В международния ден на чая сядаме на чаша чай с Анита Цекова. Тя бе специален гост в туристическото предаване "Хоризонти" на Радио Варна с водещ Иван Симеонов. Анита Цекова е от Варна, но от години живее със семейството си в Китай. За китайската чаена церемония говори като за философия и начин на живот. Разказва за специфичния вид китайски чай "Pu erh", който е нито зелен, нито черен и се произвежда основно в южната китайска провинция Юннан. Името си получава от района, от където традиционно се е разпространявал за продажба из страната. Той е сред скъпите чайове, а колкото е по-стар, толкова цената му е по-висока. С Анита Цекова разговаря Иван Симеонов, а посвещението ни в тайните на чаената церемония започва така....
Вземаш от чая, който често е на пита, а не насипен. Отделяш листата и първата гореща вода се излива. Втората вода вече може да се пие. Всяка следваща е с по-наситен вкус. Има една четка, с която можеш да галиш чайника, което също е част от изживяването. Общо взето колкото по-естествено и опростено е всичко, толкова по-добре. В най-добрия случай даже е навън. Церемонията има за цел да пречисти сетивата т.е. слушането на водата как кипи, уханието на чая, цвета на чая. Всички тези неща допринасят за създаването на една атмосфера. Това е време на затишие, в което хората да обърнат внимание на средата, която ги заобикаля. Наистина е философия.
И не добавяме нищо...
Да, към чая не добавяме нищо.
Има ли го в някакъв инстант вариант или това е далеч от китайското разбиране за живота?
Има чайове които са и насипни. В Китай има гореща вода навсякъде и затова е много лесно наистина.
Това могат да си го позволят почти всички китайци, нали? Не е нещо недостъпно.
Има различни видове чайове, които са отлежавали дълго време. Един от чайовете е 16 годишен, има още чай на императора. Но има чайове, които са достъпни.
Самата дума чай идва от китайския език. Какво повече можеш да ни разкажеш?
Да, така е от китайската дума „ча“. Това, което ние пием са билкови отвари. Иначе чаят е едно растение. Разликата е в обработката на листата. Зеленият чай е пресен. "Pu-erh" е ферментирал чай. Той е като виното. Колкото повече стои, толкова по-наситен става вкусът. Обработката променя видовете чай.
Има ли традиция кога се пие чаят? Сутрин или вечер, преди или след храна?
Зеленият чай е охлаждащ и е подходящ за лятото, а черният чай е подходящ за зимата. Всички чайове имат детоксикиращ ефект.
Можем ли да кажем, че чаят е начин на живот в Китай?
Част от ежедневието на всеки китаец в продължение на хилядолетия. В ежедневието те си ходят с термочаши.
Как стигна до Китай? Разкажи ми твоята история.
Семейството ми живее в Китай от 1989 година.
Какво ти даде Китай?
Да се докосна до тази култура, за начина по който хората гледат на света, на малките неща, да видя видя хора, които живеят и са живели с традиции стотици години назад с традиция и култура, която пазят и тачат. Има много детайли, което всъщност и за чая е много важно. Така например различните видове вода също допринасят за вкусовите качества на чая и ги променят. За това чаената церемония е пример за това, как можеш да усетиш тази философия.
Цялото интервю на Иван Симеонов с Анита Цекова можете да чуете тук:Август започна с инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта, организирана от Община Варна. Кампанията има за цел да популяризира културно-историческите забележителности на територията на общината и се организира по повод 130 години от началото на организирания туризъм в..
От 1 до 8 август Бяла се превръща в сцена за едни от най-обичаните български изпълнители. "Седмицата на морето" в Бяла започва– инициатива с над 30 години история, която събира жители и гости на града около общата любов към морето, музиката и лятото. Тази година програмата обещава вълнуващи концерти, детски конкурси, традиционни събития и..
В първия петък на август светът вдига халба в чест на една от най-старите и най-освежаващи напитки – бирата. Международният ден на бирата, макар и неофициален празник, се празнува сериозно от любителите и пивоварите. Пренасяме се във варненски бира-бар, където е и Жельо Ангъров – човекът зад бара с наливните кранчета, с богат опит и познания в..
От 1 август започва Богородичният пост. Един от четирите големи периоди на въздържание за православните християни. През следващите две седмици вярващите се подготвят духовно за празниците Преображение Господне на 6 август и Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Богородичният пост напомня за важността на молитвата и въздържанието в навечерието..
Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на ин циативата „Хранителен патрул“, която произлиза от партньорството между Община Балчик и Сдружение „Асоциация Биомрежа“ в рамките н а проект FOODWISE (Храни се разумно) , който е част от програмата Interreg NEXT Черноморски басейн (Black Sea Basin CBC) и се..
На жители на местността край Варна Дилбер чешма им се налага да минават по заобиколен горски път, за да излязат от района, заради лоша инфраструктура и заграждения заради строителство, разказа потърпевшият Красимир Радев. По думите му липсващата настилка на улиците и лошото им състояние е заради строежите на жилищни кооперации. Радев изказа..
Над 400 артисти от Сърбия, Унгария, Грузия, Колумбия, Чехия, Молдова и България ще участват в 33-тото издание на Международния фолклорен фестивал (МФФ) „Варненско лято“. Събитието е от 30 юли до 2 август. Фестивалът тази година е посветен на приятелството. Публиката ще може да види четири концерта в Летния театър, които са със свободен вход. Началото..