Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.
Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.
Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.
За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.
Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.
Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.
Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.
Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.
Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.
Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.
За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.
Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.
Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.
Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.
През нощта облачността постепенно ще се увеличи и към сутринта от запад на изток ще започнат валежи от дъжд, през деня на места придружена от гръмотевици. Следобед валежите на много места ще спрат, а по-късно и облачността ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от източна четвърт, следобед предимно от югоизток. Минималните температури още..
Ако си мислите, че схемата „пожар-бетон“ е български патент, значи не сте виждали гръцкия ѝ прочит – с повече сиртаки, по-малко суета и далеч по-грандиозен финален провал. Забравете “скромните” хотелчета върху дюни. Гръцката трагедия е върху цял един град! Добре дошли в Криарици - най-амбициозният имотен балон, който се спука толкова..
Ще има променлива облачност с повече слънце в сутрешните часове, почти без валежи. През нощта ще е почти тихо, а утре ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, следобед по Черноморието от изток, а привечер навсякъде ще се ориентира от североизток. Минимални температури между 13° и 18°, по крайбрежието до 20°, максимални от 25° до 30°..
"Най-дългата вечеря на плажа" ще се проведе за 11-а година на плажа във варненския кв. „Аспарухово“ на 23 август. Началото й е от 19 часа и ще бъде съпроводена с богата музикално-артистична програма. В програмата са включени жива музика, артистични изпълнения, танци и приятни изненади. Над 30 артисти ще се включат в събитието, съобщиха..
Над 60 филма включва фестивалната програма на 33-тото издание на "Любовта е лудост", който ще бъде официално открит от 19 часа тази вечер във Фестивалния и конгресен център. Начало на събитието ще даде италианската романтична комедия на режисьора Паоло Дженовезе "Любовта е лудост". За първи път от години насам в конкурсната програма на "Любовта..
С валидиране на две пощенски марки от представители на филателните дружество в Добрич и Варна в Балчик започна 11-ото издание на Международния форум „Българско наследство“, който се провежда за пореден път в датите 22-24 август. На едната от тях е образът на Георги Казанджиев и корицата на неговата книга „ 85 години от Крайовската спогодба -..
Две нови групи за целодневен престой са разкрити в новата пристройка към детска ясла №7 „Роза“, като интересът към тях е бил голям и местата вече са запълнени. Директорът Даниела Йорданова съобщи, че една от групите вече се посещава от 12 деца, като пет от тях са напълно адаптирани, спят на обед и остават целодневно на ясла. През следващата седмица се..