Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Невша очаква дарители на нови книги

Разнообрази са дейностите, които се развиват в Народно читалище „Нива-1901“ в с. Невша. 

За 120-годишната си история то е стожер на българщината. В момента се нуждае от спешно обновяване на библиотечния фонд. С наближаването на 3 март – Ден на Освобождението на България от османско иго и национален празник, невшанци призовавават всеки, които има желание да дари една нова българска книга, която да обогати читалищната библиотека.

Единственото условие е книгата да е нова и тематично да е свързана с българската история, култура, бит и фолклор.

Дарявайки книга, Вие дарявате знание, а знанието е сила. Сила, която отстоява свободата и независимостта на духа и личността.

Чуйте още от разговора на Ваня Славова със Зоя Атанасова-кмет на село Невша, община Ветрино: 



Читалището в село Невша е създадено в първата година на новия XX в. Негови създатели са будни невшанци, начело със свещеника на селото Георги Николчев. Читалището е наречено „Нива“ – нива, в която невшанци ще засеят семената на знанието и културата. През следващите 120 години читалището в с. Невша се утвърждава като храм на духовността и знанието, съхранявайки българските традиции, обичаи, бит и фолклор.

Повече от 30 години читалището в селото няма своя собствена сграда и се помещава в частни домове или училищни сгради. Независимо от този факт, то развива самодейна и благотворителна дейност. Поставени са и основите на библиотеката. Едва през 1936 г. започва строежът на самостоятелна читалищна сграда, средствата, за която са набирани от дарения в продължение на 17 години. Строителството се осъществява с безвъзмездния труд на всички жители от селото. Сградата е завършена през 1937 година,  а театралният салон – през 1939 г. Читалището отваря официално своите врати на 7.1.1938 г. В новата сграда местните самодейци разгръщат своя потенциал, изнасяйки представления не само в Невша, но и в съседните села.
В началото на 50-те години е създаден танцов колектив, който много бързо завоюва редица награди. Малко след средата на 60-те години е създадена и женската певческа група „Медни гласове“ с ръководител Г. Бонев. Това е най-дълго просъществувалият и активен и в момента самодеен състав към читалището, носител на множество награди и призове. В началото на 70-те години е създаден и сатиричен състав.
През 1973/74 г. читалищната сграда е ремонтирана, а последващи ремонти са осъществени през 2006, 2008 и 2012 г.


През годините към читалището са създадени множество самодейни състави за деца и възрастни. Развива се активна самодейна дейност, представяща самобитния невшански фолклор. Създаден е и етнографски кът, демонстриращ бита и културата на местните жители.
През 2016 г. кметството и читалището са домакини на първия празник на селото „Невша пее и танцува“, превърнал се в ежегодна среща на любителите на българския фолклор. Читалището участва и в установяването на тесни културни връзки със с. Криничное в Украйна, където живеят множество български изселници от региона.
Наред с художествената самодейност през годините се развива и активна библиотечна дейност. Във фондовете на библиотеката се съхраняват над 8000 тома литература. На разположение на читателите е и оборудвана компютърна зала.
Днес Народно читалище "Нива - 1901" продължава да бъде страж на българщината, подслонявайки под своя покрив певчески и танцови групи. Невшанци ревностно пазят своите традиции и обичаи. В годишния културен календар на читалището са заложени повече от 30 събития и прояви.

Независимо от ограниченията, наложени от пандемичната обстановка, Народно читалище "Нива - 1901" в с. Невша, продължава да развива своята общественополезна дейност, отстоявайки изконното място на традиционната българска култура в съвременния живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Керанка Далакманска с премиера на стихосбирката "Петият ъгъл" в Каварна днес

Керанка Далакманска представя днес своята нова поетична книга "Петият ъгъл". Премиерата е от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна. Редактор на изданието е  писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев.  Датата 2 октомври е значима за поетесата - днес тя празнува рожден ден и продължава да търси своя "пети..

публикувано на 02.10.24 в 10:30

В Деня на поезията и музиката балчишкият литературен клуб възобновява дейност

В навечерието на 60-ата си година Литературен клуб „Йордан Кръчмаров“ при читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Балчик възобнови своята дейност – като още през септември започна творческият сезон 2024-2025г. Гости на първата творческа вечер бяха Таня Доганова - Христова - енциклопедист, диригент и кинорежисьор, създател на единствения по рода си мъжки..

публикувано на 01.10.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58
Фестивал

МФФ "Море от ритми" постави началото на международен културен обмен между Балчик и Кралство Мароко

За участие в 14-ото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който се провежда всяка година по това време в Балчик, организиран от сдружение „За Балчик“ с подкрепата на Общината и спонсори, тук са повече от 1200 изпълнители от 17 области на страната, както и от чужбина – Украйна, Босна и Херцеговина, и с участието на..

публикувано на 21.09.24 в 15:06

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15