Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На чаша чай в далечен Китай

В международния ден на чая сядаме на чаша чай с Анита Цекова. Тя бе специален гост в туристическото предаване "Хоризонти" на Радио Варна с водещ Иван Симеонов. Анита Цекова е от Варна, но от години живее със семейството си в Китай. За китайската чаена церемония говори като за философия и начин на живот.  Разказва за специфичния вид китайски чай "Pu erh", който е нито зелен, нито черен и се произвежда основно в южната китайска провинция Юннан. Името си получава от района, от където традиционно се е разпространявал за продажба из страната. Той е сред скъпите чайове, а колкото е по-стар, толкова цената му е по-висока.  С Анита Цекова разговаря Иван Симеонов, а посвещението ни в тайните на чаената церемония започва така....

Вземаш от чая, който често е на пита, а не насипен. Отделяш листата и първата гореща вода се излива. Втората вода вече може да се пие. Всяка следваща е с по-наситен вкус. Има една четка, с която можеш да галиш чайника, което също е част от изживяването. Общо взето колкото по-естествено и опростено е всичко, толкова по-добре. В най-добрия случай даже е навън. Церемонията има за цел да пречисти сетивата т.е. слушането на водата как кипи, уханието на чая, цвета на чая. Всички тези неща допринасят за създаването на една атмосфера. Това е време на затишие, в което хората да обърнат внимание на средата, която ги заобикаля. Наистина е философия.

И не добавяме нищо...

Да, към чая не добавяме нищо.

Има ли го в някакъв инстант вариант или това е далеч от китайското разбиране за живота?

Има чайове които са и насипни. В Китай има гореща вода навсякъде и затова е много лесно наистина.

Това могат да си го позволят почти всички китайци, нали? Не е нещо недостъпно.

Има различни видове чайове, които са отлежавали дълго време. Един от чайовете е 16 годишен, има още чай на императора. Но има чайове, които са достъпни.

Самата дума чай идва от китайския език. Какво повече можеш да ни разкажеш?

Да, така е от китайската дума „ча“. Това, което ние пием са билкови отвари. Иначе чаят е едно растение. Разликата е в обработката на листата. Зеленият чай е пресен. "Pu-erh" е ферментирал чай. Той е като виното. Колкото повече стои, толкова по-наситен става вкусът. Обработката променя видовете чай.

Има ли традиция кога се пие чаят? Сутрин или вечер, преди или след храна?

Зеленият чай е охлаждащ и е подходящ за лятото, а черният чай е подходящ за зимата. Всички чайове имат детоксикиращ ефект.

Можем ли да кажем, че чаят е начин на живот в Китай?

Част от ежедневието на всеки китаец в продължение на хилядолетия. В ежедневието те си ходят с термочаши.

Как стигна до Китай? Разкажи ми твоята история.

Семейството ми живее в Китай от 1989 година.

Какво ти даде Китай?

Да се докосна до тази култура, за начина по който хората гледат на света, на малките неща, да видя видя хора, които живеят и са живели с традиции стотици години назад с традиция и култура, която пазят и тачат. Има много детайли, което всъщност и за чая е много важно. Така например различните видове вода също допринасят за вкусовите качества на чая и ги променят. За това чаената церемония е пример за това, как можеш да усетиш тази философия.

Цялото интервю на Иван Симеонов с Анита Цекова можете да чуете тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме Свети Архангел Михаил, празнуваме Архангеловден

Архангеловден, наричан по-официално Събор на свети архангел Михаил и другите небесни безплътни сили, е християнски празник в чест на архангел Михаил и на възглавяваните от него небесни сили, известни като "ангелски чинове", от които този наричан ангели е считан за най-ниския и най-близък до хората.  Установен е в чест на „съборното единство на..

публикувано на 08.11.24 в 06:10
Операция Плюшено мече

Операция "Плюшено мече" събира коледни подаръци за деца в нужда до 6 декември

От началото на месеца започна новата кампания на сдружение "Операция: Плюшено мече". Тя ще продължи до 6 декември, а в нея могат да се включат всички, които искат да зарадват за Коледа деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства в България.  Заедно можем да върнем Коледата на българските деца в..

публикувано на 07.11.24 в 17:20

Агроном: Не изхвърляйте обелки от цитруси в компостерите

Над 100 са подадените до момента заявления за предоставяне на безплатни компостери за домакинствата на територията на община Варна. Кампанията започна в началото на тази седмица  и ще продължи до 10 декември, а общият брой на компостерите е 500. Одобрението ще става по реда на подаване на заявленията, за което е необходимо да се носи единствено..

публикувано на 07.11.24 в 15:30

Варна изпрати НИК "Св. св. Кирил и Методий" (снимки)

33-тата антарктическа експедиция отплава с научно-изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" от Морска гара - Варна.  Екипажът е от 34 души. Те бяха изпратени от своите близки, а емоцията, уловена в снимки, е дело на Румен Сарандев.  Сред членовете на екипажа са двама орнитолози, двама учени от..

публикувано на 07.11.24 в 13:20

Полицията в Добрич подреди изложба с униформи, оръжия и техника

Областната дирекция на МВР – Добрич отбелязва утрешния празник на Българската полиция по нетрадиционен начин. В сградата ѝ е подредена изложба от различните през годините униформи, оръжия, техника и други. Гости на полицията днес ще са и деца от детски градини и училища към Детското полицейско управление от цялата област. В залата на ОД на МВР-Добрич..

публикувано на 07.11.24 в 12:17

Ремонтират кухните на няколко детски ясли във Варна

Община Варна ще възложи текущи ремонти в сградите на четири детски ясли и на детска млечна кухня №2. Общата планирана стойност на строителните дейности е до 49 428 лева без ДДС. Финансирането за изпълнение на поръчката ще се осъществява  от бюджета на Община Варна за 2024 г., ОП „Комплекс за детско хранене", съобщават от общинския пресцентър. Предстои..

публикувано на 07.11.24 в 10:46

Проф. Евгени Станимиров представя книгата "Бизнес в бързата лента" във Варна

Новата книга на проф. Евгени Станимиров "Бизнес в бързата лента" ще бъде представена тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия във Варна.  Това е книга, която има амбицията да търси и дава отговорите на въпроса "Защо сме там, където сме?", подчерта в интервю за Радио Варна проф. Станимиров. Тя е написана по начин, по който терминът "бърза..

публикувано на 06.11.24 в 15:45