Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски ученици представят иновативни проекти на конференцията Evolvex Summit

Развитието на приложението на изкуствения интелект и етичните проблеми, свързани с използването му, обсъждат в Икономическия университет във Варна наши и чуждестранни експерти на форум, който продължава днес и утре. В конференцията участват специалисти от Израел, САЩ, Румъния, Турция, Ирландия, Китай и България.  Варна домакинства..

публикувано на 05.06.25 в 19:20

Обединението "100ЛИЦА" на 10 години, подготвят изложба-равносметка за празника на Варна

"10 години изкуство с кауза“ – така звучи равносметката на обединението за социално изкуство 100ЛИЦА, което вече десетилетие провокира, вдъхновява и обединява чрез култура. Създадена като част от кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица, инициативата остава вярна на мисията си – да променя обществото чрез силата на смисленото изкуство...

публикувано на 05.06.25 в 16:15

Районният мюфтия Исмаил Ахмедов: Курбан байрам е време за солидарност, прошка и духовно пречистване

Курбан байрам е време за духовно пречистване, прошка и солидарност към нуждаещите се. Това подчерта в навечерието на големия мюсюлмански празник Курбан байрам районният мюфтия Исмаил Ахмедов.  Нека споделим своя курбан,  изоставяйки всякакви лоши навици и се постараем да станем по-смирени, допълни той.  Курбан байрамът е празник на..

публикувано на 05.06.25 в 13:45

Във Варна деца ще изработват свещи от пчелен восък

Във Варна деца ще имат възможност да изработят свещи от пчелен восък по време на творческа работилница. Инициативата е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, обясни Свилена Велчева от центъра. По повод Световния ден за опазване на околната среда центърът ще бъде отворен за посетители днес.  С темата за пчелите и защо те са..

публикувано на 05.06.25 в 11:13

Аперитивът - вечерната молитва на французите

„Аперитивът е вечерната молитва на французите“ е казвал писателят дипломат Пол Моран. Традицията, която е разпространена в редица държави в Западна Европа обаче съвсем не произлиза от неговата родна Франция, а от Италия. Появява се за първи път в края на XVIII век, когато Антонио Бенедето от Торино създава вермута – ароматното и подсладено..

публикувано на 05.06.25 в 09:11
От ляво на дясно - Максим Шалаверов, Радослав Дочев и Виктор Добрев.

Трима гимназисти организираха най-големия ученически предприемачески форум в България

Първата по рода си ученическа конференция - Varna Smart Challenge, която комбинира представяне на иновативни ученически проекти с лекции на предприемачи и доказани имена в бизнеса ще бъде днес във Варна. Форумът е този следобед в Икономическия университет. Конференцията ще събере над 500 гимназисти от града и региона, а зад организацията стоят трима..

публикувано на 05.06.25 в 08:15

Днес символично и без разрешение засаждат дърво в Ален Мак в знак на протест

В знак на протест жители на местност Ален Мак засадиха дърво до автобусна спирка в района, обясни Нина Киркова. Кедърът, засаден от семейство Радослав и Нина Киркови, ще расте зад спирката на ВСУ. Зам.- кметът Илия Коев присъства на демонстрацията и увери, че общината ще подпомага всички залесявания и ще организира подобни инициативи...

публикувано на 04.06.25 в 15:11