Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на Снежния човек

Снимка: Владимир Костадинов

На 18 януари се празнува международния ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц, който 30 години събира снежни човеци и колекцията му от над 3000 бр. е записана в Книгата на Гинес. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

Най-простият снежен човек се състои от 3 части, които представляват 3 големи снежни топки – най-голямата служи за основа, след това се слага втората по големина и служи за гърди и накрая най-малката за глава. Понякога за ръце служат клони, но може да бъде и без ръце. Снежният човек „държи“ лопата или метла. За очи най-често се ползват въглени, носът е желателно да е от морков, а за уста могат да се ползват малки камъчета. На главата му има шапка, а около врата шал.


Обичайната практика е да се облече снежния човек с камъчета, въглища, пръчки и зеленчуци. Моркови или череши са най-често използвани за направата на нос, пръчките са използвани за ръце, а камъчетата за очи (традиционно се използват парченца въглища или ако няма налични се използва изгорял въглен). Някои хора обичат да обличат своите снежни човеци с дрехи като шалове, якета и шапки.

Други предпочитат да не оставят неща навън, тъй като лесно биха могли да бъдат откраднати или да замръзнат под топящия се лед. Има вариации на стандартните форми, като например, главното действащо лице в популярната песен „Frosty the Snowman“, което включва кочан от царевица, димяща лула, нос от копче, очи от въглища и стара копринена шапка. Другите форми варират от снежни колони до изразителни снежни скулптури.

Легендата

Според легендата, първият снежен човек е направен на 7 януари 1809 г. от Вернън Н. Пол и 9-годишната му дъщеря Йети в Ю Клер, Уисконсин. Пол обяснил на дъщеря си, че снежният човек е предназначен да държи надалеч елфите, който присвоявали коледните подаръци на този празник. Така постепенно пред всяка къща в града се появил по един снежен човек.

История на снежния човек

Сведенията за създаването на първия снежен човек остават твърде неясни и непълни. Въпреки това Боб Екстайн, автор на книгата „Историята на снежния човек“, споменава за наличието на подобни снежни скулптури още от средновековието. Той се позовава на различни изображения намерени в европейски музеи, галерии и библиотеки. Най-ранните сведения за наличието на снежен човек, които Екстайн успява да намери са в библиотеката „Koninklijke“ в холандския град Хага в творбата „Book of Hours“, която датира от 1380 г.

Най-големият снежен човек в света

Понастоящем рекордът за най-голям снежен човек в света е поставен в град Бетел щата Мейн. Скулптурата се издига на височина от 37,21 м (122 фута) и е кръстена на Олимпия Сноу, сенаторът, представляващ щата. 

В литературата темата за снежния човек се прокрадва около 1590 г. – в драмата на Шекспир „Ричард Втори“. Крал Ричард казва, че би искал да е снежен крал, направен за игра, който да се разтопи на капки под слънчевите лъчи.

През Викторианската епоха, снежният човек става изключително популярен символ на ваканционния сезон. Има хиляди изображения, останали от тази епоха под формата на картини, поздравителни картички и реклами.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

 Общински крос "Бъди смел, бъди добър!" на 4 октомври в Балчик

Община Балчик ще се присъедини към инициативата на Държавната агенция за закрила на детето и на 4 октомври ще организира крос под мотото “Бъди смел, бъди добър!”.  Очаква се в петъчния ден ученици от всички балчишки училища да се включат в масовото бягане. Събитието ще започне в 14:00 часа и ще се проведе по алея “Ехо”. Началото ще бъде пред..

публикувано на 03.10.24 в 13:11
Битката при Варна, илюстрация от 1564 г.

Отбелязваме 580 години от Битката при Варна

Средновековен фестивал под наслов „Рицарите в музея" ще бъде открит в 12:00 часа днес в двора на Археологическия музей във Варна. Събитието ще отбележи 580-ата годишнина от Битката при Варна през 1444 година, водена от полския крал Владислав III Варненчик. На откриването ще присъстват кметът на града Благомир Коцев и посланикът на Република Полша в..

публикувано на 03.10.24 в 08:48

Международен фонд дава до 150 000 евро за младежки стартъпи

В началото на следващата година ще бъде създаден международен фонд с частни инвестиции за подкрепа на младежки стартъпи. Проектите могат да бъдат на стойност до 150 000 евро. Това съобщи във Варна Милена Стойчева, бивш министър на иновациите в последното редовно правителство и директор на "Джуниър Ачийвмънт" .  Тя каза, че България участва със..

публикувано на 02.10.24 в 18:59

Паметен знак на Кирил Господинов откриха във Варна

Паметен знак на Кирил Господинов беше открит във Варна днес. Той е дело на скулптора Кирил Янев. Инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова, съобщава БТА.  На барелефа Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш Майстора. Изписана е популярната реплика на героя му „Ша ти сложа шапката..

публикувано на 02.10.24 в 15:13

Бум на луксозния сватбен туризъм във Варна

Забелязва се бум на луксозните сватби във Варна. Бюджетите на тържествата започват от 20 000 и надхвърлят 100 000 лева. Това каза Павлин Косев, председател на варненския клон на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация . Друга задържаща се тенденция са смесените бракове, каза още той. Сватбата е един красив момент в живота на хората и те..

публикувано на 02.10.24 в 08:40

Джоан К. Ролинг с коледна книга за Хари Потър

Джоан К. Роулинг ще пусне на пазара нова книга с разказ за първата Коледа на Хари Потър в Хогуортс.  Изданието е илюстрирано от Зии Гао.  Това е 12-ата глава от "Хари Потър и Философския камък".  Книгата излиза на български език едновременно със световната премиера на изданието. 

публикувано на 02.10.24 в 08:30

Над 3000 лева събраха от благотворителен търг на картини за пострадалите в село Воден

Над 3000 лева са събрани по време на благотворителен търг на картини от известни български художници, предоставени на преференциални цени от Галерия 33 на регионалната организация на евреите във Варна за хората от село Воден, пострадали от пожар. Това съобщи Олег Калдерон, председател на организацията. Срокът за търга е удължен до утре включително,..

публикувано на 01.10.24 в 17:30