Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледата на семейство Аракелян

Да празнуваш Коледа два пъти – тази традиция спазва през целия си живот Ванухи Аракелян, председателят на варненския апелативен съд.

Бидейки едновременно с варненски и арменски корени, тя разказва за привилегированата роля на арменците в България, които имат възможността да празнуват Коледа два пъти – българската - на 25 декември и арменската – на 6 януари.

Активен участник и помощник в коледното украсяване и кулинарно приготовление е и дъщеря й Мариам.

За коледния дух и традиции двете дами разказват пред Даниела Стойнова.

Д.С.- Как посрещате българската Коледа?

В.А.- По всички правила, писани, неписани, наследени, видени; със събирането у дома, разбира се със спазването на мерките, както е повелята на нашето време на изпитание.

Д.С. - А голям арменски род ли сте, по колко души се събирахте, когато нямаше ограничения?

М.А.- Около 30.

В.А. - Около 30, да. Родители, деца, внуци. Онова усещане за Коледа, което е другото име на семейството,на любовта, на връзките, които преминават през поколенията, дори да не се виждаме много често с тях.

Д.С. - Мариам, ти какво правиш за украсата вкъщи?

М.А. - Предпочитаме заедно да правим елхата, от мен идва инициативата за украсата, аз обичам да е украсено.

Д.С.- В моето семейство понякога спорим кой да сложи най-отгоре звездата...

В. А.- Ние спорим кой да сложи лампичките. Голямата слабост на всички ни са онези светлинки, които заместват истинския огън. Понеже живеем в домове, в които няма място за жив огън.Затова внимаваме как да бъдат разположени светлините, че да се виждат отвсякъде по най-добрия начин.

Д.С. - Живо ли е дървото, или е изкуствено?

М.А. - Тази година решихме да е изкуствено. Миналите години предпочитахме живо, което впоследствие засаждахме на лозята или в двора на леля ми.

Д.С. Каква е вашата елха тази година?

В.А. - Бяла и зелена е тазгодишната елха, която си купихме, сякаш е навалял сняг върху нея.  Защото другото име на Коледа е бяло. За съжаление във Варна сме рядко благословени да имаме бяла Коледа, затова поне елхата ни да в бяло.

Д.С. - Вие обичате ли сняг?

В.А. - Зависи. Относително.  Понеже сме морски хора, любимият ни сезон е лятото, любимото ни място е плажът. Разбира се, Северното Черноморие.

Д.С. - Какво приготвя Ваня Аракелян за Коледа?

В.А. - Никой няма да се изненада. Сарми във всички разновидности, защото има фен клуб на лозовите сарми: постни и с кайма, сарми със зелеви листа. Мариам обича класическите арменски постни сарми, всъщност всички ги обичаме, те са с канела, със стафиди, бахар, черен пипер, трябва да са тънки и дълги. Готвим заедно.

Д. С, - Казвате ли си молитвата, като се съберете? Кога си намирате подаръците, под елхата ли са те?

В.А. - Темата с подаръците е много деликатна, защото много трудно издържаме да не сме ги поднесли преди това. Нямам търпение да се зарадвам на радостта на близките си, поради това някои от тях вече са дадени. Разбира се казваме молитва, благодарим на Господ за добрините му през годината, молим се да сме смирени, да има благодат във всеки дом, молим се за здраве-тази година повече от всяка друга, молим се да премине това зло, пред което сме изправени. Напоследък ме е страх да отворя фейсбук...

Д.С- Но надеждата остава, нали?

В.А. - В едно телевизионно предаване чух, че това ще бъде най-тъжната Коледа и направо изтръпнах. Защото със сигурност има домове, в които има тъга и непрежалима загуба, но не може да говорим за Коледа като за нещо тъжно. Тя винаги трябва да бъде свързана с надежда, очакване, смирение и радост.

Д.С. - Какъв подарък очаквате от всички?

В.А. - Повече от подаръка като материален предмет ни радва прегръдката, с която той е поднесен; целувката, погалването по главата, тихите думи, да знаеш, че много те обичат... Всъщност това е по-големият подарък.

Цялото интервю бихте могли да чуете в прикачения звуков файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30