топли напитки. Те са заменени от еспресо машини с филтърни дози. „Идеята е да се ползват личните чаши за многократна употреба на всеки служител на съдебната институция. Това е нашият малък личен принос към опазването на околната среда“, заяви Диана Иванова, пресаташе на ВОС.

В Окръжен съд – Варна, работят над 160 служители и магистрати. Всички те на практика се отказват от чашата за еднократна употреба. Специална среща по време на един от следващите #ЗелениПетъци в Обществен център за околна среда и устойчиво развитие ще бъде посветена на отпадъците от бита и вредата от т.нар. многокомпозитни отпадъци, към които спадат и хартиените чашки за еднократна употреба. На нея ще гостуват онлайн и служителите от ВОС.

В Съдебната палата предстои да бъде направена и информационна среща, посветена на компостирането на филтърните дози. Методът е наричан още „спестовната касичка на градинаря“. Чрез него може да се произведе хумус, с който да се подхранват цветя, овошки и други растения.

Еднократните чаши, чинии и прибори навлязоха масово в ежедневието ни по време на Covid-кризата. Те, както и еднократните маски и ръкавици, не се рециклират и остават в природата стотици години. Разпадат се на миниатюрни частици пластмаса и попадат в хранителната верига на човека, като нанасят непоправими вреди на здравето и околната среда. Подкрепи #МисияМногократнаЧаша на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие с еднократно или месечно дарение!

Това е втората инициатива на екологичната организация, която Окръжен съд – Варна подкрепя.

Съдебната институция участва и в кампанията „Лист по лист“ започнала през 2000г. Участниците в нея приемат да събират разделно отпадъчната хартия и да я предават на ОЦОСУР за рециклиране. Участието е доброволно и безвъзмездно. Получените средства от предаването й в центровете за рециклиране формират бюджета на кампанията, с която се покриват разходи за текущи дейности,  разходи за популяризиране и за подкрепа на различни екоидеи.

През 2019г. година, сградата на Окръжен съд - Варна е предала 2 тона и 361 кг. хартия за рециклиране в Обществената инициатива „Лист по лист“. По този начин от изсичане са били спасени 40 дървета.

Окръжен съд – Варна е планират и други екологични кампании, които да инициира и подкрепи през следващата година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детски празник за 35-я рожден ден на фирма Комфорт

С емоционален и незабравим детски празник стартираха активностите, с които строителната компания Комфорт отбелязва своята 35-та годишнина. Тържеството беше подарък за децата на служителите на фирмата и затвърждава традицията специалните моменти на компанията да бъдат споделяни с най-младите й приятели и съмишленици. Гости на събитието бяха и децата..

публикувано на 03.07.24 в 08:00

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07

Деца ще изваят пясъчни скулптури в Балчик

На 6 юли 2024г. (събота) на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Фестивалът „Пясъчни творения” е безплатен за участие, целта му е да насърчи децата към изкуството и да..

публикувано на 02.07.24 в 12:20

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище за строителни отпадъци

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище заради нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. За проблема алармира собственикът на терена Стамен Иванов. Купчината вече добива сериозни размери  - висока е над 15 метра, и има опасност да затрупа съседна къща, оплаква се Иванов. Освен към община Аксаково е подавал сигнали и на телефон 112...

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Жителите на местността Добрева чешма няколко дни са без вода

Жителите на местността Добрева чешма край Варна съобщиха, че от миналия петък нямат вода и ситуацията е критична. Те казаха, че имат проблеми с водоснабдяването всяко лято, но такъв случай да нямат нито капка вода за толкова дълъг период досега не помнят. Опитите им да се свържат с оператор на дежурните телефони са били безуспешни, а никъде не е..

публикувано на 01.07.24 в 14:04
Плаж

Плаж „Черноморец“ – устроен за хора с двигателни затруднения

22 български плажа са отличени с престижния Син флаг за 2024 година. Един от тях е плаж Черноморец, който се намира близо до местността Ракитника. Международното отличие за чист и поддържан плаж получава за втора поредна година, каза за Радио Варна неговият управител Станко Стоянов. Наемат плажа преди около 4 години и с всяка година го..

публикувано на 01.07.24 в 07:30
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09