Кълнове и поници може да си отгледа всеки у дома, разказва д-р Людмила Емилова и уточнява, че за това са подходящи всички видове семена. От пшеница, овес, ръж, люцерна, леща, боб мунг, сминдух, елда, нахут, репички, лук и т.н..... Често в здравословните магазини се предлагат и готови миксове от различни видове семена за покълване, а от години кълновете са част от менюто на всеки азиатски ресторант. Важно е уточнението, че хората, страдащи от автоимунни заболявания и най вече от лупус еритематозус не бива да консумират кълнове от люцерна, поради наличието на специфична аминокиселина в състава им, която може да обостри състоянието. За всички останали обаче кълновете и пониците са храна, която носи живот, разказва д-р Емилова пред Габриела Гаврилова.
Изключително полезно е да се обърнем към покълналите семена и пониците. Пресните плодове и зеленчуци през зимата са загубили много от полезните си вещества, защото e минало дълго време след като са откъснати от дървото или от градината.
Как можем да си приготвим кълнове?
Просто трябва да си намерим биологично чисти семена, измиваме ги добре вечерта и ги поставяме в буркан, прибавяме два пъти повече вода от нивото, на което са зърната. Оставяме ги да престоят през нощта. Добавяме вода два пъти повече. Поставяме марля и наклоняваме буркана под 45 градуса, за да може да се изтича водата. Сутрин и вечер изплакваме семената и сменяме марлята или я изплакваме хубаво. При по-висока температура на стаята те ще станат по-бързо, а при по-ниска температура, покълналите семена ще станат по-бавно. За два-три дни вече са готови. Когато от зрънцето се покаже бяло връхче това са вече покълнали семена. В продължение на два-три дни ние можем да ядем от семената, но при продължителен престой те пускат зелени листенца и се превръщат в поници и тогава трябва да ядем листенцата.
Кое е по-полезно?
И двете са много полезни. Но зависи дали сме ги приготвили правилно. Трябва да внимаваме много да не мухлясват. Хубаво е да ги редуваме. Поници можем да си приготвим като слагаме в тава вода и марля и върху нея нареждаме семенцата. Водата не се сменя. Те покълват и след това се появяват стъбла и зелени листенца, които изрязваме с ножичка и ги добавяме към салата. Най-полезни са пониците от слънчоглед. Те са изключително вкусни и крехки.
Кое ги прави толкова полезни?
Всички антиоксиданти, минерални соли, микроелементи, аминокиселини. Например витамин С се увеличава до 1500 в различните покълнали семена. Те съдържат и всички фибри, защото при покълналите семена ние изяждаме триците, което е много полезно при запек. От покълналите семена се смята, че шампион по полезни вещества са семената от броколи. Те съдържат в зелевите храни. Те се смятат за супер храна. Покълналите семена от броколи съдържат сулфорафан. Те имат много наситен вкус и за това трябва да се добавят към салата от други зеленчуци или ядки.
Цялата тази информация можете да получите и в клиниката на д-р Людмила Емилова. Връзката с нейните секретари става на телефон 0888/951288.
Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях оставя трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..
„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна. Днес Керанка е усмихната..
Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..
Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..
В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването. Как пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати. Как само няколко дни,..
Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..
При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..