Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брейкингът - олимпийски спорт от 2024-та

Снимката е илюстративна

Международния олимпийски комитет одобри включването на брейкинга (наричан още брейк и брейкденсинг) в програмата за Игрите в Париж през 2024 година. Това стана ясно преди дни и се случи по  предложение на града-домакин.

Това веднага доведе до повишен интерес към брейкинга, отбеляза председателят на новосформираната Българска брейк федерация Калин Калинов. Той описва брейкинга като смесица между спорт и танц, тъй като в техническата си част се доближава до спорта, но музиката и движенията остават водещи. Състезанията по брейкинг на Олимпиадата в Париж ще са под формата на индивидуално надиграване между двама състезатели, които ще бъдат оценявани от съдии, обясни в интервю за Радио Варна Калинов: 

Стефан Георгиев и Петър Атанасов поемат клубната дейност на Федерацията във Варна

Наскоро Българската брейк федерация е получила лиценз от Министерството на младежта и спорта и през следващата година ще започне да развива своята дейност. калинов подчерта, че основните задачи през първата година на Федерацията ще са  развиване на клубното ниво и сертифициране на треньорите. Стефан Георгиев и Петър Атанасов са хората, които ще поемат клубната дейност на Федерацията във Варна, каза още Калинов.

Калин Калинов е оптимист, че България има шанс да изпрати български представител на Олимпиадата в Париж. В интервюто за Радио Варна той припомни, че Български танцьори са имали своите индивидуални успехи през годините - имало в българи в 16-тицата на Световното по брейк, а българско момиче става първата жена, която се е явявала на квалификации за Световното. Но не е имало гласност за това. По думите му сме сила в брейкинга на Балканите.

"Брейкингът възниква в края на 70-те и началото на 80-те години в САЩ. Всичко започва от улицата, под формата на събирания, на купони, надигравания на купоните. По този начин се получават и групи или крюта, както ги наричаме нашите среди. Тези групи започват вражда един срещу друг и по този начин с надиграване с танц са показвали кой е по-добър. Хубавото е, че хората взимат идеята и я развиват по собствен начин, всеки слага нещо от себе си в танца. В техническа гледна точка нещата доста се променят с времето, хората все повече започват да експериментират, все по-невъзможни неща се опитват да правят. Стига се един лимит на човешките възможности, така брейкът привлича голям интерес сред хората, най-вече децата, които по някакъв начин припознават супергерои в брейк танците, защото движенията са много нестандартни", коментира Калинов.


Включването на брейкинга в олимпийското семейство, предизвика гнева на други по-традиционни спортове, които остават извън програмата, като скуош, бейзбол, шахмат, нетбол, съобщи агенция БГНЕС. "Идеята на Олимпийския комитет е да търсят алтернативни спортове, които да бъдат обърнати към младежите, леснодостъпни, свързани с тийнейджъри и една среда, която ако бъде насочена в правилното време, когато растат децата, би било доста подходяща за развитието им занапред”, споделя Калинов. Според него практикуването на брейкинг носи много ползи на децата, и то не само физически. „Има доста подготовка, през която трябва да премине детето, преди да започне да се върти на глава и да прави други елементи. Много важно е още в ранна детска възраст да се изградят важни качества за децата – координация, ротация, гъвкавост. На базата на това вече започваме да работим с по-сложни елементи и разработки. Опитваме се при децата, освен физическата подготовка, която им даваме, по някакъв начин да ги насочим и в индивидуалност в танца".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илиан Илиев: Трябва да подобрим организацията на мачовете (ВИДЕО)

Старши треньорът на "Черно море" и национален футболен селекционер Илиан Илиев остана доволен от победата нсрещу "Хебър", пно играта не чак толкова. тимът му спечели три точ„ки срещу "Хебър", но със сигурност има доста какво да се желае от играта на тима. Чуйте коментара на Илиан Илиев.

публикувано на 21.10.24 в 13:55

Бруно Акрапович: Мислех си, че няма как ди ни вкарат гол (ВИДЕО)

Футболистите на "Хебър" претърпяха поражение с 0-1 при гостуването си вав Варна на тима на "Черно море". Дуду се разписа в 75-та минута и реши срещата в полза на варненци. След мача новият наставник на "Хебър" Бруно Акрапович, коментира, че отборът му е играл тактически правилно и не е очаквал гол. Той изрази увереност, че в отбора има добри футболисти...

публикувано на 21.10.24 в 13:25

Норман Недков: Момичетата са много млади, но имат желание и потенциал (ВИДЕО)

Волейболистките на Варна ДКС започна с две загуби участието си в новото женско първенство. Варненки отстъпиха с по 0-3 гейма срещу столичните ЦСКА и Славия. Отборът направи добра подготовка, но малките на години състезателки не успяха да се противопоставят по най-добрия начин на столичните грандове. Другата новита свързана с отбора на Варна..

публикувано на 21.10.24 в 11:50

Иван Димитров: Целта ни е класиране в четворката (ВИДЕО)

Волейболистките на Славия се целят отново в четворката на женското първенство. Столичанки започнаха с две победи при гостуването си във Варна. Старши треньорът на „белите“ Иван Димитров каза, че отборът му има още потенциал, който трябва да реализира. Чуйте го.

публикувано на 21.10.24 в 10:50

Юлия Иванова: Имаме качествена селекция (ВИДЕО)

Волейболистките на ЦСКА записаха две победи при гостуването си във варна на двата местни отбора. Тимът на Юлия Иванова спечели с по 3-0 гейма срещу „Перун 1“ и „Варна ДКС“. Треньорката коментира победите и дава информация за селекцията в отбора.

публикувано на 21.10.24 в 10:00

Ясни са победителите в Shorthanded Regatta 2024

Общо 14 яхти над 24 фута се пуснаха по дистанцията Варна-Балчик, Балчик-Варна на завършилата късно вчера Shorthanded Regatta 2024. Събитието, което се проведе между 18 и 20 октомври, завърши с тържествена церемония по награждаване на победителите. Купите връчи лично кап. Светлозар Тенев, главен съдия на регатата. Ето и всички отличени:..

публикувано на 21.10.24 в 09:51

40 наши треньори се сбраха на петдневен семинар в Пазарджик

40 изявени наши треньори се събраха на петдневен семинар в Пазарджик, организиран от Международната федерация по борба и финансиран по програмата "Олимпийска солидарност" на МОК. Лектор бе Георги Средков, който част от образователната програма за преквалификация на UWW. А сред участниците бяха Иван Цочев, Георги Калчев, Мирослав Гочев, Петър..

публикувано на 21.10.24 в 09:48